Najdi forum

Bo tako prav?

vira daj napiši mi tvojo višino in težo. delaš pa redvidevam lažje fizično delo. pa ti na hitro en jedilnik skupaj sčaram za en dan, samo po tabelah ki s euporabljajo v bolnišnici, če s emi bo dalo še malo analiziramsamo to bo trajalo dalj časa bo pa danes gotovo

Zlat si, ni ti treba hitet. Višina 178, ko se lepo zravnam, 177, ko se ne trudim na vse pretege, teža: 93 kg, baje naša vaga za tri kg pretirava, to pravi svakinja, ona ima novejšo, z veseljem ji verjamem.)))))))))))))))))))))

ok tekom dneva bom napisal en jedilnik za en dan da vidiš da gre vse doseči če se le malo potrudiš in ni tako težko.

starost še rabim

20 po duši, telesna starost pa je tam od 35-40, saj veš, da se ženske ne vpraša po starosti:))))))) Če rabiš točno, ti pošljem na mail.

Sedaj opravljam gospodinjska dela, nekaj vozim avto, zelo malo hodim, doma telovadim, rečimo deset – dvajset minut, veliko sem pa za računalnikom, to bi bilo torej lažje fizično delo.

Naj ti povem še nekaj o moji dosedanji prehrani: čez dan dokaj normalna, če poznaš Intersparove porcije, pojedla sem npr. eno porcijo in pol (ne kosila, one običajne menije mislim). Zvečer večerja, srednje veliko. Potem se je pa začelo, če prej ne, sem ob enajstih postala lačna, zaspana nisem postala, če nisem imela še ene večerje. Velikokrat je padlo tudi tričetrt velike milke ali kaj podobnega. Sadja skorajda nisem jedla, pač pa zelenjavo. Namesto sokov sem ponavadi pila vodo, tu sem kar nekaj kalorij prišparala.

šparovih porcij ne poznam ne jem tam 🙂

starost potrebujem za izračun bazalnega metabolizma. vzel bom starost 37 tako da če si mlajša ali starejša si sama kriva 🙂

Sprejmem.:)))))))))

Uf Vira, kot bi brala sebe pred letom dni. Kakšana pametna večerjica tam okoli 10 -11 ure zvečer, pa to ni bilo boljšega. Sicer niso toliko padale sladkarije, sem pa pekla ob teh urah vse živo in kuhala in kombinirala.

V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA. Pozdravček Marika

:)))))))))))))))))))) Veselo se smejim, čeprav kršim navodila. Po orehih sem bila tako lačna, da zdaj lepo počasi glodam še korenček. Ampak to je moj način, prepričana sem, da bom tako shujšala, pojem namreč približno polovico prejšnjih kalorij.

po izračunih, bi ti jaz priporočal jedilnik z 2000 kalorijami.

Zgledal pa bi nekao takole, to je za 1 dan:

1. 2dcl mleka + 60g graham kruha + 20g margarine z manj maščobe + 15g marmelade
2. 80g banane + 160g breskve + 30g črne bombetke
3. 70g teletine (pleče) + 20g olja (za pripravo porabiš) + 80g mlincev (surova teža) + 200g rdeče pese + 200g stročjega fižola
4. 150g jabolka + 150g hruške
5. 80g puste šunke + 150g polnozrnatega kruha + 150g kislega zelja

to je nekako na hitro sestavljen jedilnik za “navadnega smrtnika”, ki želi shujšati

če pogledaš imaš 5 obrokov dokaj pestro, količine niso ravno majhne in vidiš da gre brez stradanja!

komentarji???

naj še dodam, da ti tako sestavljanje vzame cca 15 minut časa tako da ne more noben rečt da nima časa.

Hvala, srce si. Tako na prvi pogled bi mi šlo ven. Nimam predstave, koliko je 60 g graham kruha, bi morala zvagat. Ostali obroki so pa veliko obilnejši kot pri 3md, ne?

ne spoznam se na 3md diete kao je z njimi.

60g kruha je 1 kos (normalni 🙂 ) 1 bombetka v bolnici je 30g

Tukaj bi še sam malo pokomentiral.

Jedilnik, ki si ga napisal ti Krpan je skorajda priporočeni jedilnik od Montignaca. No skorajda in to za drugo stopnjo (ohranjanje teže). Če pa gledaš Proč s sladkorjem pa že skoraj idealen.

Edina odstopka sta tista uboga žlica marmelade na kruhu zjutraj in tista mini bombetka dopoldne za malico. Pa še to si ju dal zjutraj in dopoldne, ko je metabolizem višji kot preostali del dneva – se pravi praktično brez vpliva.

Kaj hočem povedat?

Glavna fora je, da človek ne je PREVEČ OH-jev z visokim glikemičnim indeksom: kruh iz bele moke (bele testenine so le malo boljše), sladkorja, belega riža, krompirja, …

Vsa ta hrana po 1,5 do 2 urah človeka neverjetno zlakotni. Povzroči visoko koncentracijo sladkorja v krvi, sunek inzulina navzgor, ta “pospravi” sladkor v špeh, zaradi sunka sladkor pade pod kritični nivo in ČLOVEK JE SPET LAČEN!

Delno se da to hrano “zakamuflirat” v drugo hrano. Krpan ti si ob belih mlincih (ni ravno idealno) predpisal slabe pol kile zelenjave (kar precej), ki je dober nevtralizator. Ob banani in bombetki si dal breskev z veliko fruktoze. Verjetno ne bi predpisal treh banan za malico?

Sam sem opazil te nenavadne napade lakote po nedeljskih kosilih v svoji mladosti. Ob nedeljah je bilo kompletno kosilo juha, meso, velika porcija krompirja, nekaj solate in sladica. Veliko krompirja, sladica in relativno malo zelenjave človeku povzroči res velik sunek inzulina. In rezultat? Oba z bratom sva po 1,5 ure (kot da bi se dogovorila) prilezla vsak iz svoje sobe in hajd v špajzo na kruh in marmelado – takole ene 3-4 kose sva zmazala vsak kot bi mignil. In to kljub kakim 800 kalorijam pri kosilu! Mama se je pa križala, ali res premalo skuha? In naslednjič je bilo za kosilo še več krompirja …..

Razložiti hočem, da so ti napadi hranjenja mnogokrat čista biologija! Telo se odziva na določeno hrano tako močno, da se človek nima pod kontrolo (oz. mora vložiti ekstremne napore, da se kontrolira) in enostavno MORA jesti. Popularni izraz je, da je “cuker padel”. Mnogo takim napadom lakote se da enostavno izognit s pravo hrano.

Ti Krpan svetuješ mnogo Montignacovih priporočenih živil…. No, pravzaprav nima Montignac s tem čisto nič, saj so to priporočena živila po CINDI-ju: izključno polnozrnat in graham kruh (nič belega), rjav riž, sladice v resnično omejenih količinah, veliko zelenjave, ….

Kar se tiče prilog pa imaš tako širok “repertoar”, da krompir pride ene dvakrat na teden na vrsto. Ne pa dvakrat na dan, kot smo ga včasih jedli in ga mnogi še danes.

To je pri tebi SAMO PO SEBI UMEVNO. Za mnogo ljudi je pa bel kruh edini res pravi kruh. Od prilog pa poznajo pire krompir, “tenstanega” in pomfri – mogoče še riž (in to bel) 2x na mesec. Zelenjava je pa tako ali tako za kravice in pujske. Te bomo pa mi pojedli, kajne? Za take ljudi je Montignac precej poučen. Tudi dietetiki ga kar priznavajo.

Krpan, vidim da stvar res obvladaš. Kaj si pa po profesiji oz. kaj študiraš?

LP Lisjaček ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ne zmaga tisti, ki nikoli ne pade ampak tisti, ki se po padcih vedno znova pobere.

da je jedilnik podoben montignacu je zgolj naključje montignaca sploh ne poznam oz kaj se je pri tej dieti. sam sem gledal da so kolikortoliko zdrava živila v neki solidni kombinaciji in da je dovolj pestro sestavljen. če je montignac podoben temu potem ni slaba alternativa, čeprav ne vem kaj je tam prepovedano, kaka razmerja živil priporoča,….

glede sadja in zelenjave: to ti lepo želodec napolni, ima vitamine,.. novi standardi priporočajo oz dajejo smernice da se bi naj na dan pojedlo 800g sadja in zelenjave. tukaj pa ga je skoraj 1000 kg. torej optimalno. jedilnik je okvirno sestavljen po načelih zdrave prehrane ki trenutno veljajo.

hotel sem pokazati, da gre v 15 minutah sestaviti soliden jedilnik, ker sem imel dovolj izgovorov v smeri da nimajo časa računati in pol se smilijo sami sebi – v bistvu so preleni da bi shujšali, se samo skrivajo za pisanjem da hočejo nekaj narediti,..

mlince sem dal zato zraven da ni vedno standardno riž in krompir. osebno priporočam bali polnozrnat riž, ki se prej skuha kot rjavi in je bolj dober.

Študiram pa zdravstveno nego na Visoki zdravstveni šoli Univerze v Mariboru (zadnji letnik)

O, Krpan, ti si pa moj rojak.:))))))

Vidim, da se tudi na kuho spoznaš. Če verjameš ali ne že eno uro in četrt dušim krompir v zelju, pa je še trd. Ker po pol ure še vedno ni bil mehek, sem dolila toliko vode, da se zdaj ne duši več, temveč se kuha. Nikoli še nisem tega kuhala, recept je iz knjige 3md, misliš, da ima kaj zveze s kisom, da kis strdi krompir?

Ali je kdo drug že kuhal po tem receptu?

Glavna fora Montignaca je to, da skrbiš za čim bolj konstanten nivo sladkorja v krvi. Velika nihanja sladkorja v krvi povzročijo nihanja v količini inzulina. In preveč inzulina na koncu pomeni tudi premalo sladkorja v krvi – to te pa spet žene jesti. Poleg tega ob šokih visoke koncentracije sladkorja v krvi inzulin ta sladkor (na hitro) pretvori v maščobo, namesto v kaj boljšega npr. glikogen.

Zato Montignac rangira živila glede na koncentracijo glukoze v krvi določen čas po zaužitju – glikemični indeks GI. GI ni njegov izum, on ga samo uporablja, tabele pa najdeš povsod. Tabele GI naj bi upoabljali predvsem sladkorni bolniki, za katere je še posebej pomombna enakomerna koncentracija sladkorja v krvi.

Tako ima glukoza (najbolj udaren OH) indeks 100, ostala hrana pa toliko manj. Če hočeš shujšat, moraš jesti (vsaj večinoma) hrano z GI pod 50. To je ravno vsa zelenjanva, polnozrnate žitarice, sveže sadje (razen banan in grozdja – zaradi saharoze in glukoze seveda) tudi meso in mlečni izdelki.

Če je zraven OH z visokim GI jemo še precej maščobe je pa to zmagovita kombinacija za zelo uspešno rejenje. Saj OH z visokim GI povzroči visoko koncentracijo inzulina, ta pa odstrani poleg glukoze v krvi še maščobo – in to človeku direktno v maščobne obloge.

Montignac se z rekreacijo ne ukvarja preveč – je pač ležeren Francoz. OK, nekaj malega rekreacije tudi priporoča. Zato tudi ne razlaga koristne uporabe OH-jev z visokim GI tik prek, med in po zahtevnih rekreaciji oz. treningih. Pa saj za ležerne ljudi to niti ni pomembno.

Toliko na kratko o Montignacovi teoriji.

LP Lisjaček ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ne zmaga tisti, ki nikoli ne pade ampak tisti, ki se po padcih vedno znova pobere.

vira malo heca , a pa si mela krompir , da ti niso kaj podturili ))

bay Medi _________________________________________________________ Naj vam znotraj vedno sije sonce, ne glede kakšno vreme je zunaj... Prijatelj je človek, ki ve vse o tebi, in te še vedno ima rad.” Elbert Hubbard

Medi, drugi dan 3md, prepisano iz knjige, segedin s krompirjem brez mesa. Daj da še jaz tebe nekaj vprašam. Ena je rekla, da če kliknem na tvoj link mačkic, pridem do receptov, jaz kliknem, pridem do dveh slikc, dalje pa najdem le še šale. Imaš morda še kakšne jedilnike kje?

Hojla vira…

Jaz sem večkrat nardila tole s krompirjem in zdeljem, pa sem kuhala cca 30-45min. Ampak sem sam popražla čebulico in pstalo napisano potem pa zalila z vodo in kuhala….

Drugače pa bi rada pohvalla krpana in Lisjačka, zelo dobre poste sta napisala.
Me pa nekaj zanima ….

Ali vi dejansko to vse vagate?

Glede Montija pa se strinjam, meni je tut všeč le, da sem jaz bolj gledala principe in ne GI. Me pa zanima, če se da kje dobit kako razpredelnico z GI za živila.
Mam sicer knjigo od Montija, a sem jo ravno posodila mami. Pa mislim, da je tam tut GI samo za vzorec.
Se da dobit kje na netu?

Lp sonček

Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)

New Report

Close