Najdi forum

boleča enka

Lep pozdrav,
že nakaj časa imam probleme z enko. Zobozdravnica mi je na sprednji strani, nekje pod sredino enke pomotoma odbrusila sklenino. Ker sem imela na nekem delu bolj rumen dentin, je mislila, da je zob zabarvan na sklenini, tako da mi jo je odbrusila do dentina, nato pa še z iglo, ko je preverjala, če je to res, naredila majhno luknjico v dentinu. Zob je postal zelo občutljiv na mrzlo, poleg tega pa me v zadnjem času rahlo boli vsak dan, včasih več dni skupaj. Bolečina ni močna, vendar pa je precej moteče. Poleg tega ne morem več niti normalno pit. Tudi flourov namaz v tem primeru ni pomagal.
Zanima me, kaj se lahko stori v tem primeru z zobom? Ali je tak zob bolj dovzeten za karies, ali bo bolečina sčasoma prenehala in ali je možno, da bo v zobu zaradi stalne bolečine in občutljivosti odmrl živec? Zob je brez sklenine približno 2 meseca, bolečine pa se pojavljajo 2 tedna.
Naj dodam še, da imam na zadnji strani zoba že plombico, saj se mi je v otroštvu odlomil del zoba.
Kaj bi bilo najbolje storiti s tem zobom, s čim manj brušenja, da bi ga lahko ohranila čim dlje?

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Tina

Pozdravljeni,

defekt sklenine in dentina je lahko popraviti z nanosom tekočega materiala za plombice, ki je seveda estetski in neviden. Pri manjšem defektu ni možno odmrtje pulpe, razen če ga zanemarite in se sčasoma razvije v njem karies, ki se razširi do pulpe. Pogovorite se s svojo zobozdravnico, sicer pa poiščite zobozdravnika, ki mu lahko zaupate.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close