Sem primer enostranskega razvoja telesa. Veliko se ukvarjam s športom in tudi fitness je ena izmed dejavnosti, pri kateri sem dal preveč poudarka na prsne mišice. Skozi leta so mi oslabela določena področja ramena. Oglasil sem se pri splošnem zdravniku in tudi pri zasebnem. Priporočali so mi nasprotne vaje za hrbet. Več kot šest mesecev jih aktivno izvajam in tudi ob tem razmišljam kako spet vzpostaviti idealno ravnotežje v tem sklepu. Rame sem namreč izredno izboljšal še vedno pa rahlo preskakuje.
Zanima me ali kod izmed vas ima podobne iskušnje in ali mi lahko pomaga. Izvajal sem namreč poleg vaj za hrbet še vaje za ramenski obroč ( zunanja in notranja rotacij ipd, ). Bolečina, ki mi še greni življenje niti ni huda. Izvajam lahko popolnoma vse vaje z maximalno obremenitvijo, le ko, dam roko pod pazduho nasprotne roke in le to potegnem za komolec v smeri nazaj se pojavi rahla bolečina v zadnem delu ramena.
Ravno sem z fizioterapije, kamor sem šel po nasvete o tem problemu. Vsekakor je to klasičen problem neravnotežja med mišičnimi skupinami kateremu botruje hočeš ali ne EGO ali pomankanje znanja. Ego v tem pomenu, da posameznik takoj hiti razvijati čim večja prsa in ramena, torej del telesa, ki pomeni moškost ( poleg rok ) in se vidi, medtem, ko se nasprotnemu delu ( hrbet ) ne posveča iste pozornosti. Razlog je tudi v temu, da se ne vidi. Recimo, da se ne vidi vsak dan pred ogledalom, kot prsni del. Zato se ne posveča ista in pravilna obremenitev tega dela telesa. Z dolgoletno vadbo na takšen način ( pa ne rečem da nisem vadil hrbta, sem in to kar močno vendar le v primejavi z prsnim delom je bilo to bolj malo ) pa se poruši ravnotežje v korist prsnih i sprednjih ramenskih mišic. To pomeni, da se le te neopazno skrajšajo, medtem ko se hrbtne raztegnejo. Telo, do neke mere to tolerira, čez to mero pa se začne odzivati z topimi bolečinami, ki pomenijo prvo svarilo pred hujšimi poškodbami.
To se da najbolje opaziti pred ogledalom, če je opazovalec sposoben sebe pogledati kot celoto ( ne pa samo posamezno mišično partijo, ki ti odvzame potrebno pozornost ). Postaviš se pred ogledalo bočno in pogledaš linijo telesa. Seveda moraš biti sproščen, tak kot si večino dneva. Če se glava nahaja naprej oziroma odstopa od vertikale, hrbet pa je narahlo izbočen, se lahko sklepa, da se telo nahaja v nepravilni drži. Seveda vsak fizioterapevt bo lahko povedal, kakšna je idealna drža. To idealno držo si je treba dobro zapomniti ( seveda pravilno ) in z ustreznimi vajami se ji počasi približati. To je pa proces, ki traja določen čas.Vsaj 6 mesecev , že po enem pa običajno bolečine popustijo. Seveda omenjena problematika velja za bilo kakšen enostranski razvoj, tudi v križu, nogah… pač tam , kjer boli.
Vaje, katere so mi priporočili so bolj splošne in zadevajo tako slabe kot dobre dele telesa, zato je stvar posameznika, da z racionalno analizo in poskusi izbere ustrezne in napade najslabši člen v “verigi”.
Te vaje so:
RAMENA : sestavljena so iz rotatorne manšete, ki se nahaja pod vidnimi ramenskimi mišicami ( deltoidi ). Ta mašeta centralizira sklep in mora biti skladno razvita z deltoidi. Pogostokrat se zanemarja, ker se pač ne vidi, boli pa ravno tako.
Vaje za zunanjo in notranjo rotacijo ramen ter vaje za zadnje deltoide in romboide, to se pravi srednji del hrbta dobiš po raznih fitness revijah in tudi preko intreneta. Če ne boš uspel dobiti, ti bom z veseljem posredoval, kaj ustreznega.
Jah meni se je zgodilo da je prišlo do asimetrije na prsnih mišicah, ker mam desno roko dost močnejšo od leve, zdaj pa je mala panika ker grem na operacijo gyne pa ne vem kak se bo zadeva pol vidla.
Kar se tiče ramen..za trapeze delaš kaj? Pa kak izvajaš vaje za deltodide..na klopci pod kotom leže al kaj drugega?
Piši še kaj!
P.S.: biceps desne roke mi je počo pa se bojim da vec ne bom nikol mel take moci kot sem jo vcasih…kaj ti mislis? Zadeva se sicer izboljsuje, bolecine ni vec, moc pa je nekje 80% stare pa tud kontrakcija ni tak izrazita kot prej.
LP, miki
Če ti je biceps počo potem so ti ga najverjetneje šivali ali kako drugače. Če gre za navadno pretegnjeno mišico bo kmalu dobra. Kar se tiče vaje za deltoide pa sprednje in lateralne sploh ne delam predvsem zadnje in rotatorno manšeto. Delam jih po občutku in s predhodno analizo posamezne vaje. Nauzčim se je z zelo lahko težo potem pa narahlo dodajam težo, vendar delam zelo počasi s kontrakcijami. Ponavadi delam na klopci, da jih bolje izoliram. Delam pa čisto osnovne vaje.