boleče in pekoče uriniranje
Pozdravljeni!
V zadnem letu imam pogosto bolečine v spodnjem delu sečil in pekoč občutek med uriniranjem.Laboratorijski izvidi vedno pokažejo negativen izvid na bakterije.Naj povem,da zelo veliko pijem..tudi do 3litre na dan.
Sedaj sem v 20tednu nosečnosti in so se mi začeli pojavljati tudi zelo močni krči v ledvicah….ob prvih krčih je dežurni zdravnik opazil bakterije in mi predpisal antibiotik…amoksiklav.Čez 3tedne so se mi krči ponovno pojavili in spet v levi ledvici,zato sem bila hospitalizirana…dobila sem tablete proti bolecinam, buscopan..pila sem tudi ursi čaj..stanje se je izboljšalo.Pri pregledu z uz niso ugotovili ničesar..ne kamnov…vse uredu.
Ponovno pa imam bolečine in pekoč občutek med uriniranjem,pogosto se mi dogaja da mehurja ne izpraznim in imam še vedno občutek polnega mehurja…po 5min me ponavadi spet tišči….tako,da v pol ure lahko obiščem wc tudi 4x.Spet seveda negativen laboratorijski izvid…predpisali so mi buscopan.
Včeraj sem obiskala samoplačniško UZ in mi je radiolog ugotovil blago hidronefrozo na desni strani……opozoril me je,da je to lahko posledica nosečnosti.
Jaz bi zelo rada ugotovila vzroke teh bolečin in pekočega občutka,saj v pozni nosečnost bo vse le še slabše.Vedno poslušam,da je to v nosečnosti normalno…meni se je to dogajalo že pred nosečnostjo.
Prosila bi za vaše mnenje.
hvala in lp
Spoštovani!
Moram vas razočarati glede tistega dela, kjer pišete, da so bile težave že pred nosečnostjo, sedaj pa ste v 20-tem tednu in bi radi raziskovali vzroke težav. Raziskovanje težav s sečili se opravlja s preiskavami, ki ali vključujejo sevaje in vbrizgavanje kontrastnih sredstev v telo (rentgenske ali nuklearno-medicinske raziskave) ali pa ob tem še povzročajo tveganje za vnetje (endoskopske preiskave) oziroma zahtevajo narkozo (biopsije mehurja…). Skratka – nič od tega ne pride v poštev v nosečnosti, če ni res hudo nujno in je ogroženo življenje. In ja – v nosečnosti je zmerna hidronefroza normalna. Postavljajte se v položaj kolena in komolci (tako sprostite pritisk maternice na sečevod), skrbite za redno antibiotično zdravljenje, če so bakterije v urinu ali je celo vnetje, ravnajte po navodilih vašega ginekologa/ginekologinje.
V času nosečnosti je vse podrejeno otroku. Na primer – dobili ste buscopan. To je zdravilo za sproščanje gladkih mišic in nima kaj dosti (nič) delovanja proti bolečinam. Vendar je pač zdravilo, ki si ga upajo predpisati nosečnici…
Primer: ultrazvok ne more pokazati kamenčka v sečevodu, le kamenček v ledvici. Kamenček v ledvici ne dela težav, pač pa tisti, ki potuje navzdol in se ga ne vidi na UZ. Vidi se ga drugih preiskavah, ki pa v nosečnosti, če ni res življensko nujno, ne pridejo v poštev za nobeno ceno. Če se sklepa, da je kamenček in povzroča take težave, da mora biti zato nosečnica ves čas v bolnišnici in je prisotna huda hidronefroza ki ogroža delovanje ledvice, se poskusi uvesti začasna drenaža, cevka med ledvico in mehur, nato pa se počaka do konca nosečnosti, preden se problem rešuje.
Skratka – tudi izven obdobja nosečnosti so ne tako redki primeri, ko težavam z mehurjem ali spodnjim delom trebuha v povezavi z uriniranjem kljub številnim preiskavam ne pridemo do konca (intersticijski cistitis, painful bladder syndrome). V času nosečnosti pa večina preiskav v tej zvezi ne pride v poštev. V času nosečnosti je nujno redno kontrolirati urin, ponavljati UZ, ev. laboratorij, predvsem pa se posvetovati in slediti nasvetom izkušenega porodničarja, ki vas vodi skozi nosečnost.
Lepo pozdravljeni!