Bleščanje
Spoštovani!
Stara sem 34 let. V zadnjem tednu se mi je 2x pojavilo bleščanje pred očmi (nekakšen svetel krog v sredini vidnega polja, ki se blešči in ne morem izostriti slike), ki je trajalo cca 20 min in nato kar naenkrat minilo. Če sem zaprla oči, sem krog še vedno videla pred seboj, vendar mislim, da bolj v smislu prelivajočih barv, se pa ne spomnim povsem. Podobne težave sem imela nekajkrat pred letom in pol, v zadnjem mesecu nosečnost. Takrat so težave izginile, če sem se ulegla. Tokrat se mi je to zgodilo v službi in se mi zdi, da mi je pomagalo, da sem spila Cedevito, hodila in se izogibala močni svetlobi. Po tem me je rahlo bolela glava in rahlo mi je bilo slabo. Zgodilo se je tudi v trgovini in se mi je uredilo šele ob prihodu domov, ko sem se ulegla. Tokrat me glava ni bolela prav nič. Naj omenim, da imam kar nizek pritisk, rado se mi zvrti (doma imam zgornjega pod 100, spodnjega pod 60, pri zdravniku imam pritisk vedno normalen). Zelo sem zaskrbljena, kaj se dogaja z menoj, zato bom vesela vašega mnenja in nasveta. Lep pozdrav!
Težave, ki jih opazujete so takozvani migrenski ekvivalenti. Znaki, ki jih opisujete ,se dogajajo v vidnem centru v možganih. Priporočal bi tudi nevrološki pregled, posebno, če bi se to vedno pogosteje pojavljalo. Nevrolog bi odredil po potrebi še dodatne preiskave, če bodo potrebne. Lep pozdrav, dr. Gorazd Kolar
Spoštovani, osebni zdravnik me je poslal na pregled k oftalmologu, nato bo sledil še pregled pri nevrologu. Na pregledu so ugotovili, da imam suhe oči in vnetje vek, ki bi bili morda lahko vzrok bleščanju. Dobila sem navodila za gretje vek, higieno oči, umetne solze in gel za vlaženje. Moram reči, da me je ta diagnoza zelo presenetila, saj nisem imela nobenih težav z očmi. Zanima me, če se moram nujno odreči uporabil ličil okoli oči (krema za okoli oči, maskara, korektor, ličila z oči odstranjujem z mandljevim oljem ipd.) ter za koliko časa? Oftalmolog mi tega sicer ni omenjal, vendar pa sem zasledila na internetu. V svoji službi moram biti urejena, kar vključuje tudi make up. Zasledila sem tudi, da nekateri priporočajo prehransko dopolnilo omega 3? Hvala za pomoč. Lep pozdrav!
Spoštovani, po vašem opisu dogajanja, je poleg migrenskih ekvivalentov prisotna tudi suhost oči. Seveda je možna tudi alergična reakcija na gotovo ličilo, ali sestavino ličila, ki ga koža in oko ne preneseta. To boste seveda morala ugotoviti edino le vi, ko boste izključevali posamezne postopke ličenja oči. Potrebna bo seveda potrpežljivost in natančno opazovanje motečih znakov. Lep pozdrav, dr.Gorazd Kolar