boleč vrat in glava in vrtoglavica
Pozdravljeni!
Že kar dolgo časa, okrog deset let, imam probleme z bolečinami v vratu.
Bila sem na slikanju vratu, pa na magnetni resonanci vratu, pa na fizioterapiji (dvakrat), pa
pred leti tudi pri vas, da ste mi odpravljali vozle, pa telovadim…
Lani so mi z magnetno resonanco ugotovili lordozo, skratka obrabo zadnjih 4 vretenc vratu.
Od novembra letos imam pa še hujše bolečine, ki se širijo v glavo, novembra sem pri nekem jutranjem vstajanju dobila obupno vrtoglavico, postalo mi je slabo in sem cel dan bruhala.
Glavoboli skoraj ves čas, če ne zelo pa vsaj malo, vrat nonstop boleč. Predvsem je najhuje ponoči, ko moram ležati. Spim zelo slabo, brez blazine, samo z zvito brisačo okrog vratu.
Ne morem se sklanjati, brati, pisati, še najlažje hodim s pokončno glavo, čim imam le malo upognjeno me še bolj boli vrat in glava.
Skratka na hrbtu ne morem več ležati, samo na boku.
Ker so bolečine resnično moteče za “normalno” življenje se obračam na vas kaj mi je narediti?
Kaj predlagate, saj mi normalne masaže nič ne pomagajo?
Zakaj take bolečine, ča ležim na hrbtu, obupni glavoboli, če slučajno zaspim v taki pozi na hrbtu. Prejšnji teden sem spet bruhala, ko sem se zbudila me je glava bolela prav migrensko.
Vrtoglavica skoraj ves čas prisotna.
Za vsakršen odgovor in pomoč že vnaprej najlepša hvala. B.
Pozdravljena!
Težko vam kaj konkretnega povem brez pregleda.
V najboljšem primeru lahko vaše težave izvirajo iz aktivnih trigger točk – tudi omotičnost in slabost (po domače vozlov), še posebej v mišici, ki leži na sprednjem delu vratu. V tem primeru vam bo pomagala trigger pointt erapija. Klasična masaža vam ne more pomagati, saj do teh mišic ne seže in niti ni njen namen sproščanje trigger točk, ampak je namen masaže ugodje in splošna sprostitev telesa.
Kdaj ste bila na RTG vratu? Ali imate morda kostne izrastke, ki vampovzročajo težave?
Ko ležite na hrbtu je glava v ekstenzijskem položaju, kar vam očitno ne ustreza. Lahko zato ker je sprednja vratna mišica preraztegnjena, lahko so kostni izrastki vzrok, lahko je kriva zmanjšana gibljivost v malih sklepih hrbtenice.
Pri telovadbi morate biti izjemno previdna. Krepiti morate samo globoko ležeče mišice, vse zunanje mišice vratu (ki jih vidite), morajo biti med vadbo čimbolj sproščene!!! Tudi pri raztezanju vratnih mišic morate biti zelo previdna, nič na silo, nič si pomagati z drugo roko, ampak samo zelo nežno raztezanje kolikor je težka sama glava – drugače si delate škodo.
Hvala za vaš odgovor.
Na slikanju vratnih vretenc sem bila avgusta 2010.
Bolečine ponoči ali ko ležim na hrbtu pa so se mi začele letos novembra, takrat, ko sem pri jutranjem vstajanju iz postelje doživela obupno vrtoglavico, s posledičnim bruhanjem.
Zanima me samo še to, kakšen pregled bi morala še narediti? Kaj ste imela v mislih?
Hvala in lep pozdrav. B