boleča šestica
Pozdravljeni!
Že par mesecev me občasno boli desnica spodaj in ves predel do ušesa. Boli le občasno, ponavadi ob obremenitvi (grizenju), včasih pa tudi ne. Ko pa se bolečina pojavi, ponavadi traja več ur (kot npr. danes že celo popoldne in večer). Zob ni občutljiv ne na mrzlo ne na vroče, je pa občutljiv na dotik, včasih ščetkanje in čiščenje z zobno nitko (boli predvsem predel dlesni ob stiku s sedmico). Zaradi tega sem bila v tem času že dvakrat pri zobozdravnici, ki pa je mnenja, da ta zob ni vzrok bolečin, pač pa osmica, ki mi glede na rentgensko sliko iz lanskega leta raste direktno v sedmico (sedmica je pa mrtev zob). Zanima me, če je to res edini možni vzrok bolečin?
Naj povem še, da sem noseča in se te težave pojavljajo ravno v nosečnosti, zato me tudi ni poslala na ponovno slikanje.
Spoštovana Punca Lunca,
vzrokov za bolečine je lahko več in zagotovo ima moj odgovor manjšo težo kot odgovor zobozdravnika, ki vidi stanje v ustih in tudi rentgenski posnetek.
Torej, boli lahko zob čeprav je mrtev, kadar je v obzobnih tkivih še prisotno vnetje (to bi se verjetno videlo na rentgneskem posnetku – bilo bi pa dobro, če je novejšega datuma – torej odpade). Če modrostni zob pritiska na sedmico, je to tudi lahko vzrok za nejasne bolečine. Prav tako je lahko vnetje dlesni zaradi najrazličnejših razlogov tudi vzrok za topo bolečine oz. bolj občutek nelagodja.
Kaj storiti? Težko svetujem. Če ni prehudo, če ni jasno vidnega kariesa, vnete dlesni, se pravi, kakršnegakoli kasnega znaka, kaj težave povzroča in če je situacija “za zdržati”, potem bi poskusili počakati do konca nosečnosti.