bolece dojke in bezgavke
Pozdravljeni,
že nekaj časa spremljam ta forum, ker imam tudi sama zadnje čase ‘čudne’ bolečine. Stara sem 22 in priznati moram, da si dolgo nisem redno pregledovala dojk. V začetku poletja pa sem na levi dojki ob strani začutila ostro bolečino, ki včasih tudi po par dni ni popustila. Najprej sem menila, da je to povezano z menstrualnim ciklom, zato sem se odločila, da bom počakala in spremljala, kaj se dogaja. Deseti dan po menstruaciji sem si tako začela pregledovati dojki in že poleti zatipala čudno bulico. Berem sicer, da so razne bulice lahko čisto nenevarni skupki, ampak vseeno me je vse bolj strah, da bi blo kaj drugega, cista ali celo tumor. Bolečino čutim kar redno, včasih bolj, včasih manj, zadnje dni pa me je zacelo zelo boleti še pod pazduho. Še nikoli nisem imela take bolečine, tako da ne vem, ali so bezgavke ali bi lahko bilo kaj drugega.
V začetku decembra imam naročen pregled pri svoji ginekologinji, zdaj pa ne vem, ali naj grem že kaj prej, ali ne. Vsekakor nočem razmišljati o čem resnem, me pa ta zatrdlina vse bolj skrbi in ko berem, da se ciste, tumorji pojavljajo pri vse bolj mladih ženskah, to nič ne pomaga. Nočem paničarit, nikoli tudi nisem pretirano obiskovala zdravnikov, ker sem bila do sedaj razmeroma zdrava. To bolečino pa zdaj čutim že več mesecev in bulica je vedno na istem mestu (mislim, da se po velikosti ni spremenila). Naj grem torej prej na kakšen pregled k ginekologinji ali splošni zdravnici, ali naj kar počakam na svoj redni pregled?
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,
Jana
Lepo pozdravljeni Jana!
Vaš pristop do nastale situacije se mi zdi pravilen in prav je tako, da
razmišljate o nastali situaciji s trezno glavo in premišljeno…
Glede na to, da je do začetka decembra še dobrih 20 dni, bi na vašem mestu
počakala na že dogovorjeni termin. Res obstaja minimalna verjetnost, da bi
bila nastala sprememba maligne narave. Vsekakor pa bi bilo glede na opisane
težave smiselno ugotoviti, za kakšno vrsto (“predvidevam”) benigne spremembe
gre.
Obisk pred začetkom decembra bi bil smiseln v primeru, da sprememba na hitro
zraste, spremeni svojo lego, se pojavi izcedek iz dojke ali da postanejo
bolečine močnejše.
Po obisku in posvetu z ginekologom (ko boste imela kaj več informacij…),
se lahko ponovno oglasite in skušala vam bo svetovati po svojih najboljših
močeh.
V upanju na najboljše vas pozdravljam,