bliža se 1. november
Ne, niti pod razno ne bom šla. Nikiti, katero smatram za svojo hčerko in ne za angelčka, vsak dan prižgem svečko doma, na Žale grem prižgat svečko, kadar sem v Ljubljani ali pa se kdaj kar tako zapeljem tja, ker čutim potrebo, da ji grem prižgat svečko.
Do 1. novembra že prej nisem imela nobenega odnosa. Jezijo me ljudje, ki ob tem dnevu “zganjajo” hinavščino, tekmujejo, kdo bo prinesel najlepšo in največjo ikebano, razkazujejo nova oblačila…… Mrtvih, ki sem jih imela rada, se spominjam vsak dan. Zato tudi ne vidim razloga, zakaj bi šla 1. novembra na pokopališče.
Tudi jaz se bolj izogibam pokopališča ob 1.novembru. Pravzaprav grem zato, da grem, ker se “baje” tako spodobi.
Tudi zame je 1.november vsak dan in tudi mene moti “tekmovanje” v svečah itd…
Raje postojim ob grobu v miru in sama.
Sem pa vesela vsake svečke, ki ob 1.novembru zagori na grobu – ravno tako kot čez leto. Preden je nam umrla deklica sem drugače razmišljala ob Prazniku mrtvih. Danes pa pač drugače. Ne obsojam pa ostalih, ki postanejo ob grobovih, ki naklonijo toplo misel …sama pa bi najraje ta dan prespala.
Vsem Vam želim veliko poguma, moči in miru v dneh, ki prihajajo,
1. november je mimo. Tudi mene moti “cirkus” okoli 1. novembra, še posebej tistih, ki grobove prešerno okrasijo samo za ta dan, medtem ko je med letom vse zapuščeno. Grem pa vseeno rada na ta dan h grobu,kjer počiva moj prvorojenec. To je njegov praznik – dan ki je posvečen mrtvim.
In on je mrtev in leži tam v skupnem grobku na Žalah. Žal mi je, da ni pokopan v družinskem grobu, tam mi je kar nekam tuje vse skup. Vedno je kaka svečka prižgana, igračke, spominki, rožice, risbice; za neke druge otroke. Tudi mi prinesemo svoje in dodajamo na kupček za našega. Na temu forumu sem zasledila naziv “park zvončkov”. Zanima me, kje je to?
Moj otrok je pokopan v grobnici 1988 pri velikem križu. Je še katera mamica na tem forumu, ki ima tam pokopanega otroka?