Najdi forum

Boleča sramna kost

Spoštovani!

Zasledila sem ta forum in bi vas želela nekaj vprašati glede sramne kosti. Pred skoraj štirimi leti sem drugič (prvič teh težav nisem imela) rodila (naravni porod, deklica 4390 g, 51 cm) in nekako peti dan po porodu, ko sem bila že doma, so se mi začele pojavljati bolečine v predelu sramne kosti. Najprej sem pač mislila, da me boli od poroda, potem pa mi je patronažna na obisku rekla, ko me je opazovala, kako hodim – kot račka. Postajalo je vedno huje, premiki so bili izredno hudi, na levo nogo samostojno nisem mogla niti stopiti, tako da mi je veliko pomagal mož. Veliko sem ob tem brala tudi na gin. forumu in ugotovila, da gre najbrž za razmik sramne kosti. Po telefonu sem govorila tudi s svojo gin., ki je rekla, da s tem nima veliko izkušenj in da mi ni treba na pregled, ker tako ne bom mogla na stol, da pač mora to miniti. Po kakšnem mesecu je bilo nekoliko bolj znosno, tako da sem lahko samostojno hodila (in se ne vlekla), po nekaj mesecih pa se mi zdi, da sem postala kar OK. V tem času se mi je zdelo, da me ob kakšni spremembi vremena rahla bolečina malo spomni na to, a nič posebnega. Zdaj pa me že kakšen mesec kar pogosto špika v predelu sramne kosti, pa ne vem, kaj bi to bilo. A se lahko kaj s temi kostmi zgodi (seveda ne mislim kakšne nesreče) tudi če nisi noseč in se ne ukvarjaš s kakšnimi posebnimi športi? Vmes sem tudi že kolesarila, pa ni bilo nič, zdaj pa me kar boli. Najbrž ne bo nikoli več tako, kot je bilo? Na vas pa sem se obrnila po nasvet, kaj lahko storim (ali so morda kakšne vaje), ker sem na gin. forumu prebrala, da se s tem ukvarjajo fiziatri.

Najlepša hvala za odgovor in lep večer
J.

Pozdravljena Lija!

V času nosečnosti in med porodom se vezi med levo in desno sramno kostjo zelo raztegnejo, zato da gre lahko dojenček ven v svet. V roku dveh let po porodu naj bi se telo spravilo v ponovno ravnovesje – tako hormonsko kot tudi gibalno.

Ena izmed značilnosti, ki spremlja razmik sramnih kosti je, da lažje hodite nazaj kot pa naprej.

Kot posledica razmika med sramnima kostema pa včasih ostanejo nadraženi ligamenti okoli sakroiliakalnega sklepa, to je sklep ki leži v bližini luknjic na zadnjici. Le ti lahko povzročajo bolečine in težave, zato bi vam svetovala obisk pri fizioterapevtu, ki se ukvarja z Cyriax ali Maitland konceptom, ki bo znal ugotoviti ali gre pri vas za nadražene ligamente in to tudi odpraviti.

Kar se tiče vaj je bolje, da vas jih nauči fizioterapevt, da jih boste tudi pravilno izvajala. Če so vaje nepravilno narejene si lahko naredite tudi škodo. Npr. za vas bi bila primerna vaja v položaju na vseh štirih in dvigovanje nasprotne roke in noge. Če boste nogo dvignila previsoko, pride lahko do prevelike ekstenzije in rotacije v hrbtenici, kar vam lahko povzroči bolečine v križu. Se razumeva? Priporočljivo bi bilo tudi izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Ampak zopet – pravilno.

New Report

Close