Bloxan
Pozdravljeni!
Sedemnajstletnemu sinu, do nedavnega zelo aktivnemu športniku, je kardiolog zaradi nevarnosti nenadne odpovedi srca predpisal zdravilo Bloxan, 75 mg, poleg tega se je moral odpovedati vsem treningom oz. aktivnemu ukvarjanju s športom. Naknadno sem se seznanila s tem, da ima to zdravilo lahko precej negativnih stranskih učinkov, ki se delno začenjajo kazati tudi pri sinu (vrtoglavice, glavobol, brezvoljnost…), delno pa je verjetno tudi posledica spremembe načina življenja (brez športa). Probleme ima tudi s tem, ker mora Bloxan jemati zjutraj pred zajtrkom, on pa do sedaj ni bil vajen zajtrkovati (od doma gre pred šesto zjutraj) in mora sedaj precej spreminjati še prehranjevalne navade. V glavnem, brala sem da so nekateri, ki niso dobro prenašali zdravilo Bloxan, le-to zamenjali s zdravilom Concor COR, ki naj bi imel manj stranskih učinkov (čeprav verjetno kolikor za koga). Naj omenim, da sin nima hipertenzije in tudi ni pred slučajnim odkritjem “srčne napake” imel nobenih posebnih težav, razen občasnega oteženega dihanja (npr. 1x mesečno). Bojim se, da bi moral jemati zdravilo Bloxan vse življenje, saj pravijo, da za njegovo “srčno napako” ni zdravila. Kardiolog meni, da se je pojavila zaradi kakšnega prikritega vnetja v preteklosti ali da ima prirojeno. Čez pol leta bodo preverili (s 48-urnim ekg-jem) če je kaj bolje, sicer bo moral jemati zdravila za preprečitev morebitnega infarkta vseskozi.
V dopisu niste navedli diagnoze bolezni, zaradi katere je kardiolog s svojimi navodili nekoliko (ali popolnoma) spremenil življenje vašemu sinu. Zelo verjetno je v bolnikovem EKG ugotovil posebno spremembo, ki ji pravimo “sindrom dolgega QT”. Raziskovalci so po dolgoletnih študijah ugotovili, da so ljudje z navedeno diagnozo v nevarnosti za življenje pri hudih telesnih obremenitvah (n.pr. tekmovalni šport). Hkrati so ugotovili, da jih pred takim zapletom z visoko verjetnostjo zavariujejo ztdravila iz skupine “betablokatorjev (Bloksan, Concor, itd.). Upam, da niso sedanje bolnikove težave (glavoboli, brezvoljnost..)posledica Bloksana. Bolj verjetno so težave posledica psihičnega stresa ob nepričakovanih zdravnikovih navodilih. Mislim, da ni zadržkov, da bolnik zamenja Bloksan s Concorjem. Pravtako ni zadržkov,da spremeni urnik jemanja zdravila, vendar jemanje pozno zvečer odsvetujemo, ker lahko moti spanje.
Najlepša hvala za odgovor. Povsem pravilno ste ugotovili diagnozo (sindrom dolgega QT), enako je navedel tudi kardiolog. V prvem dopisu sem nepravilno napisala, da jemlje zdravilo Bloksan pred zajtrkom, ker ga po njem. Sicer bo imel čez dobra dva tedna pregled pri kardiologu, do tedaj se bo pa tudi izkazalo ali bo imel zgoraj navedene težave še naprej. Zanima me predvsem to, ali ima zdravilo Concor po kakšnih raziskavah kaj manj stranskih učinkov kot Bloksan, ali je to predvsem odvisno od posameznega pacienta (organizma). Je pa gotovo, da so težave tudi posledice psihičnega stresa zaradi spremenjenega načina življenja.
Bloksan in Concor sta vskupini betablokatorjev. Vsi betablokatorji imajo nekaj skupnih stranskih učinkov, nekaj pa specifičnih, ki pridejo bolj do izraza individualno. Težko bi v konkretnem primeru dal prednost enemu ali drugemu preparatu
Pozdravljena,
v Sloveniji imamo Društvo srčnih otrok (prirojene srčne napake),ki ima na svoji spletni strani tudi forum,nekaj članov ima podaljšano QT dobo,o tej temi je že potekala razprava.Če vas zanima,da vam kdo svetuje z izkušnjami v praksi,obiščite spletno stran in poiščite kontakt.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
na spletni strani Društva srčnih otrok in strani, ki govori prav o sindromu LQT, sem si precej prebrala o tej bolezni. Prosila bi vas pa za kratek odgovor še na eno vprašanje. Namreč, ali ima smisel, da sin opravi magnetno resonanco srca (seveda samoplačniško ker so obupne čakalne vrste), kljub temu da sedaj že jemlje Bloksan? A lahko s to preiskavo tudi potrdijo obstoj podaljšane QT dobe?
Še enkrat hvala za odgovor.
Trajanje dolžine dobe QT ugotavljamo na posnetkih EKG. Izvid je vselej zanesljiv. Dvomim, da je kardiolog, ki je ugotovil dolžino dobe QT v EKG, priporočil še druge preiskave v potrditev ugotovljene spremembe Če je pri pregledu avskultiral otrokovo srce in ni priporočil dodatnih preiskav pomeni, da je podaljšana doba QT edina nepravilnost. Predstavljam si, da bo otrok ostal na seznamu redno kontroliranih bolnikov.