Boleča desna roka
POzdravljeni!
Pravzaprva ne vem, ali je to vprašanje za ortopeda, vendar ne vem, koga naj še prosim za mnenje.
Konec septembra so mi z UZ ugotovili fibrolipom na roki, diagnoza:
– na volarni strani desne podlahti je zatrdlina, ki predstavlja fibrolipom. Leži v podkožnem maščevju. Meri 15x9x3 mm. Je slabo, delno periferno vaskulariziran. V njem ni nekroz, ni kalcinacij.
Enkrat novembra me je tam okrog malo bolelo, potem pa sem en dan nosila težje stvari, prekladala težje lonce, olupila 4 kg krompirja. Od takrat, na začetku decembra je bilo to, pa me boli cela desna roka. V bistvu me boli na mestu t.im. teniškega komolca, občasno tudi na območju bicepsa in proti notranjemu pregibu. Kak dan je bolje, kak dan slabše, v bistvu je res bolje, če z roko počivam. Osebna zdravnica je mnenja, da je to od tega fibrolipoma in tudi zaradi tistega prekladanja loncev, pravi, da si ga grem lahko odstranit k plastiku, dermatologinja (slučajno sem bila tam in sem jo vprašala) pravi, naj grem h kakšnemu fizioterapevtu. Nekateri mi pravijo, da je njih roka takole bolela tudi več mesecev.
Sama pa sem prestrašene narave, trpim za anksioznostjo (strah pred boleznimi, hodim tudi na terapijo) in se seveda bojim, kaj to je, da ni nekje skrit kak tumor in podobno.
Mi morda lahko kaj svetujete? Najlepša hvala in vse dobro v novem letu.
Pozdravljeni,
najprej je potrebno ugotoviti, kaj je vzrok za bolečine. Kot prvi korak priporočam klinični pregled. Glede na mesta bolečin, ki ste jih navedla, je malo verjetno, da je zanje odgovoren fibrolipom.
Za odstranitev slehernih dvomov, vezanih na fibrolipom, je najbojša rešitev njegova odstranitev in patohistološka analiza.
Prosim.
Gre predvsem za vašo zaskrbljenost. Verjetnost, da je kaj nevarnega, je, glede na opis, izrazito majhna. Vmesna možnost je ultrazvočno vodena citološka punkcija fibrolipoma in patohistološka analiza..
Spoštovani!
Bila sem pri svoji zdravnici. Glede fibrolipoma ona meni, da ni potrebno nič, ker je po njenem mnenju to pač to, če tako pravi zdravnica na UZ (ki sem ga opravila na svojo idejo, samoplačniško). Vseeno se nagibam za njegovo odstranitev.
Roko je pregledala, dala na pregled kri, menda so malenkost povišani levkociti, ona meni, da ni nič posebnega. (Sem se pa zadnje mesece zredila in me je okarala zaradi povišanih maščob v krvi)
Zdaj pa res ne vem, kaj naj si mislim. Kaj menite vi? Glede roke, ne maščob 🙂
Najlepša hvala za nasvet!
Spoštovani,
za roko priporočam klinični pregled, nato pa usmerjena slikanja, glede na ugotovitve pri pregledu. Vzrok za bolečino je lahko v vratni hrbtenici ali v sami boleči okončini.
mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg, 25.01.2023 ob 21:17
Spoštovani,
za roko priporočam klinični pregled, nato pa usmerjena slikanja, glede na ugotovitve pri pregledu. Vzrok za bolečino je lahko v vratni hrbtenici ali v sami boleči okončini.
Pozdravljeni,
zdravnica je klinični pregled opravila in dala kri na pregled. Drugega ni rekla nič. Kam naj grem, lahko tudi samoplačniško? Je pa bolečina dejansko kot berem, da je teniški komolec (na tistem mestu), drugje občasno.
Pozdravljeni,
lahko tudi k nam. Opravimo lahko tako klinični kot tudi ultrazvočni pregled.
mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg, 27.01.2023 ob 16:47
Pozdravljeni,
lahko tudi k nam. Opravimo lahko tako klinični kot tudi ultrazvočni pregled.
Hvala!
Mi lahko prosim še nekaj poveste – koliko je možnosti, da bi se nekje skrival kak tumor, rak? Sicer zadnja 2 dni je roka kar nekako bolje.
Spoštovani,
pišem vam, saj ne vem več na koga naj se obrnem.
Že več kot eno leto imam bolečine v ramenih. Bolečina je najhujša zjutraj – občutek je kot da imam nekaj na ramah, pritisk, kot da je rama natečena. Prav tako se bolečina pojavi, ko roko dvignem (predvsem desna roka). Na roko se tudi ne morem upreti (npr. vstati iz postelje), ker me roka močno zaboli, čutim kot da se v rami nekaj premakne. Včasih tudi težko pijem, saj mi roka omahne (kot da ni moči v njej). Roko lahko dvignem (stransko) do višine prsnega koša, višje ne gre, saj v rami čutim premik in bolečino.
Lansko leto me je zdravnik napotil na rentgen, kjer bil opazen majhen premik v rami ter kalcinacija. Pred kratkim me je napotil tudi na MR, ki je pokazala tetivo heterogene strukture, v kateri je viden edem, minimalen izliv ob tetivi ter zmerne artroze AC sindezmoze??
Bi mi lahko povedali malo več, kaj naj bi to pomenilo ter mi morda priporočili kakšno nadaljnje zdravljenje (ortoped,fizoterapija…), saj so bolečine res neznosne.
Že vnaprej hvala za vaš odgovor
Prosim.
Prisotnosti raka sicer ne morem 100 % izključiti, je pa verjetnost vsekakor zelo majhna.
Spoštovani,
navedbe v izvidu pomenijo, da imate okvarjeno(e) kito(e) (iz zapisa ni razvidno, katera ali katere kite so prizadete), ob njej (ih) tekočino (znak draženja) ter zmerno obrabo sklep(ov) med ključnico(ama) in lopatico(ama).
Najboljše bi bilo, da se s posnetki ter izvidom(a) oglasite na pregledu.
Lahko tudi pričnete s fizioterapevtskim zdravljenjem. Priporočam lokalno protivnetno in regenerativno obsevanje (TECAR; magnet, ultrazvok in/ali laser) ter vaje za okrepitev prizadetih mišic, ki jih priporočam nato izvajati vsaj 3 mesece. Če težave na bodo nazadovale na znosno raven, priporočam pregled, na katerega prinesite tudi posnetke in izvid (a) opravljenega(ih) slikanj(a) z magnetno resonanco.
mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg, 27.01.2023 ob 20:56
Prosim.
Prisotnosti raka sicer ne morem 100 % izključiti, je pa verjetnost vsekakor zelo majhna.
Pozdravljeni še enkrat!
Moja zdravnica vsemu skupaj ne pripisuje posebne pozornosti. Gre sicer na bolje, sem se naročila v ambulanto k enemu vaših zdravnikov. Datum 1.3. Saj bo v redu čez 4 tedne?
Pozdravljeni,
zelo verjetno res ni nič nevarnega. Prvega 3. bo v redu.
Prosim.
Spoštovani,
sem vesel, da ste razčistili. Prosim.