Najdi forum

bo dovolj mleka

Imam mesec dni staro puncko in prve dni sem imela mleka noro veliko in prevec, zato sem si ga crpala dobrih 10 dni, potem mi je pa pediatrinja rekla naj neham, ker ga bom se vedno imela prevec, zdaj se mi je pa mleko normaliziralo. Tudi prsi niso vec tako trde kot so bile prej, ampak mala je pa sita. In zdaj problem, moja mami me strasi, da mi bo cez kaksen mesec zmanjkalo mleka, ce si ga ne bom vec crpala, ker nimam vec trdih prsi, ceprav pa porabim neverjetno veliko prsnih blazinic, ker mi ga veliko tece.
Sicer naj bi bilo mleka kot je povprasevanje, ampak mene skrbi, da me bo mami psihicno prepricala da mi zmankuje mleka in potem mi ga bo res,
povejte mi da se mami moti, ali pac ne?

urska

Draga Urska:

nase mame so imele otroke pred recimo 30-imi leti, ko je bila steklenicka in adaptirano mleko zakon. Niso bile osvescene o dejstvih dojenja in zato so seveda verjele v vse sorte vraz o le-tem. Kar pa seveda ni njihova krivda.

Kot ves, se kolicina mleka naredi po principu povprasevanja in ponudbe. Torej, ce je otrok pravilno pristavljen in takrat ko on to hoce, se ti bo naredilo ravno toliko mleka, kot ga otrok potrebuje. To si ze tudi sama ugotovila, ko pises, da se ti je kolicina nastalega mleka normalizirala na otrokove potrebe. Okoli 3. in 6. tedna in potem okoli 3. in 6. mesecev starosti grejo otroci skozi vecji poskok v rasti in takrat se lahko zdi kar cez noc, kakor da ne dobijo dovolj mleka. To je tudi velikokrat cas, ko so matere v preteklosti nehale dojiti, ces da nimajo dovolj mleka in od tukaj je verjetno tudi vraza tvoje mame (tudi moje :-)). Vse kar moras narediti, je otroka pristaviti, takrat ko on to hoce, pa se ti bo kolicina nastalega mleka povecala na raven otrokovih potreb. In ker ves, kdaj priblizno so ti vecji poskoki v rasti, si pripravljena in te ne bo to presenetilo ali vrglo iz tira.

Upam, da sem ti kaj pomagala, vedar ti bo Karmen lahko razlozila se veliko vec. Pa tudi iskalnik lahko uporabis, in bos sigurno nasla kaj koristnega.

Torej, ne poslusaj “dobro namernih” nasvetov mame, ali pa se naredi “skozi eno uho noter in skozi drugo ven”, raje prisluhni svojemu otroku.

Srecno in lp,
Meli

Ne skrbite.Mleko bo, če boste otroka redno dojili. Sama nisem mleka nikoli posebej iztiskala, prsi sem imela mehke, ne prevelike, mleka pa vedno dovolj.Dojila sem do petega leta starosti otroka.Otrok je star šest let, nikoli še nisva bili pri zdravniku, skratka splača se potrudit!Mame vselej niso najbolj pametne. Poslušajte svoje telo, pa bo vse prav.

Znano je, da le mamice, ki so samozavestne in verjamejo, da svojemu otroku lahko nudijo ravno pravšnjo količino mleka, lahko polno dojijo, dokler oba to želita. Mami tokrat nima prav. Zaupaj si, srečno!

New Report

Close