boleče koleno
Pozdravljeni,
čeprav vidim da je podobnih težav več, nekako nisem našla odgovora zase.
Pred ca desetimi dnevi se mi je ob vstajanju iz počepa zaskočilo koleno, pri tem pa sem občutila hudo bolečino in na nogo nisem mogla več stopit – vsaj brez bolečine ne. Ker mi je l. koleno zelo oteklo, sem šla na urgenco, kjer so mi punktirali 25ml serozne tekočine (prozorne), opravili rtg. ki ni pokazal prepričjivih znakov za poškodbo skeleta, mi povili koleno in dali še bergle in me odpustili z diagnozo zvitega kolena ter laesio menisci medialis genus: Kontrolo imam te dni, vendar me skrbi sledeče: po več kot 1 tednu, kljub maksimalnemu počitku, hoji z berglami, hlajenjem…bolečina še ni popustila, pa tudi koleno je zopet oteklo (voda?) in ne morem povsem normalno stopit na nogo.
Koliko časa ponavadi tako “zdravljenje” traja in zakaj do tega sploh pride ? Ali so potrebne nadaljne preiskave? Glede na to da v času “poškodbe” nisem počela nič drastičnega, pa najbrž pove da sem imela težave že nekaj časa, vendar do sedaj niso bile tako očitne – razen občasnega “škrtanja” v kolenu ali blage bolečine občasno, pri hitrih premikih. Nekaj časa me je sicer bolel kolk na isti strani, ki se mi včasih med hojo tudi zaskoči oz. poči. S športom se ukvarjam zmerno (plavanje, kolesarjenje, hoja…).
Kar sem dosedaj našla literature v zvezi s poškodbami kolen, mi ne vliva posebnega upanja na konec težav – ponavadi so to začetki resnejših oblik težav, kar pa si seveda ne želim. Sem razmeroma mlada (34) in menim da se da še kaj popravit, svetujte mi kako?
Najlepša hvala vnaprej vsem za odgovore… LP
Glede na opisane težave gre pri vas z veliko verjetnostjo za poškodbo medialnega meniskusa kolena. V tem primeru je potrebna artroskopija kolena, to je minimalno invazivna operacija, pri kateri preko drobne incizije v sklep uvedemo kamero s katero pregledamo sam sklep in zatem s posebnimi inštrumenti tudi odstranimo poškodovani del meniskusa.
Hvala za odgovor.
Me pa zanima še to; glede na to da zanekrat niso ugotovili nobene diagnoze, na podlagi katere bi me zdravili – je stanje sledeče: težave po nekaj mesecih niso minile- so le v milejši obliki , čakam na MRI preged, torej ne preostane drugega kot (po vsej verjetnosti) artroskopija.
Ali se stanje po tem posegu popolnoma izboljša in se težave odpravijo? Koliko časa traja okrevanje? In: ali menite da so bolečine v kolenih povezane s kolki oz. z bolečinami ali premiki v kolkih in ostalem delu hrbtenice?
Najlepša hvala v naprej…
Uporabnikom foruma pa želim čim več zdravja in čim manj zdravstvenih težav in okvar.
LP
Tovrstni posegi so zelo uspešni, okrevanje je hitro in traja 1-2 tedna. Težave, ki jih imate s kolenom najverjetneje nimajo nikakršne povezave s kolkom.