Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Boleče izraščanje zadnjih zob pri 2. letnici

Boleče izraščanje zadnjih zob pri 2. letnici

Pozdravljeni,

Hčerkici očitno izraščajo zadnji zobje (mislim, da 6. ali 7.), ker je cel vikend tožila zaradi bolečin, pa tudi jesti ni mogla.
Za prvo silo sem ji dala Calpol (2 žlički) pa tudi po njem mi je še potožila, da jo boli.
Ponoči je zelo nemirno spala in opazila sem, da je slina obarvana s krvjo, kar verjetno pomeni, da ji zobki prebijajo dlesen?
Zanima me kaj lahko še storim, da ji omilim bolečino?
Koliko dni trajajo bolečine?
Ali bi morala ostati z njo doma in je ne poslati v vrtec?
Kako naj ji umivam zobe, da je ne bi potencirala bolečine, ker samo če se je dotaknem, jo začne zelo boleti in se takoj potoži?
Hvala za odgovore.

Spoštovana skokica01,

mlečnih zob je le 20, tako da šestice ali sedmice ne morejo izraščati. Deklici lahko izraščajo drugi mlečni kočniki (nič niste napisali, koliko zob deklica ima), kar pa ni tako boleče kot opisujete. Predvsem je z otrokom, ki ima take težave kot opisujete potrebno k pediatru ali zobozdravniku, da opravita pregled, ki pomaga poiskati vzroke za nastale simptome.
Možno je, da gre za virusno vnetje ustne sluznice, kar spremlja povišana temperatura, boleče razjede in otekla, nabrekla dlesen, nezmožnost požiranja (nevarnost dehidracije!!)…. Če so težave hude, je čiščenje zob v tem času oteženo, tako da lahko poskušate najbolj prizadete predele očistiti z ustno vodo (npr. Curasept z najmanjšo koncentracijo klorheksidina).

New Report

Close