boleca menstruacija
Načeli ste zelo mistično temo in moj odgovor bo več ali manj podoben:
Recimo, da imata porodna bolečina in bolečina ob menstruaciji isto “cesto”, enako živčno pot do možganov, kjer bolečina dobi svojo “podobo”, “intenzivnost, barvo, obliko, širino”, skratka postane realnost, po kateri se ravnamo, ko jo občutimo. Mehanizem nastanka bolečine nasploh in posebej ob menstruaciji in ob porodu je tako zelo različen od ženske do ženske, da jo je težko pojasniti na takem forumu.
Nekatere ženske imajo za bolečino resno organsko osnovo, torej anatomsko ali funkcionalno nepravilnost, ki povzroča bolečine ob krčenju maternice in povečanem tlaku v maternici, ali ob pojavu krvi v trebušni votlini, ki tja običajno ne sodi, pa se včasih vendar pojavi, druge imajo nizek prag za bolečino ter si nekoliko močnejše dražljaje “prevedejo” v bolečino, tretje si bolečino preprosto domišljajo, ker so tako “naučene” iz domačega okolja, kjer so že kot male punčke dobivale od vseh strani vsiljeno informacijo, da je vse v zvezi s spolnostjo (menstruacija, spolni odnosi, nosečnost, porod
.) neka “kazen božja” ali da ne bom pristranski, “nekaj ponižujočega, nečistega, kar je treba skrivati, nekaj manj vrednega” skratka nekaj, kar ne spada na “dnevno svetlobo”. Hkrati si je ženska s tem pridobila tudi “moč nad moškim”, saj mu je “porodno bolečino” očitala ob vsaki priložnosti. Nastal sta rituala “porodne bolečine” in “menstrualne bolečine”, ki sta se tako močno zakoreninila, da jima mistično verjamemo in takorekoč “živimo z njima”, ne da bi se kdo vprašal ali je zgolj slučaj, da je ženska edina med sesalci, ki doživlja te vrste bolečino v takem razmahu, in zakaj bi moralo tako biti? Narava namreč na dolge roke ne počne nesmislov in menstrualna bolečina, kot tudi porodna bolečina sta čisti nesmisel, če ne služita kot opozorilo, da je nekaj narobe. Iz vsakdana vemo, da pri večini žensk, ki trpijo za menstrualnimi bolečinami in hudo bolečino pri porodu ne najdemo s preiskavami ničesar! Predno trdimo, da za bolečino ni razloga, se moramo o tem seveda prepričati z raznimi preiskavami.
Lep pozdrav!!
Sem 20 let staro dekle in imam zelo hude bolečine prvi in drugi dan menstruacije!
Tablete mi sploh več ne pomagajo.Ob bolečinah tudi vedno prvi dan bruham in sploh ne morem preživet dneva drugje kot v postelji! Menstruacija je tudi zelo močna.Te bolečine imam vsak drugi mesec.Včasih imam menstruacijo po 7-13 dni,včasih je po dva meseca sploh nimam ali več!!
Ko sem jedla tablete(tri-stediril), bolečin ni bilo,menstruacija pa je bila redna.Tablete sem prenehala jest zaradi tega, ker sem bolj močna in po njih nisem mogla sploh nič shujšat ampak sem se še samo redila.Drugih pa sedaj ne upam jest!!
Prosim pomagajte,saj ne morem vsak drugi mesec bit doma po dva dni,ker mi okoliščine tega ne dovoljujejo!
Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Draga Sandra,
iz vašega pisanja ni mogoče razbrati vsega potrebnega za konkreten nasvet. Huda bolečina med menstruacijo je vsekakor neprijetna in čeprav pri redkih najdemo kakšen organski vrok zanjo, bo morda le potrebno narediti kakšno preiskavo za izključitev nekaterih organskih ali funkcijskih nepravilnosti na rodilih (ultrazvok, histeroskopija, laparoskopija…), ki lahko povzročajo ali ojačijo bolečine ob menstruaciji. Pogovorite se s svojim ginekologom. Če je vse z vami “v redu” kot temu rečemo, kadar ničesar oprijemljivega ne najdemo, se boste morali odločiti za tisto, kar vas manj moti: nekoliko višja telesna teža brez bolečin ali manjša teža z njimi.
POZDRAVLJENI!
Stara sem 19 let in že vrsto let me muči boleča menstruacija. Nekaj dni preden dobim menstruacijo imam hude migrene. Prvi in drugi dan menstruacije pa imam hude bolečine v spodnjem delu trebuha, bruhanje, glavobol, driska,… Pred dvema mesecema sem obiskala ginekologa, ki mi je predpisal kontracepcijske tablete – blažile naj bi bolečine, pa tudi preprečevale bruhanje in drisko. Toda pri meni do tega ni prišlo. Ko sem kot ponavadi vzela tablete proti bolečinam sem jih izbruhala.
Prijateljica mi je povedala, da obstajajo svečke, ki imajo učinek kot inekcija, in me zanima, ali bi pomagale tudi pri menstrualnih težavah? Ali je potrebno jemati kontracepcijske tablete več mesecev, da bi ublažile bolečine?
ZA ODGOVOR SE VAM ŽE VNAPREJ ZAHVALJUJEM!
Draga Tina,
Verjetno gre za povečano občutljivost na snovi (prostaglandine), ki se ustvarjajo v telesu tik pred in med prvimi dnevi menstruacije. Oralna kontracepcijska sredstva zmanjšujejo izločanje teh snovi zato zmanjšajo težave ali jih celo odpravijo. Če se po jemanju kontracepcije težave niso niti malo zmanjšale, gre lahko tudi za organske spremembe, ki jih je morda potrebno iskati s preiskavami. Zanimivo bi bilo vedeti ali imate omenjene težave že od samega začetka menstruacij ali ne in če se v zadnjem času slabšajo. Če gre za endometriozo, bo potrebna operacija, vendar se dopisno tega ne da ugotoviti.
Morda gre tudi za močno psihično obremenjenost s pojavom menstruacije in ste razvili “pogojni refleks”, torej nekaj, kar se je “fiksiralo v vaši glavi” in zato težave nastopajo tudi, ko anatomskega ali funkcionalnega razloga zanje ni več. Mehanizme tega pojava je težko razložiti. Dejstvo je, da bolečina nastane v glavi, ko se tam srečajo ustrezni “signali iz periferije”. Na poti do možganov je vrsta priložnosti za njihovo spremembo in tudi “ponaredki” se lahko pritihotapijo do enakih centrov kot pravi bolečinski signali. Tako pod določenimi pogoji (recimo v hipnozi) lahko občutite kot močno boleč vsak dotik, če ste le tako “naučeni”. Enako velja za “negativne izkušnje” z bolečino ob menstruaciji.
Poskusite lahko še z zdravili proti revmatičnim bolečinam, takoimenovanimi “nesteroidnimi antirevmatiki”, ki delujejo “antiprostaglandinsko”, vendar jih brez večjih pomislekov lahko uživate le, če nimate želodčne razjede oziroma gastritisa. Posvetujte se dodatno z vašim splošnim zdravnikom ali pojdite do ginekologa.