Najdi forum

BMR torakalne hrbtenice

Pozdravljeni!
Na vas se obračam s prošnjo, če mi lahko razložite kaj pomeni izvid in kaj mislite, kako se mi sploh lahko pomaga za izboljšanje stanja.

Že od jeseni 2011 se mi pojavljajo pekoče bolečine v predelu prsne hrbtenice. Izvorna točka je v medvretenčnem prostoru pri lopatici(kar se čuti ob pritisku s prstom po desni strani, če pritisneš v medvretenčni prostor) bolečina se potem širi po desni strani reber vse do podpazduhe(v bistvu imam velikokrat občutek, kot da imam mravljinčaste rebre). Predvsem pa se pojavlja, ko sedim. Najhujše je v avtu. (Imam eno uro vožnje do službe) in potem še 8 ur sedečega dela. Nabavila sem si stol Spinalis, da sploh še nekako zdržim. Ko pa pridem domov in se ukvarjam z raznimi gospodinskimi opravili in delom na kmetiji pa bolečina skoraj povsem izgine – razen če se zopet usedem se ponovno pojavi. Ko pa zvečer ležem k počitku, smem ležati samo na hrbtu, ker če se uležem na kateri koli bok, takoj izzovem bolečino. Okoli 4 ure zjutraj pa se bolečina tako razvije, da me prebudi in moram vstati, da se razgibam.
Bila sem na MR slikanju in je izvid sledeč:
Nativno slikanje torakalne hrbtenice opravimo po standardnem protokolu.

Torakalna hrbtenica ima ohranjeno kifozo. Videti je manjše degenerativne deformantne spremembe torakalne hrbtenice: manjše iregulatornosti krovnih plošč. blaga anterolateralna robna osteofitna apozicija. Spremembe so bolj izražene v srednji tretini torakalne hrbtenice, kjer je signal iz diskusov T2 hipointenzivno spremenjen.
V višini diskusa Th4-5 je videti fokalno izbočenje leve posterolateralne konture, kar zožuje prednji likvorski prostor na levi strani in levi reces.
V višini diskusa Th5-6 je videti manjše bočenje posteriorne diskalne konture, ki povzroča le zoženje prednjega likvorskega prostora. Ostali torakalni diskusi imajo ohranjeno posteriorno konturo.
Vvišini diskusa Th6-7 je videti fokalno izbočenje desne posterolateralne konture, kar zožujw prednji likvorski prostor na desni strani in desni reces.
Vduralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže patoloških sprememb signala.

Gre za zmerne spondilotične spremembe torakalne hrbtenice, ki so bolj izražene v srednji tretjini torakalne hrbtenice; hondroza Th4-5 z levo posterolateralno protruzijo, kar zožuje levi reces in prednji likvorski prostor na levi strani; hondroza Th5-6 z zmernim bočenjem posteriorne diskalne konture, kar povzroča zoženje prednjega likvorskega prostora; Hondroza TH6-7 z desno posterolateralno protruzijo, kar zožuje desni reces in prednji likvorski prostor na desni strani; medula ne kaže sprememb oblike ne signala.

Upam, da sem napisala vam razumljivo, da mi boste lahko podali svoje mnenje. Predvsem me zanima ali je možna kakšna pomoč pri tej moji nadležni težavi. Morda še podatek, da imam 42 let in bo potrebno biti sposoben za delo še ogromno let, kar pa s takšno bolečino nikakor ne bo možno. Hvala in lep pozdrav.

Spoštovana gospa!
Glede na opis vaših težav, navajate tipični vnetni karakter bolečine v hrbtenici, ki je značilen za skupino bolezni- spondiloartritisi. MR preiskava , pa tega ne potrjuje, ampak govori predvsem za prisotnost obrabe slikanega dela hrbtenice s prizadetostjo medvretenčnih ploščic.
Svetoval bi vam nadaljno diagnostiko pri revmatologu, zaradi potrditve ali izključitve spondiloartritisa.
Lp, dr.Sinožić

Najlepša hvala za prejšnji odgovor.

Med tem pa sem opravila še MR desnega kolena, s katerim imam občasne težave. Ob določenih gibih pride do bolečin le tega. Zato me zanima ali je morda pa kakšna povezava kolena z težavami, ki jih imam s hrbtenico. Prosim tudi za razlago izvida.
Na izvidu MR desnega kolena pa piše naslednje:Preizkava je narejena v običajnih sekvencah in ravninah.
Lateralni miniskus izgleda primerne velikosti, oblike kot intenzitete signala.
Posteriorni rog medialnega meniska kaže spremembe v smislu večdelne frakture.
Kolateralni ligamenti so intaktni.
Intenziteta signala križnih vezi je primerna. Patelarna vez kot kita kvadricepsa sta primerni. Debelina sklepnega hrustanca kondilov femorja kot tibije je zadovoljiva, retropatelarni hrustanec je primerne debeline ter ostro razmejen. Sled tekočine v recezusih suprapatelarne burze. Intenziteta signala prikazane kostnine je v mejah običajnega.
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!
Izvid MR govori za poškodbo zadnjega dela medialnega meniskusa. To je vzrok za vaše bolečine v kolenu. Potrebna je nadaljnja obdelava pri ortopedu zaradi artroskopije, kjer bodo opravili bodisi odstranitev ali zašili meniskus, če bo to možno.
Lp, dr.Sinožić

New Report

Close