Pozdravljeni!
Sem moški, star 28, normalne teže, imam težave s trebuhom, namreč boli me že kakšno leto dni na levi strani, približno 10 cm levo od popka in v njegovi višini. Bolečina je topa, občutek, kot da bi imel nekaj notri, najbolj prisotna je, ko sedim, včasih tudi, ko ležim na levem boku ampak ni prehudo. Imam pa tudi težave z vetrovi in z njihom zadrževanjem, posledica je, da me takrat najbolj boli – ostra bolečina, po praznenju napetost izgine, bolečina je potem topa. Na otip ni trdo, ni bule, niti me ne boli, boli me predvsem pri napenjanju, bodisi na WC-ju ali pri kašljanju, kihanju. Pri dvigovanju uteži in kardio vadbi nimam bistvenih težav. Hrano imam poštimano, izogibanje stročnicam in ostali hrani, ki povzroča napenjanje.
Opravil sem UZ trebuha, kolonoskopijo, kri in urin, vse je v redu. Sem popolnoma brez idej, kaj bi lahko bilo in kako naj odpravim te težave, hvala za odgovor.
Lp
Pozdravljeni!
Najverjetneje so težave posledica funkcionalnih motenj v delovanju prebavil, najpogostejša takšna motnja je iritabilni kolon. Zdravljenje teh motenj je zelo težavno in v večini primerov malo uspešno. Zaradi zadrževanja vetrov se pojavljajo hude bolečine v trebuhu, saj se črevo razteza.
V prehrani se izogibajte tudi laktozi-mlečni sladkor, fruktozi in sorbitolu (v žvečilnih gumijih) kot tudi umetnim sladilom. Lahko pomaga tudi SAB simplex.
Lp,Nataša Smrekar