Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Boleča menstruacija

Boleča menstruacija

Stara sem 26 let, mati enoletnega sina. Prvo menstruacijo sem dobila pri 12 letih in od takrat dobesedno trpim iz meseca v mesec. Bolečine se začnejo približno 2 uri pred menstruacijo (včasih tudi dan prej) in tisti dve uri sta prava muka za mene in vse, ki so v moji bližini. Najprej se začnejo krči, ki postanejo tako hudi kot na porodu (zame je bil porod čisto nekaj normalnega, zdravnik me je vprašal, če ne čutim bolečin), zaradi bolečin včasih tudi bruham, imam drisko in ponavadi večkrat omedlim. Zaradi vsega tega nimam in ne morem imet normalnega življenja (v službi so me vozili po inekcije, sedaj sem v porodniški in mora biti prvi dan menstruacije nekdo obvezno doma). Ginekologinja mi je dala Ketonal Forte, prej sem jemala Naprosyn in Nalgesin (tudi Spasmex Forte- ga ne prenašam-bruham), ampak mi nič več ne pomaga. Sedaj jem kontracepcijske tabletke Cilest, vendar je vse isto.
Prosim Vas, če mi lahko razložite kaj botruje takšnim bolečinam in kako jih vendar odpraviti?
Hvala.

Draga Lina,

če imate boleče menstruacije kljub KT in ob jemanju zdravil proti bolečinam, vam pravzaprav lahko predlagam le to, da s posebnim režimom jemanja KT lahko število dni z bolečino zmanjšate na minimum. To naredite tako, da jemljete po tri zavitke KT zaporedoma in tako dobite krvavitev le vsakih 9 -10 tednov. Morda bo vsaj to malo pomagalo. Za bolečine so verjetno kljub vsemu krive snovi, ki se pred in med menstruacijo izločajo v kri in na katere morate biti nadpovprečno občutljivi. Omenjeno podpira trditev, da imate ob krčih običajno še drisko in bruhanje, kar je značilno za “prostaglandinsko reakcijo”. Lahko poskusite tudi tako, da začnete jemati Ketonal oziroma Nalgesin že vsaj 1 dan predno se težave začnejo, saj ta zdravila potrebujejo čas, da začnejo z delovanjem.

New Report

Close