Pozdravljeni,
že nekaj mesecev imam problem z zelo, zelo smrdljivimi vetrovi in blatom in me zanima kaj to pomeni oziroma kaj storiti.
Sem noseča, iz prehrane sem skoraj čisto izločila izdelke iz bele moke in sladkor zaradi rahlo povišanega sladkorja v krvi. Prehranjujem se zelo raznoliko, veliko zelenjave.
Ali lahko v tem obdobju opravim kakšen test ali pregled in kaj?
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni.
S preiskavami bi na vašem mestu počakal na čas po rojstvu otroka. Med nosečnostjo lahko opravite laboratorijske preiskave krvi in morda ultrazvočno preiskavo trebuha. Težave, ki jih navajate namreč niso take narave, ki bi zahtevale takojšnjo diagnostiko.
LP
Pozdravljeni.. Bom se tudi sama obrnila kr na tole temo. Kot predhodnica sem tudi jaz noseca, sem v 16. tednu. Odkar sem noseca imam tezave z bolecinami v trebuhu, napenjanjem, krci in zelo smrdeco drisko (zelo dostikrat ima vonj po bruhanju). Vsak dan ista zgodba. Zjutraj se zbudim z zelo bolecim trebuhom in moram takoj na wc – driska. Za tem se grem najmanj 3 do 4x. Popoldan se stanje malo umiri, drug dan pa spet ista zgodba. Tole se mi je ze dogajalo pol leta nazaj, vendar kri in urin nista pokazala nobenih posebnosti, zato sva z zdravnikom te tezave povezala s stresom, saj sem bila v poporodni depresiji. Po uvedbi antidepresivov se je stanje malo izboljsalo, potem pa je spet nastopilo kaksne 4 mesece nazaj in traja se zdaj. Sploh vec nevem kako zgleda normalna velika potreba. Trenutno obiskujem tudi diabetolosko ambulanto zaradi gestacijskega diabetesa in sem tam tudi tole omenila, saj sem sumila, da bi lahko postala intolerantna na laktozo, zato sva se z zdravnikom odlocila, da za en teden opustim mlecne izdelke. Na oddelku bolezni prebavil so mu rekli, da mi bodo odvzeli blato za ugotavljanje prebavljivosti, ostalih preiskav pa oni baje ne izvajajo, ampak pediatrija. Na koga se naj torej obrnem? Ginekolog je rekel da on nima nic s tem. Osebni zdravnik? Sicer je par dni po uvedbi diete brez mlecnih izdelkov bilo malo boljse, vse skupaj se je malo umirilo, sedaj pa dva dni ze spet ista zgodba, ceprav sem se res izogibala mlecnim izdelkom. Edino v nedeljo sem pri mami na obisku jedla jabolcni strudelj, ki je bil prilagojen zame, vendar sva potem ugotovili, da je uporabila kupljeno testo, margarino (v kateri je bila sirotka) in verjetno se je moj del strudlja napil rahlo napil soka kisle smetane, ki je bila namazana na drugem delu strudlja, pa vceraj in danes sem spila crno kavo z ovseni napitkom. Danes sem npr. bila ze 3x na wcju. A je mozno da imam tako hudo intoleranco da bi mi res lahko skodile cisto male vrednosti laktoze (ki so skrite v izdelkih, ki si niti najmanj ne bi mislil, da vsebujejo laktozo)? Bi mogoce vi lahko moje tezave s cim povezali?Problem je tudi v tem, da itak ze imam dieto zaradi diabetesa, sedaj pa sem se morala izkljuciti vse mlecne izdelke, vse kar pojem gre iz mene, in sem res skoz lacna, bojim se da bi s tem kaj skodili plodu in res vec nevem kaj naj jem in kaj ne. Kaksne preiskave mi sploh lahko izvajajo sedaj, ko sem noseca, na koga se obrniti? Res vas prosim za kakrsnokoli informacij, ker res nevem ce bom s tole drisko zdrzala do konca nosecnosti. Za odgovor se vam ze v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
pozdravljeni
tako majhne količine laktoze verjetno niso vzrok za drisko. enostaven test za laktozno intoleranco je, da popijete na tešče pol litra mleka in nato opazujete reakcijo. v kolikor se po 1-3 urah pojavijo krči, driska je to že zelo sumljivo za laktozno intoleranco. seveda pa imamo na voljo tudi ustezne teste za potrditev diagnoze.
sicer pa se pogovorite z vašim zdravnikom: glede na omenjene težave imate lahko tudi vnetje sluznice črevesja kar pa lahko izključimo le z kolonoskopijo.
lp