Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Bliskanje pred očmi

Bliskanje pred očmi

Spoštovani!
Stara sem 42 let in brez večjih zdravstvenih težav. Sem kratkovidna na obe očesi (dioptrija 2 in 2,25) in že več kot pet let nosim očala. Imam tudi “mušice” (razne motnjave v obliki pikic ipd., kar je videl tudi okulist), na katere sem se sčasoma že navadila. Nikoli nisem imela nobene poškodbe oči.

Včeraj pa se mi je prvič pojavilo bliskanje pred očmi, ki me je nekoliko prestrašilo. Pred tem sem bila nekaj časa izrazito sklonjena, vendar ni šlo za nič neobičajnega (pogosto gospodinjsko opravilo) ali fizično napornega,tako da ne razumem, ali je v tem kakšen vzrok. Že več minut po normalni drži telesa se mi je v kotu enega očesa pojavila temnejša pega, obkrožena s kratkimi svetlimi žarki (po obliki je vse skupaj nekoliko spominjalo na sončno korono), ki so neprestano pobliskavali. To se ni spremenilo tudi, ko sem sedla ali legla, pa tudi ne, ko sem zaprla ali pokrila oči. Vse skupaj je potem bolj kot ne
naenkrat ponehalo v približno petih minutah.

Občasno imam migrene, vendar niso nikoli pred tem v kakršnikoli obliki vplivale na vid (in tudi po tem
pojavu nisem imela glavobola).

Kaj menite, kako resna bi lahko bila zadeva?
Vsekakor nameravam na pregled k oftalmologu, vendar me zanima, kako naj ravnam do pregleda
(izogibanje naporom, sklanjanjem?) in ali naj prosim, da bo pregled opravljen nujno.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,
kolikor lahko rečem, verjetno ni nič resnega, vsekakor pa obstaja možnost, da težave kažejo na spremembe, ki terjajo takojšnje ukrepe. Zato vam svetujem, da čimprej opravite pregled pri oftalmologu.
Lp

Že nekaj čas se mi oči sovzijo na tak način,da bi sogovornik mislil,da jočem. Ob tem pa imam občutek , da me nekaj praska po očeh. Bil sem tudi pri očesnem zravniku, >pa pravi, da ne ve kaj bi bilo.< Jaz mislim, da je to samo utrujenost oči. Kaj predlagate? Hvala za vaš odgovor

Spoštovani,
težko vam odgovorim, glede na to, da ste že bili v ambulanti. Kakor opisujete, gre verjetno za vnetje vek in disfunkcijo solznega filma, česar posledica je slabša kakovost vaših solz in občutek praskanja , ki ga opisujete. Poskusite z gretjem vek 5 min. dnevno, v lekarni kupite pripravke za čiščenje in masažo vek in uporabljajte umetne solze nekajkrat dnevno.
To je le nasvet glede na opisano, zagotovo lahko potrdim samo s pregledom.
Lp

Spoštovani!
Star sem 59 let.pred tremi leti sem bil operiran na levem očesu-epiretinalna membrana.Hodim na kontrole enkrat letno,nazadnje sem bil v novembru 2013.Vid imam 70% levo oko in 100% desno.Skrbi me desno oko,kajti približno 2 leti opažam pri hitrem gibu z očesom v levo ali pri pogledu v tla nekakšno belo-sivo motnjo v kotičku očesa.Ta zadeva je v zadnjem tednu postala pogosta,včasih se zasveti kot blisk.To me je zaskrbelo.Naj povem,da to vidim samo podnevi zunaj, v stanovanju tega še nisem opazil.Ob zadnjem pregledu zdravnik ni opazil nič nevarnega,so pa začetne skalitve leče in blaga asteropidna hilaoza.Vid se mi ni poslabšal,uporabljam očala za branje dioptrije 1,5.
Vsekakor bom šel do očesnega zdravnika,vendar to zna trajati vsaj mesec dni,zato vas prosim za vaše mnenje.

Hvala za odgovor

Spoštovani, težave ki jih omenjate so verjetno posledica motnjav v steklovini, ki vam jih je opisal zdravnik -asteroidna hialoza. Kot so vam verjetno razložili, so omenjene motnjave povsem nenevarne, lahko jih je s časom več. V kolikor pa se vam na novo pojavlja bliskanje, če ne pojenja, oziroma se še stopnjuje, je to znak, da morate čimprej do zdravnika.
Lp

New Report

Close