blodnje?
Pozdravljeni!
včeraj se mi je izpovedal sin, ki je star 21 let, zato je potreboval kar več kot 6 ur.
Naj povem, da imam 5 otrok. On je predzadnji. Že več kot 7 let imamo težave s srednjo hčerko, ki se odselila, mož jo brezpogojno podpira v čisto vsem. Medtem, ko ostale šikanira, do nedavnega se je spravil prav na sina o katerm vas sprašujem. v teh letih smo res doživeli marsikaj. Omenjeni sin mi je večkrat rekel, da bi se mogla odseliti, vendar na žalost nimam kam.
Torej,na kratko letos bo ponavljal letnik, zato je imel precej stresno leto(med drugim huda prometna nesreča brata). fakulteta mu je vseeno dovolla, da bo ponavljal letnk. Ko je uredil vse papirje mi je rekel, da pričakuje od mene, da mu povem, da je neredil izpit. Seveda se mi ni sanjalo za kaj gre. Potem je začel pripovedovati, da dela za CIO, kakor naj bi tudi jaz in drugi dve sestri. Njegov oče naj bi bil inženir in naj bi ga ustrelili nekje. On sam naj bi bil tudi izumitelj in naj bi šel z eno punco v tujino….naj bi bil tudi rešitelj raznih punc in svojega brata… zgodba je res dolga. Začelo naj bi se v 4.razredu.
Kot sem razumela, je nekaj povedal na fakulteti in so ga poslali k psihologu. Tja je tudi šel 2X in je še naročen.
Rekla sem naj to pove psihologu, kar je potrdil, da bo. Tudi drugače je zelo zanesljiv, odgovoren in resen fant.
Zanima me naslednje, kako moram ravnati jaz. BOJIM se, da bom kaj pokvarila, ali še poslabšala stvari.. Do psihologa je še kakšnih 14 dni.
Lepo prosim za pomoč
LP
Pozdravljeni!
Očitno gre za pri sinu za doživljanja, ki nimajo stika z realnostjo. To kar opisujete, so blodnje. Bojim se, da obisk pri psihologu ne bo dovolj. Dobro je sicer, da obiskuje psihologa še naprej, zlasti če sta navezala dober kontakt in si z njim želi pogovarjati.
Kadar imamo opravka z blodnjami in halucinacijami, je nujno obiskati zdravnika. Splošni zdravnik bo sina napotil k psihiatru. K psihiatru pa greste lahko tudi pod nujno brez napotnice. Če ste iz Ljubljane, vam je na voljo Urgentna psihiatrična ambulanta na Polikliniki, Njegoševa 4, II nadstropje, E hodnik, soba 2, delovni čas od 8 do 14 ure. S seboj naj ima sin zdravstveno kartico. Priporočeno je, da ga spremljajo svojci. V kolikor niste iz Ljubljane, je urgentna ambulanta pomoč na voljo v vsaki psihiatrični bolnišnici – poglejte, kje je najbližje.
Pričakujte, da bo psihiater predlagal jemanje zdravil. Če se sin odloči za jemanje zdravil, je mogoče izvesti zdravljenje tudi v domačem okolju. V tem primeru bo potreboval podporo svojcev in njihovo brezpogojno zaupanje v zdravila. V primeru, da ni mogoče zagotoviti jemanje zdravil doma in sin in pomembni domači v potrebnost jemanja zdravil dvomijo, je bolje sprejeti hospitalizacijo.
Z jemanjem zdravil se pri blodnjah ne odlaša, saj se s čakanjem stanje samo še slabša in potem pridejo domači v tako brezizhodno situacijo, da je potrebno ukrepati proti volji.
Obiske pri psihologu lahko nadaljuje, le da jemlje zdravila.
Vesela bom ,če boste z nami delili svojo izkušnjo še naprej. Zdaj pa pogumno prepričati sina, da bi o njegovem stanju bilo dobro prositi za nasvet psihiatra. In potem obisk pri psihiatru …
Lep pozdrav
Mojca Z. Dernovšek
Pozdravljeni
Sprašujem,ali imam boldnje,to so mi rekli tudi na psihiatrični bolnici ,tako v Mariboru kot Ljubljani.Sam sem imel veliki strah pred okužbo z virusom hiv.17 krat negativen od tega je minilo že 23 mesecev.Imel pa sem vročica, vročina, driska, ranice na zadnjiku, osip mozoljev,močno potenje rok in nog, bolečine v grlu, glivice po rokah in nogah,posledično rdeči izpuščaji po rokah, beli jezik, bele obloge v ustih,rdeče- gnojni mozolji,mozolji na nosu, otečene bezgavke pod pazduho,močni glavobol, močne bolečine v sklepih, močne bolečine v mišicah, uriniranje, zamegljen vid, lišaji,vnetje spolovila, hujšanje, težko požiranje, bolečine v predelu vratu , močna utrujenost).Kako je mogoče da sem mel vse te simptome in tudi po 23 mesecih in 17 negativnih rezultatov je rezultat negativen. Ali lahko te simptome naredi psiha,ozir.strah pred okužbo?