V zadnjem času opažam, da mi po kakšnih 20 minutah teka ali vadbe na trenežerju odrevenita palca na nogah. Občutek je zelo neprijeten (ne toliko boleč). Naj povem, da uporabljam superge za tek srednjega kakovostnega razreda, ki imajo v podplatu nekakšen zračen mehur (saj se tako reče?) kot amortizer.
Sprašujem, so krive superge, hrbtenica (tudi to menijo nekateri) ali kaj drugega. Ali je že kdo imel takšen problem in ga uspešno rešil?
Zanima me pa še nekaj: za uspešno kurjenje maščob naj bi vadila z več kot 60% maksimalnega pulza. Pri meni to znese okrog 120 utripov na minuto. Ker imam pulz v mirovanju pod 60 utripov, 60% maksimalnega pulza zelo težko dosežem (diham na škrge, noge se tresejo, znoj lije, pulz pa še vedno pod 120). Sprašujem, ali kljub počutju vaditi bolj intenzivno ali morda maksimalni pulz in kurjenje maščob nista aksiom? Naj povem, da pri vadbi nisem začetnik in imam kar nekaj kondicije.
Hvala
Darja,
Odgovoril ti bom na vprašanje o srčnem utripu.
Splošna formula katera pove da je Max pulz = 220 -leta je res splošna in v večini primerov približno drži. Obstajajo izjeme in verjetno ti spadaš med njih.
Zato si boš morala izmeriti svoj Max in na njega izračunati procent obremenitve. Max je najboljše, da ti izmeri za to usposobljena oseba. Lahko pa tudi sama. Dobro se ogrej. Poišči 200-300 metersko strmino (odvisno od kondicijske pripravljenosti) in začni proti vrhu vse hitreje hodit ali teči. Ko se moraš ustaviti ker nimaš dovolj “kisika” poglej koliki je pulz. To bi naj bil približek tvojemu max-u. Dobro je, da nisi sama, če bi ti postalo slabo.
lp