boleča dlesen pod zobom
Pozdravljeni.
Pred dobrega pol leta mi je zobozdravnik izpulil 6. spodaj.
Zatem me je začela boleti petica zraven, a se je bolečina umirila in se pojavila samo še občasno. Pred nekaj dnevi se je v tem zobu, oz. kot čutim pod njim, v dlesni, pojavila neznosna bolečina. Z zobom navidez ni nič narobe. Toda mene grozno boli. Bila sem pri zobozdravniku, ki mi je rekel, da je petica zdrava, le dlesen je nekoliko zdrsnila navzdol. Zob mi je z nečim namazal in dal injekcijo proti bolečini, ker mi je zdravil še en drug zob (odkrušena plomba). Bolečina v petici je še vedno prisotna. Sama sem si dlesen pod zobom predrla, iztisnila ven nekaj gnoja, usta razkuževala. Na tak način sem bolečino malo omilila. Vendar še vedno ne morem brez analgetikov. Zobozdravnik pravi, da če bolečina ne bo popustila, bo zob za ektrakcijo.
Imam občutek, da so se poškodovale korenine petice ob puljenju sosednjega zoba in da se sedaj s temi koreninami ali morda živci nekaj dogaja.
Res ne gre drugače, kot da mi zobozdravnik zob izpuli?
Morda bi morala na slikanje zob?
Morda bi bilo potrebno kirurško zdravljenje?
Kako sploh priti do tega?
Na rtg zob sploh še nisem bila (izpuljene inam 3 zobe).
Hvala
Pozdravljeni. Pred kratkim sem odgovoril na vprašanja gospoda Jožeta, ki je med drugim vprašal, ali je običajno, da se zobe izdira brez predhodnega slikanja zob. Moj odgovor je bil, da iskreno upam, da ne.
Naj torej še vam odgovorim: če ob bolečem zobu izteka gnoj, potem to seveda ni običajno in je potrebno ukrepati. Prvo, kar se naredi, je rentgenski posnetek zoba. V bistvu se naredi rentgenski posnetek vseh zob (ortopan) takoj, ko se pacienta sprejme prvič v obravnavo. Sicer je nemogoče načrtovati zdravljenje, saj zobozdravnik ne obravnava samo tistih delov zob, ki segajo v ustno votlino.
Na rentgenskem posnetku se lahko vidi, kaj bi bil vzrok bolečinam, ni pa nujno. Če je zob živ, potem je morda vzrok v predelu kosti, kjer je bila prej šestica, morda v dlesni ob zobu… V glavnem pa nima smisla ugibati, če ni rentgenskega posnetka….
Če pa je res boleča petica in ima cele korenine (kar se vidi samo na rentgenskem posnetku), je seveda na prvem mestu običajno zobozdravniško zdravljenje zoba, nato morda kirurško, šele nato pa pride v poštev izdrtje zoba.
Lep pozdrav, David Dovšak