Najdi forum

Boleča stopala

Pozdravljeni!

Že dalj časa imam težave s stopali. Imam bolečine v predelu IV prsta na desni nogi in II, III, in IV prsta na levi nogi (plantarno pod glavico)Bila sem pri ortopedu in njegov izvid je takšen (citiram):
normalno oblikovana stopala, morda nakazano izražen kavus, prečno plosko stopalo. Na d.nogi zadebeljen 4. prst z bolečino v predelu IV in III MTP sklepa ter metatarzalgijo tega predela. Na l. nogi boleča II, III in IV metattarzala plantarno pod glavico in v predelu MTP sklepa. RTG stopal in gleženj 2x stoje: jasnih sprememb na skeletu ne ugotavljem.(konec citata) Nato me napori na MR in izvidi so naslednji:Levo stopalo: znaki kostnega edema v glavici druge in več v glavici 3.metataralne kosti. Na skeletu ni videti drugih patoloških sprememb intenzitete signala. Desno stopalo:videti je STIRhiperintenzivno spremenjen signal iz glavice in diafize 4.metetarzalne kosti ter iz proksimalne falange 4.prsta.Na skeketu ni videti drugih patoloških sprememb.

Kaj vi menite na te izvide?Pri fiziatru sem tudi že bil, in me je napotil k revmatologu (psoriartični artritis) kjer pa še nisem prišel na vrsto.
Prosim za vaš nasvet.Hvala in lep pozdrav, Danijel!

Spoštovani!
Pregled pri ortopedu je pokazal, da sta pri vaših stopalih spuščena prečna stopačna loka- to je podrečje iz katerega “izvirajo” prsti. To področje je pri vas boleče, tipično pod glavicami srednjih stopalčnic(glavice teh in baze osnovnih členkov prstov tvorijo t.i. MTP sklepe).
MRI je pokazal edem=”oteklino” glavic stopalčnic, vzrok temu je lahko spuščen prečni stopalni lok in posledična preobremenitev teh glavic.
Ni pa mi jasno od kod sum na psoriatični artritis: ali imate luskavico (ali kdo v družini)? Ali pa je ta sum postavljen na osnovi MRI?
Kakorkoli: že spuščen prečni stopalni lok lahko razložo vaše težave. Pomagali si boste z vajami za mišičje stopal, (mehkimi) vložki, udobnimi čevlji, izmeničnimi kopelmi in masažami. Če imate slučajno kak kilogram preveč bi kak minus tude ne bil škodljiv. Pri fizični aktivnosti ne gre pretiravati (maraton) je pa na splpšno koristna. Itd., itd..
Glede psoriaze- če možnost, da jo imate le pojdite k revmatologu/dermatologu morda je potrebna terapija z njihove strani glede osnovne bolezni??
Lep pozdrav

Hvala za odgovor. Pri dermatologu sem že bil in je ugotovil da imam luskavico, ki se mi pojavlja na lasišču v obliki par cm velikih krogcev. Kar se tiče telesne teže pa mislim da ne bo pretirana, saj imai 178 cm in 73 kg.

New Report

Close