Najdi forum

boleč zob- gronolom?

Imam vedno ful glavobolov, kjer me bolijo zobje. Obe enki zgoraj sta sploh kritični.
Na levi enki se mi je malce odlomil zob (pri sredici čisto mehkega kruha!!!) in pobrusila mi je zob ter dala krono. Pod njo sem imela gronolom- kar sem šla v privat ordinacijo sanirat. Pred tem že imam vedno v krvnem izvidu povišane bakterije- zato sem to opravila pred ponovno nosečnostjo. Kasneje me je začel zelo boleti sosednji zob enka desno. Dvakrat sem slikala, a na levi je ponovno bil gronolom, na desni nič. Bolečina pa tako huda, da sem komaj zdržala, da mi je lahko slikala zob. Od takrat je že nekaj let, pa me še vedno boli- če je le malce mrzlo. Pozimi zunaj vedno, vedno čutim bolečino, nos imam vedno leden. Tudi šal ne koristi dosti. Kupila sem takrat infra lučko in se zvečer obsevala pred spanjem. Pa pravijo da to ni v redu.
Saj bi morda zruvala , toda- menda imam “premajhne” zobe in bi mi morali
še nekako skrajšati dlesen in povečati zobe. Pa imam slabe izkušnje: pod vsako krono je nastal gronolom. Alergična na kovino.
Zato trpim svoje, že ko poberem kaj s tal, npr. začutim bolečino v zobu. Ob vsakem vzponu v hrib – zobobol. Ob teku….šport sem čisto opustila.

Je še kakšen način zdravljenja gronoloma- ne le ruvanje?

Spoštovana NNAT,

granulom vedno najprej poskusimo zdraviti in se šele na koncu odločimo za ekstrakcijo – ko so izčrpane že vse druge možnosti (med drugim tudi apikotomija).
Po vašem opisu sodeč imate težave z več zobmi, žal pa vsega nisem najbolje razumela, tako da vas prosim, da če imate še kakšno vprašanje, težave bolj sistematično opišete. Zavedati se namreč morate, da sem jaz popolnoma odvisna od vašega opisa in ne vem, kaj imate v mislih.

kako sem vesela, da končno lahko nekomu zaupam moj ogromni problem, ker je resnično moj vsakominutni spremljevalec:
naj bo to zob desno zgoraj enka. Ne vem, kako naj drugače opišem:
zelo me je bolel, resnično zeelooooo in 2x sem ga slikala, toda slika ni pokazala ničesar. Je bil enkrat malce zvrtan in ima majhno belo zalivko. Po tednih je bolečina malo “ponehala” toda zdaj je nekaj let po tem in bolečina še ni izginila. Predvsem na mrazu, zunaj, me začne boleti bolj, kljuva ob najmanjšem naporu.
Obsevala sem se z infra lučko, a ni bolje.

Na drugem zobu, en zraven, isto enka zgoraj. Le levo. Tam je krona, pa granulom- ki sem ga “operirala”. Ob slikanju zoba zraven je viden spet granulom na njem.

Nočem več ruvanja. To so sprednji zobje, od trojk dalje imam pa večinoma vse poruvano.
Kaj mi lahko svetujete?
Hvala za odgovor,lp.nnat

Spoštovana nnat,

najprej je potrebno ugotoviti, aali bolečina izvira le iz leve enke ali res iz desne. Na zobu bi bilo potrebno izmeriti še odzivanje na električni tok in ugotoviti ali morda ni prisotno kakšno vnetje zobne pulpe. Tudi, če je zalivka majhna na pogled, to ne pomeni, da ni možnosti, da bi pri preparaciji prišlo do poškodbe živca. Dokler je prisotno vnetje, vam obsevanje z lučko ne bo dosti pomagalo. Potrebno je odstraniti zobno pulpo in pozdraviti prizadeta obzobna tkiva.
Zob z granulomom je prav tako potreben ponovne obravnave. Najprej pride v poštev ponovno konzervativno zdravljenje z rednim menjavanjem zdravila v zobnem kanalu (predhodno je potrebno odstraniti staro polnitev). Če tako zdravljenje ni uspešno, potem sledi apikotomija, kirurški poseg, pri katerem odstranijo vnetno tkivo in vršiček korenine.

New Report

Close