Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Bliski v temi

Bliski v temi

Pozdravljeni,

Zadnje case se mi dogaja, da ce v temi hitreje premikam oci in glavo levo/desno, da se mi pojevljajo na obeh zunanjih straneh rahi svetlobni bliski, kot neke stopnicaste palcke. Par dni nazaj so se pojavili tudi od spodaj na obeh oceh, ce gledam gor/dol.

Obasno pa se mi zjutraj ko lezim v postelji in gledam v strop, ce glavo obrnem npr levo in z ocmi pogledam desno na zunanjem robu pojavijo rahlo svetlobni bliski. Dogaja se na obeh oceh. Ko vstanem tega ni vec.

Zaradi teh jutranjih bliskov in zelo svetlece palicice na levem robu (ko sem hitro odkimavala) sem ze bila na pregledu, takrat je bilo vse ok.

Neprijetno mi je ze 3. v pol leta iti na urgenco, da me ne bodo nadrli ce pridem za brezveze.

kaj mo svetujete? Je to lahko kaj resnega? Se tudi pri kaksnih drugih boleznih pojavljajo ti bliski? Verjetno ce bi bilo karkoli z mreznico in steklovino se ne bi pojavljalo na obeh straneh.

na levem ocesu imam par motnjav, ce se zazrem v svetlo nebo pa se mi pojavljajo kot neki plesoci krogi, ki plesejo, migetajo.

 

Spoštovani, seveda so pojavi bliskov, ki jih natančno opisujete resno opozorilo, da je nekaj z očmi narobe. Moj nasvet je, da bi bil potreben natančen nujni očesni pregled n Očesni kliniki  obogaten z ustreznimi preiskavami, da bi se postavila točna diagnoza in dana ustrezna terapija. Lep pozdrav , upoštevajte moje sporočilo, lahko ga tudi pokažete ob pregledu. dr Gorazd Kolar

*******************************************

Pozdravljeni,

sem bila v vmesnem casu na samoplacniskem pregledu, kjer so opravili oct slikanje in pregled z leco (ne s kontaktno).

pravijo da ni nic videti na mreznico, da je vse ok. Da sta mogoce na dolocenih predelih steklovina in mreznica bolj cvrsto zrasceni in se zato pojavljajo bliski. Vedno dobim diagnozo photopsije.

me je pa se vedno strah in me skrbi ce je res vse ok. Namrec vsak dan, se mi samo ob svetlobi ko premikam glavo ali le oci pod desnim ocesom pojavi svetleca palcka. Ce premaknem le oci od desne proti levi se vidi bolj debela, kot nek komet, ce pa premaknem glavo pa je palcka tanjsa in vijugasta.

Kaksno je vase mnenje? Me lahko vseeno skrbi? Grem se kaj pogledat? Nevroloski?

Spoštovana, mislim da ste lahko brez skrbi. Verjetno je le motnjava v očesni steklovini, saj je bil izvid mrežnice v mejah normale in tudi njihova razlaga o zraslosti steklovine in mrežnice je tudi možna razlaga pojava bliskov.

Ne sme se pa sprememba povečevati ali da bi postala številnejša. V tem primeru je seveda potreben dodatni in hitri pregled.

LP dr Gorazd Kolar

*******************************************

Hvala za pomoc in odgovor.

Ko sem bila na zadnjem pregledu, se mi je ta svetleca palicica (kot nek komot) pojavljala kaksen mesec, ce sem pogledala v strop in z ocmi levo/desno.

Palicica je lezeca, na spodnjem robu desnega ocesa.

Zadnje cca 2 tedna pa se mi ta svetleca palicica pojavlja tudi ob normalnem gledanju naravnost (ne le v strop), ko hodim… vendar le cez dan. Ne pojavlja se vedno, se mi pa zdi da je pogostejsa, glede na to da je bilo prej le ce sem gledala v strop.

Bi vseeno potrebovala nov pregled?

Kako pogosto se sploh lahko oci pregledujejo s kapljicami, da ni kaj nevarno?

Ce je tezava res v bolj cvrstem stiku med mreznico in steklovino, zakaj se je to sedaj pojavilo? Bo to kdaj izzvenelo? Lahko normalno vse opravljam ali se miram cemu izogibati?

Stara sem 37.

spoštovana, kapljice za razširitev zenice, ki jih uporabljamo pri pregledu očesnega ozadja ( mrežnice in vidnega živca), niso škodljive za oko in vid. Omogočajo natančen pregled in še bolje tudi slikanje očesnega ozadja. To je tudi dokument za presojo stanja očesnega ozadja  pri kasnejših pregledih. LP dr. Gorazd Kolar

*******************************************

Pozdravljeni,

kaj pa menite glede ostalih vprasanj?

New Report

Close