Najdi forum

boleče grlo in gerb

Spoštovani,

Stara sem 32 let. V drugi nosečnosti leta 2012 so se mi prvič pojavile težave z Gerbom. Začelo se je z draženjem v grlu in pokašljevanjem. Mesece me je močno dražilo v predelu pljuč nikoli peklo tudi želodec me ni bolel. Nato sem v 6. mesecu izgubila otroka in pojavile so se hude psihične težave, že pred leti pa sem trpela zaradi napadov panike in raznih fobij povezanih z zdravjem npr. vsakemu simptomu sem pripisovala najhujše bolezni in diagnoze, za to težavo trpim še sedaj. Po splavu konec leta 2012 sem opravila številne preiskave; UZ trebuha je bil bp, slikanje pljuč in bronhoskopija bp, otolarinkolog je ugotovil gerb in laringitis, na gastroskopiji je bil želodec, dvanajsternik in požiralnik v mejah normale, ugotovljena je bila srednja hiatalna kila in gerb. Dobila sem terapijo Lanzul 30 mg 2 meseca. Zaradi psihičnih težav pa še Cipralex in po potrebi Helex. Po 3 mesecih zdravljenja sem se počutila super in sem ponovno zanosila in rodila julija 2013. Sedaj pa me že kakšen mesec ponovno mučijo težave z želodcem, katerih celo nosečnost nisem občutila niti gerba. Moram povedati da sem zelo nervozna saj se mi končuje porodniški dopust in sem glede službe in varstva otroka zelo v skrbeh. Pred kakšnim mesecem me je ponovno začelo dražiti v pljučah in grlu tako kot pred letom in pol, začela sem jemati Lanzul 30 mg zjutraj, vendar ni pomagal začelo me je pečti grlo in to je kar trajalo. Osebna zdravnica mi je predpisala Emozul 40 mg, 14 dni ga sedaj jemljem in sicer zjutraj in zvečer, je malo boljše, kakšna dva dni me nič ne peče, potem pa zopet. Jemljem tudi Cipralex. Ker so moje misli nenehno osredotočene na želodec in grlo se mi zdi da je še huje in postane me še bolj strah kaj je narobe. Tri tedne se držim že diete jem le kak kos starega kruha en ali dva dni, kuhan krompir ali rož, kakšen korenček in to je to. Prej sem veliko jedla tudi sladkarije. Sedaj razmišljam samo o hrani in kaj ne smem tako da skoraj nič ne upam zaužiti da me ne bi peklo, tako sem izgubila 2 kg, potem me je pa še glede tega strah ali imam raka, da se mi teža niža, čeprav vem da jem premalo. Oba moja starša jemljeta zaviralce protonske črpalke, oče ima prirojeno hiatalno kilo ter se zdravi zaradi premočne kisline že več kot 30 let. Ko sem bila na gastroskopiji povečane kisline nisem imela ph je bila 7, dihalni urea test negativen. Sedaj sem naredila test v laboratoriju glede bakterije iz blata pa je bil negativen, ne vem pa koliko je to zanesljivo saj so me opozorili da ker jemljem Emozul je lahko lažen, prav tako dihalni test zame ne pride v poštev zaradi zdravil. Je odvzem iz krvi bolj zansljiv oz kaj mi svetujete?
Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni.
Svetujem vam, da se držite ukrepov za preprečevanje gastroezofagealnega refluksa (ne jeste mastne hrane, sladkarij, se izogibate sladkim pijačam, kavi, alkoholu, ne jeste pred spanjem). Če to ne pomaga, potem si lahko težave lajšate z zaviralci protonske črepalke (ponavadi je dovolj 1 x na dan). Pregled blata na bakterijo HP je dovolj natančna metoda, tudi če uživate zdravila.

LP

____ mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. internist, spec. gastroenterolog Klinika Pacient Telefon: 0820 08240 Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8 *Ta odgovor je bil podan brez dejanskega pregleda in ga ni mogoče razumeti kot pravi zdravniški nasvet, prej kot nezavezujoče mnenje. Za korektno oskrbo se je treba osebno zglasiti pri ustrezno usposobljenem zdravniku.

New Report

Close