boleč zob na: pritisk,hladno,toplo
Spotovani,
Ob pregledu zob, ko npr. povem zobozdravniku, da me zob boli, me vedno sprauje: ali boli na hladno, mrzlo, na sladko ali na pritisk. Seveda mu po najboljih močeh odgovorim, saj je včasih teko točno vedeti, kdaj te zaboli. Zanima me pa, zakaj je to tako pomembno. Zdi se mi, da je najslabe za zob, če boli na pritisk oz. dotik- ali imam prav? (takrat je zob menda najbolj “okvarjen”). Mislim, če boli na sladko ali hladno ali mrzlo, potem je verjetno v zobu kakna luknjica (ki potrebuje le zalivko), če pa na pritisk- kaj pa potem? Mogoče je vpraanje malce čudno, pa vas vseeno prosim za odgovor.
Hvala lepa,
Maja
Spoštovana Maja,
iz vašega opisa bolečine zobozdravnik poskuša ugotoviti do kakšnega vnetja zobne pulpe je prišlo pri obolelem zobu. Saj večinoma se zavedamo, da je to zelo težko, pa vendar na podroben opis bolečine zelo koristi.
Kar se tiče prizadetosti zoba ( glede na tip bolečine ) ste kar pravilno razmišljali. Če je zob občutljiv “le” na sladko in hladno, gre v večini primerov za karies, ki se ga da enostavno sanirati ( zalivka ). Če se tem bolečinam pridruži še občutljivost na toplo, pa je prizadet tudi živec in je na mestu zdravljenje zobnega kanala. Občutljivost na priitsk govori tudi o prizadetosti predela ob vrhu korenine ali pa o prizadetosti obzobnih tkiv.
Lepo pozdravljeni!