Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? boleča roka po odstranitvi dojke in bezgavke

boleča roka po odstranitvi dojke in bezgavke

Je normalno,da me je začela boleti notranjost roke od pazduhe navzdol po mastektomiji in odstranitvi varovalne bezgavke? Prej je bil ta del “gluh” oz. neobčutljiv, zdaj me kar precej boli, občasno imam take “električne” občutke (kot bi mi nekdo spustil tok po roki).Običajni analgetiki ne primejo.

Ja, je normalno. Ob operaciji so bili prekinjeni drobni živci, kar si občutila kot gluhost tkiva. Sedaj se ti živčki obujajo, kar ti povzroča občutek električnih drežljajev, to pa krčke v tkivu kar ti občutiš kot bolečino. Hecno, ampak v bistvu je to dober znak, saj pomeni, da se ti poškodba tkiva normalno zdravi. Pozorna moraš biti edino, če bi ti roka začela otekati, kar bi bil znak limfidema in v tem primeru moraš takoj ukrepati. Se pa z odstranitvijo samo varovalne bezgavke možnost nastanka limfidema zmanjša na minimum, saj so ohranjene preostale bezgavke in limfa lahko nemoteno odteka.
Pri meni so ti občutki, ki jih opisuješ izzveneli po približno treh letih. Sčasoma se jih navadiš pa tudi bolečina popušča.

hvala,Marjanka. Saj sem imela malo na sumu, da to pomeni “oživljanje” roke.Nisem pa vedela, da traja tako dolgo (do 3 let) da izzveni bolečina. lep dan

Pozdravljeni Marjanka in gornica,
tudi jaz sem dve leti po operaciji in me še vedno kdaj pa kdaj boli roka. Dojka je ohranjena, bezgavke odstranjene v celoti. Me pa v zadnjem času skrbi mravljinčenje v desni nogi. Verjetno ni povezano, no, vsaj upam, da ni povezano. Se že nekaj časa odpravljam k zdravniku… zdaj bom pa res našla čas 🙂

New Report

Close