blokada v glavi
Spoštovani,
Nisem povsem prepričana, če moja težava sodi v ta forum, morda pa mi vseeno lahko pomagate odgovoriti. Stara sem 34 let, moje težave pa so se začele pred petimi leti, ko sem preneghal z aktivnim ukvarjanjem s športom in sva se z možem odločila za otroka. Takrat sem pa imela dokaj nizko telesno težo in predvsem premalo telesne maščobe. Namesto, da bi se nekaj kg zredila, pa sem še dodatno shujšala. Od takrat se moja teža ves čas suče okrog 50 kg pri višini 167cm. Sicer se počutim dobro, težav z zdravjem nimam, vendar še vedno nimam spontane menstruacije in seveda tudi ne morem zanosit. Odkrili niso nobenih fizioloških razlogov, da se ne bi mogla zrediti, torej je razlog očitno v moji glavi. Otroka si želim, z možem se dobro razumeva. V službi sem uspešna, tudi v stikih z ljudmi nimam težav in ne razumem, od kod bi lahko izvirale moje težave. Me pa tole stanje vse bolj vznemirja, saj za zanositev nimam več zelo veliko časa. Pomoč sem iskala že pri psihologih in na oddelku za motnje hranjenja na ljubljanski polikliniki, vendar me nikjer niso jemali prav resno, oziroma so mi pač rekli naj se vendarle odločim in začnem malo več jesti, meni pa to nikakor ne uspe, čeprav nimam nobenih očitnih simptomov anoreksije ali bulimije… Vesela bom vašega mnenja!
Draga Anita,
take situacije so res težke, ko se zdi človek kot sami sebi razdvojen, po eni strani si želi, da bi se telo okrepilo in doseglo raven zdravega funkcioniranja (kar podhranjenost, ki jo spremlja izguba menstruacije prav gotovo ni), po drugi strani gre pa telo kar po svoje. Upam, da razumete, kaj mislim. Vsekakor je potrebno najprej skrbno izločiti vse možne telesne vzroke, predvem povečano delovanje ščitnice. O tem se dogovorite s svojim zdravnikom. Če je bilo vse to že izključeno, potem se je potrebno lotiti samega hranjenja in ugotoviti, kje so ovire, da ne morete spremeniti, oz. ojačati vašega jedilnika.
Če želite, lahko morda poskusiva skupaj, opišite natančneje svoj jedilnik in ure, ko imate obroke, recimo na tipičen dan in bova videle, če so vzroki v hranjenju, vaših občutkih in stališčih ob njem.
Lepo pozdravljena,
M Anderluh