Najdi forum

boleča peta

Spoštovani!
Prosim Vas za mnenje in nasvet v zvezi z bolečinami v desni peti. Začelo se je pred dobrim mesecem, nenadoma me je začela boleti desna peta. Naslednji dan sem komaj hodila in sem šla k dežurnemu zdravniku, ker je bila nedelja. Dobila sem samo Naprosin tablete, pa še to na recept, ki bi ga morala plačati. Zaradi bolečin, ki jih imam predvsem zjutraj in če nogo dolgo obremenjujem, sem šla naslednji dan do mojega zdravnika, da bi mi dal bolniško. Delam namreč v trgovini, kjer sem cel dan na nogah. Dal mi je Lekadol, ki pa ne pomaga nič. Nadomestni zdravnik je rekel, da bi morala nositi malo višje pete, to pa je problem. Namreč če nosim malo višje pete pa čutim bolečine pod prsti.
Bolečine so še vedno prisotne, boli me že višje od pete in tako hodim že ves mesec. Sedaj sem na dopustu in bi šla plavat, če bi lahko kakorkoli pripomogla k izboljšanju mojim težavam, ali pa bi s tem še poslabšala stanje. Pa še eno vprašanje imam za Vas. V petek sem bila na pripravah za operacijo, kjer so odkrili, da mi primanjkuje kalija. Ali je mogoče to povezano tudi z bolečimi mišicami. Do sedaj nisem imela bolečin v peti niti v mečih, sedaj pa je to stanje že nevzdržno.
Brala sem že odgovore na Vaše poste in delam te vaje. pa ni nič boljše, češrav jih opravljam že mesec dni.
Hvala Vam za Vaš čas.
Lepo Vas pozdravljam.

Spoštovani!
Bolečine po stopalih, zlasti v petah so vztrajna in zelo tečna reč. Pripravljajo se leta in ko enkrat nastopijo…Z vajami kar nadaljujte, stopali tudi masirajte , kneipanje bo ugodno.Vaje za moč in raztezne vaje so osnova vsega lahko pa, da bi dodali še obsevalno terapijo npr diadinator ali ultrazvok. Možna je tudi infiltracija (“blokada”, če ignorirava jezikovne čistunce). Zelo pomemben ukrep bi bil, da nimate stalno stoječega dela, kar pa je povsem neuporaben nasvet, zlasti v današnjih časih.
Skratka, dolgotrajno delo in trud!
Leppozdrav,

Spoštovani!
Spet se obračam na vas z težavo, ki me pesti vse od takrat, ko se je prvič začelo. Naj povem, da je bilo vmes malo boljše in to samo zato, ker sem bila na bolniški. Imela sem namreč ginekološko operacijo in sem bila doma en mesec. Noga je bolj počivala, saj sem bila zaradi zapletov po operaciji primorana ležat in počivat. Sedaj ko sem spet v službi, pa je stanje vsak dan hujše. Zjutraj odšepam do kopalnice, po prstih, na peto si ne upam stopiti. Ko se malo razgibam, je majčkeno boljše, pa ne za dolgo. Če delam vaje za peto, me bolijo tudi prsti na nogah in to močno. Noga je otekla in s težavo sezujem čevelj. Tudi vozim težko, saj se s peto opiram na tla. Najbolj mi odgovarja delo, kjer malo sedim in malo hodim. Če sedim predolgo, pa mi noga kar zaspi. In potem je stanje še hujše. Večkrat na dan se moram sprehoditi do pisarne, kamor grem iskat razne papirje. In začnem kar šepati. To so opazili tudi sodelavci. Rada bi normalno hodila, pa me bolečine primorajo, da začnem šepati. Peta me peče, boli me celo stopalo in gleženj. Ne pomaga ne kopel za nogo, ne vaje, skratka nič. Počasi me spravlja ob živce, saj bi rada delala, pa me bolečine silijo v počitek. Bojim se, da bo prišlo do tega, da nekega jutra ne bom mogla več stopiti na nogo. Šla bi k zdravniku, pa je to zame pravi podvig, saj moram vstati pol ure prej, da malo hodim, saj drugače ne morem niti do zdravstvenega doma. Ker opravljam tako delo, da veliko hodim in stojim, bi morala biti na bolniški. Vendar pa to ni rešitev. Saj večno ne morem biti doma.
Oprostite mi, ker sem bila predolga. Rada bi samo še vprašala, kaj sledi, če se bo to nadaljevalo?
Lepo Vas pozdravljam.

Spoštovani!
Žal bo treba k zdravniku! Glede na naraščanje težav oz. nepopuščanje bo potrebna še pomoč od “zunaj”- fizioterapija, morda celo blokada….Naj nekdo vidi sedanje stanje.
Splošni kronični ukrepi seveda dalje ampak vseeno bo treba pogledat še k “sosedu”.
(no, ja, če se bo odločil za blokado-injekcijo ne vem, če bo uvrščen na kandidacijsko listo za najboljšega soseda).
Lep pozdrav

Spoštovani!
Bila sem na slikanju obeh petnic in imam v desni peti nakazan kostni izrastek spodaj, kar se tudi vidi na sliki. Moj zdravnik me je poslal na fizioterapijo. Do tu vse lepo in prav. Ali ta izrastek razbijejo z UZ?
Včeraj pa se mi je zgodilo še nekaj: pri igranju s psom in njegovi oskrbi me je pošteno “zaštihalo v desnem ledvenem delu v hrbtu. Bilo mi je slabo. Komaj sem se zravnala in prišla do stola, da sem se usedla. Naj povem, da kuža ni močan niti velik in da ta ni bil vzrok za moje bolečine. Kljub bolečinam sem šla v službo, še prej pa sem vzela Naprosin 500 mg. Popoldne si nisem mogla zavezati čevljev, komaj sem vstajala s stola in z WC. Problem je bil tudi, ko sem morala zvečer sesti v avto in pripeljati domov. Danes stanje ni bolje, kljub temu da že dva dni jemljem Naprosin – 2 x 500mg na dan. Danes pa se je bolečina preselila še na desno sprednjo stran, v predel jajčnikov. Ker sem julija imela ginekološko operacijo, kjer so mi odstranili maternični vrat in cisto, stanje po operaciji pa še zdaleč ni v redu, se bojim, da bolečine v križu izvirajo zaradi ginekoloških obolenj. Ali je to res, da lahko v križu boli tudi zaradi težav, ki jih imam na tem področju? Kaj naj naredim? Naj grem h ginekologu, ali pa naj grem do splošnega zdravnika? Bolečine so hude, čisto sem trda in s težavo opravljam vsakodnevne obveznosti.
Hvala Vam za Vaš čas.
Lepo Vas pozdravljam

Spoštovani!
“Razbijaška” terapijea z UZ je možna, vendar gre bolj za “razbijanje” bolečine kot samega trna. Običajno pa pomagajo standardni ukrepi z manj “udarnim” UZ obsevanjem.

Kar zadeva križ vas je pač “usekalo”! Dobra stran tega je, da praviloma izzveni v 3 (do6) tednih ob začetnem mirovanju, analgetikih in masaži z ledom potem pa postopno vse več razgibavanja, masaž, gretaja in obremenitev. Tudi kaka fizioterapija zna priti prav. Vaš zdravnik pa bo presodil ali gre okrevanje v pravi smeri in po “planu” ali bo treba kam naprej.
Lep pozdrav,

Spoštovani!
Spet se oglašam s težavami v stopalih in peti. Do sedaj je bilo stanje dobro, nisem imela težav ne s hojo, ne z ničemer. Dala sem skozi UZ obsevanje, sedaj pa se je spet začelo. Bolečine od prstov do pete ( nekako v sredini). Pojavilo se mi je nenadoma, kot bi stopila narobe. In to sredi hoje po trgovini sem kar klecnila, tako me je zabolelo. Kar pa je najhuje, opažam, da me je začela boleti tudi leva peta in se sprašujem, ali je mogoče kakšen izrastek tudi v tej peti, čeprav ga takrat ni bilo opaziti. Boli me tudi gleženj in vsi simiptomi so ravno taki, kot so bili lansko poletje v desni nogi. Naj povem samo to, da ima tudi moj oči take težave in tudi njegova sestra jih je imela, pa čeprav je bila na vozičku zaradi paralize. Je to mar dedno? Zakaj prihaja do teh težav, je to nabiranje kalcija v peti?
Pred nedavnim sem slišala, da si je neka stranka te težave olajšala s plavanjem. Bi bilo dobro poskusiti s tem? Ni jih odpravila, vendar pa je bilo stanje bistveno boljše. Delo imam večinoma stoječe, sedim samo, ko delam kakšne dobavnice. Če dolgo časa sedim, potem težko vstanem in boli za znoret.
Hvala Vam za Vaše nasvete in Vaš čas.
Lepo Vas pozdravljam

Spoštovani!
Še enkrat: trn v peti ni vzrok ampak posledica prevelikega vleka vezivne plošče podplata na petnico. Torej se ne “nalaga kalcij” kar sam od sebe ali zaradi neke bolezni ampak se telo bori proti preobremenitvi kakor se pač zna in zmore. Ne gre torej za enkratni dogodek ampak za stalno borbo.Pomagamo mu/si z razteznimi vajami za podplate/stopala, podporo vzdolžnemu stopalnemu loku-vložki, razbremenitvijo pete-zmanjševanje teže, mehak vložek pod peto, ne stalna stoja/hoja, krepitvijo mošic samih stopal-vaje.
Od postopkov so možna obsevanja UZ,laser, DD,..blokade, operacija(če ne gre nikakor drugače).
Telesna aktivnost je zelo priporočljiva zato je ideja o plavanju dobra. Morda tudi kolesarjenja. Teki, pohodi, poskoki…to pa ni prva liga!
Ko sedite, preden vstanete, razgibajte gleženj in prste . Ideal bi bilo podplat tudi pomasirat ampak to večinoma ni možno- ev. ga podrgnite ob preprogo ali drugo nogo. Verjetno bo tako lažje začeti s hojo.
Lep pozdrav,

Spoštovani!
Hvala Vam za vse nasvete! Upam da se bo stanje malo izboljšalo.
Lepo Vas pozdravljam.

Spoštovani!

Star sem 60 let in imam bolečine v petah. Predvsem me boli zadnji del leve pete. To občutim zjutraj, ko vstanem, ali pri teku. Bolečina se je v zadnjem letu stopnjevala, tako da sem se manj rekreiral. Ko smo igrali nogomet, me je tako bolelo v obeh petah, da sem komaj hodil. Bolečino čutim še drugi ali tretji dan po rekreaciji. Če s prstom pritisnem na peto iz zadnje strani začutim bolečino, ravno tako na desni, vendar nekoliko manj. Pred 20 leti sem imel operacijo zaradi krčnih žil na obeh nogah.

Hvala za odgovor.

Lp, Jani

Spoštovani!

Star sem 60 let in imam bolečine v petah. Predvsem me boli zadnji del leve pete. To občutim zjutraj, ko vstanem, ali pri teku. Bolečina se je v zadnjem letu stopnjevala, tako da sem se manj rekreiral. Ko smo igrali nogomet, me je tako bolelo v obeh petah, da sem komaj hodil. Bolečino čutim še drugi ali tretji dan po rekreaciji. Če s prstom pritisnem na peto iz zadnje strani začutim bolečino, ravno tako na desni, vendar nekoliko manj. Pred 20 leti sem imel operacijo zaradi krčnih žil na obeh nogah.

Hvala za odgovor.

Lp, Jani

Spoštovani!
Pri vas gre verjetno za kronično preobremenitev narastišča Ahilove tetive. Verjetno že lahko opazite in otipate “bunko” zadaj na peti?
Priporočam vložek pod petama, redno ogrevanje zjutraj in pred napori in zlasti razteznevaje po naporih. Izogibajte se hitrim, sunkovitim, dolgotrajnim obremenitvam Ahilovih tetiv- verjetno že slutite, da nogomet ni najbolj priporočljiv, zlasti ne na “horuk” kar se večinoma dogaja pri rekreativcih. Klasično za zdravniške nasvete bo treba izbrat kakšno bolj dolgočasno rekreacijo.
Obsevanja tipa magnet, UZ, laser; knajpanja, nezne masaže…
Lep pozdrav,

pozdravljeni,

tudi sama imam težavo z desno peto in bi prosila za pomoč. problemi s peto so se začeli poleti ko se je “oglasila” večkrat na dan z zmerno bolečino in mravljinčenjem (ni prav mravljinčenje ampak je bolj taka premikajoč ritmičen neprijeten občutek). boli ne glede na to ali stojim, sedim ali ležim, edina stvar ki poveča bolečino je takrat ko stopim na nogo, prvih nekaj korakov. občutek je pa tak, kot da bi imela ogromno vode med tkivom. in ko se dotaknem tal se ta”voda” kar nekam premakne, kot da jo sila koraka požene naprej. upam, da nisem preveč zakomplicirala. opazila sem, tudi, da so se mi okoli pete, pri stopali pojavile kot grah debele mehke podkožne bunkce. včasih so tam, včasih jih pa ni. ali ima to kako vezo s tem? v glavnem to se je poleti dogajalo okoli 14 dni, potem se je stvar sama od sebe umirila. teden dni nazaj so se mi ponovno pojavile bolečine v peti, s tem da so sedaj več ali manj stalne. iste bolečine in občutki se mi po novem sedaj tudi pojavljajo v konicah prstov na rokah, s to razliko da v prstih pride, potrga in se umakne bolečina. ne vem če ima to kako vezo, ampak pred mesecem dni se mi je na desnem nožnem palcu vnela obnohtnica, ki še še kar vneta. nikjer se nič ne gnoji, samo cel palec je rdeč (izgleda kot klovnov nos) in polovica nohta. ali je to kaj povezano? kako naj si pomagam? ter kaj bi to lahko bilo? (vem, da niste vedeževalec)

hvala in lp

ps: se opravičujem za zmeden in obširen opis.

Spoštovani!
Na peti gre za klasično preobremenitev saj so tkiva počasi vse manj elastična in mišice vse manj močne. Zato tudi bulice v podkožju okrog pet.Vaje za moč in raztegovanje, mehak vložek, ki podpira stopalne loke, široka udobna obutev, peta ne previsoka.
Prsti rok verjetno mravljinčijo zaradi slabe drže in posledične preobremenitve vratne hrbtenice. Spet vaje, korekcija drže( doma in v službi) ev FTH za vrat.
Palec pokažite zdravniku, verjetno pa bo treba pustiti nohtu, da njegov rob zraste “ven” iz kožnega kanala in ga ne več rezati na “okroglo” ampak vodoravno.
Kar nekaj dela, kajne.
Lep pozdrav

New Report

Close