Najdi forum

boleča peta

Eno leto sem imela bolečino v področju leve pete, ki se je okrepila po hoji.Bil je tudi boleč pritisk na notranji del stopala v področju pete, sicer pa nisem opazila otekline ali rdečine.Ker je začetek bolečine sovpadal z novimi čevlji, sem te čevlje prenehala nositi, bolečina pa je kljub temu vztrajala. Poškodbe nisem utrpela. Celo poletje sem noslia “krokse”, tudi sedaj jih nosim za copate, poleg tega pa sem zadnja meseca zelo malo hodila in bolečina je izginila. Bojim se, da se mi bo bolečina ob intenzivnejši hoji spet ponovila. Kaj menite, da se dogaja s peto in ali je verjetno, da se bodo težave ponovile in kako nja to preprečim?
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem! Katrinka

Pozdravljeni!

Ker mojemu vprašanju ni sledil odgovor, vas še enkrat lepo prosim zanj! Katrinka

Spoštovani
Preboleli ste t.i. “calcaneodynio”- kar pomeni bolečino v peti.Vzrokov je lahko več. Najpogosteje gre za preobremenitev narastišča vezivne plošče podplata, ki se napenja med peto in področjem pod glavicani stopalčnic.Včasih na tem mestu nastane naplastitev – trn ( včasih so mislili, da je to vzrok bolečin, danes vemo, da je to posledica daljše preobremenitve omenjene plošče). Najverjetneje so bili vzrok res novi čevlji z nekoliko spremenjeno obremenitvijo stopala.
Seveda se lahko ponovi, ukrepi, ki zmanjšujejo možnost ponovitve pa so nošenje udobne obutve, vaje za krepitev mišic stopal in raztezne vaje za mišice stopal in goleni ( Zadnje zato ker se “dolge” mišice za stopalo nahajajo v goleni).Boleče področje se lahko obseva z npr. UZ ali LASERJEM,
v hujših primerih je možna blokada, skrajna rešitev je lahko tudi operacija.
Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Moj oče ima težave z stopali. Pravzaprav je bila postavljena diagnoza “trn v peti”. Zanima me ali pomaga kaj proti tem bolečinam, ki lahko opravljaš kar doma, kakšna kopel, masaža, mazilo, vsaj dokler ne začne s terapijami?
L.p.

Pete me bolijo pri daljši hoji oziroma daljšem stoječem delu.
Bolečina prek noči preneha.

Spoštovani!
Pri vseh vas gre najverjetneje za calcaneodynio kar pomeni bolečina v peti- največkrat zaradi preobremenitve narastišča vezivne plošče podplata, ki se napenja med peto in področjem pod glavicani stopalčnic.Včasih na tem mestu nastane naplastitev – trn ( včasih so mislili, da je to vzrok bolečin, danes vemo, da je to posledica daljše preobremenitve omenjene plošče).Pogosto so lahko vzrok novi čevlji z nekoliko spremenjeno obremenitvijo stopala, drugačen način obremenitve stopal ali pa le dolgotrajno stoječe delo..
Seveda se lahko ponovi, ukrepi, ki zmanjšujejo možnost ponovitve pa so nošenje udobne obutve, vaje za krepitev mišic stopal in raztezne vaje za mišice stopal in goleni ( Zadnje zato ker se “dolge” mišice za stopalo nahajajo v goleni).Boleče področje se lahko obseva z npr. UZ ali LASERJEM,
v hujših primerih je možna blokada, skrajna rešitev je lahko tudi operacija.
lep pozdrav

Stopala me bolijo neznosno.Kot da hodim po kamnih ali skalah bosa.Občutek imam kot da imam zatrdele od gležnjev navzdol in to so strašne bolečine ko hodim.
Ponoči me tako pečejo, da ne vem kaj bi storila. Nekaj časa mi je vroče, nato pa me zopet zebe, čeprav imam tople noge.
Pred enim mesecem sem imela terapijo za vratno hrbtenico in prsnico,vendar sem te težave imela nekaj dni pred tem, vendar ne tako močno.
Hvala za odgovor.

Spoštovani,
bolj se nagibam, da so vaše težave hrbtenične kot stopalčne.Obiščite vašega zdravnika, poskusita s terapijo za ledveni del hrbtenice (morda tudi diagnostika, za kar pa se bo odločil vaš zdravnik po pregledu) in če bodo bolečine manjše veste kam usmeriti pozornost. Opozoril bi le, da če imate zaradi obrabe hrbtenice že ožji hrbtenični kanal lahko pride do povečanja bolečnosti ob intenzivnem razregovanju in ekstenzijskih(“iztegovalnih”) vajah. V tem primeru opozorite fizioterapevta na reakcijo, da vam sam ali pa v dogovoru z vašim zdravnikom prilagodil terapijo.
Lep pozdrav

Očitno imam tudi jaz trn v peti. Pred tem sem šla trikrat na sprehod v “five fingersih”, obutvi, ki posnema boso hojo. Je morda kakšna povezava? Za to obutev sem se odločila, ker imam težave s hrbtenico in doma najraje hodim bosa oziroma v nogavicah.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!
Po teoriji “bosonogih” čevljev naj bi bilo to itak bolj naravno stopanje oz. hoja. Bolj verjetno je, da gre za “minulo delo” kar se je nabiralo in sedaj pač udarilo ven.
Klasični ukepi zoper bolečo peto!
lep pozdrav,

New Report

Close