Zdravo. Sem star 23 let in imam že od 12 leta probleme z blatom. Večkrat se mi zgodi. da imam trdo blato ko začnem izločevati. Kot da bi imel nek čep. Po izločanju se mi pa pojavi kri na toaletnem papirju. Pred 2 leti sem bil pri zdravniku in na rektoskopiji. Ugotovili so da imam ranico takoj na začetku (nekje 2-3 cm znotraj), ki bi si jo moral pozdravit. To pa mi ne uspeva dobro.
Se trudim ohranjat mehko blato s tem da pijem veliko tekočine, jem zdravo prehrano (veliko zelenjave, meso samo 2x na teden) samo pomaga za kakšen mesec in pol se zgodba ponovi.
Mene postaja strah da bo iz tega nastal kak rak. Kaj naj naredim?
Hvala za odgovor.
Najprej bi vam rada povedala, da je vaša težava nekako zelo sodobna, povezana z današnjim načinom življenja. Ranica v rektumu ni nevarna v tem smislu, da bi se iz nje razvil rak. Je bolj nadloga, ker boli in malo krvavi. Za redno odvajanje in mehko blato boste najbolje poskrbel, če se boste dovolj gibal, jedel sadje in zelenjavo ter žitarice, kosmiče, polento, in seveda popil dovolj vode, morda nekaj Donata. Tudi mladi rabite magnezij, ki ga v naši hrani praktično ni več. Ob težavah pa le občasno pojdite k zdravniku na kontrolo.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič
Hvala za odgovor.
Priznam, da se malo manj gibam. Donat mi pa je že zdravnik predlagal. Popil sem toplega vsako jutro 2dl in nekaj čez dan. Pri izločanju je bila sprememba samo nekaj dni, potem pa se je vrnilo na začetno stanje, tako da po nekaj mesecih sem to opustil. Z bolj zdravo prehrano sem uspel uredit blato, tako da hodim na blato vsako jutro redno in brez problemov, vendar se vsake toliko pojavi čep, čeprav načina prehranjevanja ne spreminjam.
Še enkrat se zahvaljujem za odgovor. Se bom potrudil ravnati po vaših navodilih.