Bolec zob
Pozdravljeni.
Par dni nazaj me je zacela boleti zgornja stirka. Bolecina je postala nevzdrzna, analgetik ni prijel. Danes sem iz obupa odsla v dezurno ambulanto kjer so mi pojasnili da zob zaradi covid19 ne vrtajo in odpirajo. Dali so mi recept za antibiotik i
analgin (ne prime) . Kaj sploh lahko storim, da omilim bolecino? Je res edina moznost da mi zob kar izpulijo?
Pozdravljeni,
v dežurni ambulanti so postopali v skladu s strokovnimi navodili zaradi pretečih se okužb s SARS-Cov-2. Vedeti morate, da je lahko vsako delo s turbino in vodnim sprejem usodno za vas in zdravstveno sebje. Počakati morate, da anibiotična terapija začne učinkovati in hkrati z njo bodo minile tudi bolečine. Ko bo obdobje izrednih razmer mimo, pa se le naročite k svojemu zobozdravniku, da vam zob dokončno oskrbi.
Srečno.
Pozdravljeni,
tudi jaz imam vprašanje glede bolečega zoba. Boli me skoraj vsak dan vsake toliko dvojka spodaj … odločila sem se, da v primeru res hudih bolečin grem k zobozdravniku. Slišim, da le pulijo. Razumem zakaj. Torej, če mi predpišejo antibiotik, zagotovo prime? Ni nevarnosti za telo, da z antibiotikom omilim stanje in nato grem k svojemu zobozdravniku?
Še nekaj, imam nekje 4 kariese, medzobne, saj ne uporabljam nitke. Zanima me koliko je to nevarno za telo?
Glede zdravljenih mrtvih zobov, ki ostanejo v ustni votlini, sem slišala veliko slabih stvari. Zanima me ali je to res, da vplivajo slabo na celoten organizem?
LP
Pozdravljeni,
za boleč zob, kot ste opisali, verjetno ne boste dobili antibiotika, temveč le analgetik. Svetujem vam pa, da se najprej posvetite ustni in zobni higieni in vestni uporabi zobne nitke, da preprečite nove kariozne procese. Priporočam, da redno hodite k zobozdravniku, da vam sanira zobe. Dobro zdravljeni zobje so lahko dolgo časa v ustni votlini brez kakršnihkoli slabih vplivov na splošno zdravstveno stanje.
Srečno.
Pozdravljeni,
seveda lahko saniramo več karioznih procesov naenkrat. Lokalna anestezija pa omrtviči lahko več zob hkrati; odvisno od tega, kam anestetik apliciramo in ob pravilni uporabi ni nevarna.
Srečno.