Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina boleča kolena

boleča kolena

Že par let me bolijo kolena. Najprej sta mi oba bolela, sedaj pa le desno. Boli pa me vedno jeseni in spomladi po cca. 1 mesec. Takrat si težko upognem koleno (stopnice!) in če noga dalj časa ni iztegnjena me konstantno močno boli. Bila sem na slikanju in kirurg je pregledal kolena, vendar je samo toliko rekel, naj kolesarim in plavam. Kolesarim veliko, plavam oz. kopam se ne. Probala sem razne analgetike (le Tramal mi zmanjša čisto malo to bolečino), gel proti bolečinam, a nič mi ne pomaga. Zelo se bojim jeseni, ko me bo spet bolelo. Kaj lahko napravim? Zakaj je to? Je revma pri 23. letih? Bi mi dali morfij? Zoprno mi je prenašati te bolečine in počasi postajam krepko živčna zaradi tega.

Hvala za nasvet, Nataša.

Spoštovani!

Opis je rahlo nepopolen, tako da ne vem, kateri del kolena boli. Glede na starost in način bolečine, predpostavljam, da bolijo kite in vezi, ki se vnamejo zaradi enostranskih obremenitev in/ali lokalnih podhladitev pregretih delov. Če je temu tako, potem pomaga zmerno gibanje, zdravila pa praviloma res ne kaj dosti. Bolje je če so boleči deli ogreti, v primeru hudih bolečin pa jih hladimo.

Če pa je oblečina nekje pod pogačico ali v notranjosti in ste trenirali kak za kolena ubijalski šport, potem bi bila na mestu artroskopija. Načeloma ni kake bolezni (poškodbe izključene), ki bi lahko v teh letih povzročala tako hude bolečine, da bi niti tramadol ne pomagal. Vsekakor se verjetno ne boste izognili artroskopiji, to je pregledu kolenskih sklepov “od znotraj”, da ugotovijo, ali gre za kake odkruške hrustanca, zarastline ali kako drugo okvaro (raztrganino vezi) in jo pokušajo rešiti že med artroskopijo ali pa kasneje z operacijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izmed 3 dr. ste edino Vi dali zadovoljiv odgovor, za kar se Vam iskreno zahvaljujem.

Pozabila sem napisati, da sem enkrat precej hudo padla na desno koleno in mislim, da mi po tistem boli tako fejst.
Moj osebni dr. je rekel, da imam mehko koleno, bila sem pri fiziatru, ki mi ga je full pregledal in ni znal postaviti diagnoze, pokazal mi je le nekaj vaj, ki mi tudi ne pomagajao.
Sicer, ko me boli, skoraj vedno ga razgibavam.

Tudi poka na glas.

Napišem še kirurški zapisnik:

gibljivost kolena je popolna, bolečnost nad pogačico, izliva in krepitacij ni.

Rtg.: b.p.
DG: ostane odprat
Th.: mora jačati stegenske mišice + plavanje

Ali bi pomagala termalna voda?

Zakaj pa me boli vedno jeseni in spomladi?

Pozdravljeni!
Prosim vas, da opišete, kako poteka/izgleda artroskopija.
Hvala, L.P.
Biba

Spoštovani!

Zunanja poškodba lahko povzroči vnetje burze, tj. sluzne vrečke, ki skrbi za mazanje vezi in kit, ali pa za vnetje kitnih ovojnic. Pogosto ob tem nastanejo fibrinske sprmembe, ki ob drgnjenju dajejo neprijeten zvok in občutek pokanja, ob hujših polabšanjih e to lhako tudi otipa.

Razgibavanje v topli vodi bo koristno. Ker pa gre verjetno za bolj ali manj kronično spremembo, se bote morali stalno prilagajati trenutnemu počutju in občutjem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

V omrtvičeno koleno naredijo majhne zareze, kozi katere uvedejo tanke instrumente (cevki), ki omogočajo neposredni pregled notranjosti kolena in manjše posege. Po posegu normalno hodite, odvetovano je le pretirano naprezanje nekaj dni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close