Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Bliskanje po operaciji

Bliskanje po operaciji

Spoštovani!

Stara sem 30 let in že od otroštva sem kratkovidna, imam tudi astigmatizem. V puberteti mi je začela dioptrija hitro naraščati, sedaj je -7,0 na desnem in -9,5 na levem očesu, s tem da se mi na levem še vedno slabša. Pred 2 mesecema sem imela ginekološko operacijo (laparotomijo) v splošni anesteziji in od takrat dalje je vid še slabši.

Od navedene operacije dalje (ne vem ali je operacija vzrok za to ali ne) pa se mi je začel pojavljati še en problem: bliskanje v levem očesu. Včasih ko nenadoma obrnem glavo v stran ali pa ko se zapeljem z avtom v predor, se mi v notranjem spodnjem robu levega očesa intenzivno zabliska. Bliskanje je vedno na istem mestu in vedno v obliki polkroga, traja pa samo sekundo ali dve. Boli me ne nič, občutek pa je zelo neprijeten. Prej nisem imela nikoli takšnih problemov.

Ne vem če je to kakorkoli povezano, vendar že veliko let vidim “nitke”, ki mi plavajo čez oči ko pogledam proti svetlobi – kot pa sem lahko zasledila na forumu, ta motnja ni nevarna.

Zanima me, ali bi v mojem primeru lahko šlo za odstop steklovine ali mrežnice, ter kakšni so ukrepi v prvem ali drugem primeru? Moji mami je namreč pred par leti odstopila steklovina in so ji rekli da rešitve ni, naj samo bolj počiva in ne vzdiguje težjih stvari ipd.

Če moram na pregled, me zanima, ali je stanje tako nujno da moram iti takoj, ali lahko počakam par mesecev da pridem na vrsto (čakalne dobe so dolge, drugače moram iti na pregled samoplačniško)?

Hvala in lep pozdrav!
Polona

Spoštovani,
v kolikor je pojav bliskanja nov, lahko res pomeni grozeč odstop steklovine ozirama mrežnice. Pri odstopu steklovine se je res potrebno le izogibeti težjih fizičnih del, medtem ko je odstop mrežnice nujno takoj zdraviti. Svetujem, da obiščete oftalmologa, svež pojav bliskanja pred očmi je smatran kot nujen pregled, pri kratkovidnih očeh še toliko bolj.
Lep pozdrav

New Report

Close