Boleča bela plomba
Pozdravljeni,
pred slabim mesecem sem bila pri zobozdravniku zaradi spodnje desne šestice. Zob me je močno bolel na pritisk in predvsem ob stiku s hladno tekočino. Kot mi je dejal zobozdravnik, zob ni imel podlage na eni strani. Plombo mi je zamenjal z belo. Vse od takrat bolečine v zobu niso popustile in so vedno hujše. (predvsem ob mrzli hrani in pijači ter na mrzlem zraku)
Slišala sem že, da je bolečina ob zamenjavi z belo plombo večkrat prisotna tudi po več mesecev.
Zobozdravnik je omenil, da bi bilo morda potrebna odstranitev živca, kar pa se mi zdi skrajno dejanje.
Mi lahko prosim svetujete… je torej bolje še počakati nekaj mesecev ali morda zamenjati plombo nazaj v amalgamsko? Slišala sem tudi, da obstaja določen premaz, ki se ga nanese na občutljivi zob.
Hvala za odgovor.
Pozdravljena,
je žal res, da se po zamenjavi plombic, predvsem belih, velikokrat pojavi preobčutljivost. Ta preobčutljivost lahko traja zelo dolgo, tudi mesece. V najslabšem primeru se lahko zgodi, da pulpa zoba celo odmre. Moje izkušnje mi narekujejo, da takšno plombo čimprej odstranim, na zob pa nanesem blago zdravilo, ki pomiri pulpo. Tako pustim zob dlje časa, da težave v popolnosti izginejo, nato ponovno naredim dokončno belo plombo.
Premaz, ki ga omenjate, vam v tem primeru verjetno ne bo koristil prav nič.
Srečno.