Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Boleč želodec in prebava

Boleč želodec in prebava

Pozdravljeni!
Stara sem 23 let, sem mamica 2 majhnih otrok, v zadnjem tednu se zelo slabo počutim.
8.1. popoldan mi je sredi lepega postalo slabo in me zbadati v desnem predelu trebuha spodaj. Bilo je zmerno, ravno toliko, da zvečer nisem mogla zaspat. Vzela nisem nobene tablete proti bolečinam. Bila sem brez apetita in s slabostjo v želodcu.
9.1. sem se zaradi še trajajočih bolečin naročila pri osebni zdravnici, saj me je bilo strah vnetja slepiča. Bolečina je bila prisotna in spet ne, pa spet ja in spet ne. Še vedno nisem imela apetita in še vedno je bila prisotna celodnevna slabost. Bruhati nisem mogla. Vročine nisem imela.
Na vrsti pri zdravniku sem bila šele zvečer. Povedala sem, da me boli desno spodaj, zdravnica me je pretipala (ko je tipala desno spodaj, se je bolečina “izlivala” proti želodcu) in povedala, da sem na meji vnetja slepiča. Sestra mi je izmerila temperaturo (rektalno in pod pazduho) razlika je bila za 0,7°.
Predpisala mi je Ranital in Spasmex, ter mi napisala napotnico za laboratorij naslednji dan.
Ranital in Spasmex nista kaj posebno pomagala.
10.1. Sem šla dat kri, še vedno sem se počutila slabo, začel me je boleti tudi želodec, bolečina mi je sevala nazaj v ledvice. Popoldan sem morala nazaj, da izvem rezultate krvi.
Biokemijske preiskave:
S-AST: 0,44 ref.vr: do 0,52
S-ALT 0,73 ref.vr: do 0,56
A-alfa-Amilaza: 1,03 ref.vr: do 1,67
S-CRP:1,8 ref.vr: do 6,0
Rekla je da je vse bp, le da so jetrni testi malenkost povišani, kar lahko kaže na razdraženo črevesje. In da sem najvrjetneje staknila virozo.
Rekla je tudi, naj v ponedeljek pokličem, če še ne bo bolje.
11.1., 12.1. in 13.1. ni bilo več tako grozne slabosti, vendar me je želodec bolel ne glede na to ali sem jedla ali ne. Bolelo me je (in me še zmeraj) pod desnim rebrnim lokom (žolč??), v žlički in pa okoli popka- okoli popka se pojavljajo pekoče zbadljive bolečine, ob katerih me zvije, tu in tam me istočasno boli pod desnim in levim rebrnim lokom ob želodcu. 2 dni sem tudi jedla, malo po malo. 12.1. sem si po predlogu strica googla skuhala krompir, saj naj bi bil blagodejen za želodec in naj bi vpijal kisline, zaradi katerega naj bi želodec bolel.
2 uri po zaužitem krompirju, sem dobila krče v želodcu, okoli popka me je zbadalo za znoret, bolelo je tako, da sem že skoraj šla na urgenco, ampak hvala bogu je po kakšnih 2 urah prijel spasmex in je bilo bolje, da sem lahko spala.

Izgubila sem že 3,5kg, moje življenje pa ni več takšno, kot je bilo pred enim tednom, ko sem lahko svojim otrokom posvečala ves čas sveta, saj več ali manj preležim s slabim počutjem in nisem za nič.

Prosim povejte mi, kaj bi lahko bilo krivo za moje težave? Bolj kot brskam po spletu, bolj sem obupana, na koncu končam s solzami v očeh, in upam, da ni kaj hujšega, saj bi rada svoje otroke videla odraščat. 🙁

Spoštovani!

Čeprav se zelo slabo počutite, se ne bojte, saj bodo težave minile, kot so nastale, po vsej verjetnosti sane od sebe v nekaj dneh. Bojl kot krompir vam priporočam zeliščni čaj iz janeža, kumine in kamilice, morda juho, kuhano zelenjavo, kakšen prepečenec. Če bolećine ne bodo v par dneh minile, je treba narediti kontrolo, ker ni vedno vnetje slepiča tako akutno, ampak je lahko prikrito, pa vendar potrebno zdravljenja. Operira se samo, če je vnetje hitro potekajoče in klinična slika burna. Vsa druga stanja zahtevajo simptomatsko zdravljenje.
Le pogumno, nič ne bo hudega, boste videli!

LP. Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close