boleča mamogafija
Imam samo eno vprašanje. Stara sem 39 let in sem januarja bila prvič na pregledu z mamografom. moja mama je zbolela za rakom dojke in sem se zato tudi sama odločila za redno pregledovanje. Vendar na pregled z mamografijo ne bom več šla pa naj stane kar hoče, saj me je grozno bolelo, ko naprava dojke stisne. Bolelo me je še nekaj časa po pregledu in enostavno ne verjamem, da je to najboljša oblika diagnostike, če tako zelo boli.
Na forumu sem zaseledila da govorite o metodi BreastScan. Ali je to tudi mamograf in nova metoda pregledovanja ali je to poponlnoma drugačna naprava? Je pregled s to napravo tudi boleč? Rada bi namreč našla novo opcijo, ker sem mamografijo že po prvi “probi” enostavno odpisala.
Hvala lepa in lep dan vam želi Darinka
Gospa Darinka !
Metoda BreastScan je popolnoma drugačna metoda kot mamografija.
Metoda s pomočjo izmerjene temperature poda podatek o metabolizmu celic v dojkah in z veliko verjetnostjo ovrže sum na maligno obolenje.
Sama metoda ni škodljiva in je veliko bolj prijazna kot mamografija in
popolnoma neboleča ter kar je pomembno tudi primerna za vse starosti
žensk.
Verjamem, da vam mamografija ni bila všeč, vendar je kot diagnostična
metoda še zmerom nepogrešljiva in to v primerih, ko obstaja sum na
maligno obolenje oz. je treba ugotoviti vzrok temperaturne spremembe oz.
lego tipne spremembe v dojki.
Važno pri vsem skupaj je, da se držite reda in preglede opravljate
sistematično in da tudi sama doma opravljate preventivne samopreglede
dojk. Občasno pa k temu dodate še klinični pregled zdravnika onkologa
oz. primerno dodatno diagnostično metodo, če je to potrebno.
Pregledi z metodo BreastScan se vršijo enkrat na leto oz. kontrole na
primerno skrajšano obdobje.
Več o sami metodi BreastScan in tudi drugih metodah ter še veliko
dodatnih informacij si lahko ogledate na spletni strani:
, kot tudi nam samem forumu.
Lep pozdrav,
Tudi sama sem se po pregledu z mamografom odločila da si tega mučenja ne dovolim več.
Imam manjše prsi in bilo je veliko ,vlečenja, da je bil pravi položaj in potem stiskanje do slikanja. Leva dojka je bila v modricah in bolečine so še vedno po 14 dneh ! Sedaj sem dobila pošto naj se zglasim na ponovno slikanje. Ne hvala.
Ker že ta sama metoda lahko povzroči kaj slabega. Na vprašalnikih, kjer sprašujejo ste se kdaj udarili v prsa, pa lahko sedaj odgovorim, do mamografije še nikoli.
Mogoče je ta metoda primerna samo za ženske z večjimi dojkami ali za starejše z ohlapnim oprsjem.