BLATO
lep pozdrav mamice
moj sinček je star šest mesecev in sem mu začela dodajat gosto hrano.pred desetimi dnevi sem mu dala korenčka in ga je papal dva dni,nato je dobil ene pikice po obrazu in sem mislila,da je na korenček alergičen.odnehala sem mu dajat in sem prešla na jabolko.potem pa je prišel problem z odvajanjem blata,ker štiri dni ni kakal potem peti dan je kakal zelo trdo blato,nato spet, zdaj ne kaka že štiri dni,danes peti dan je kakal spet malo trdo in je jokal prav od bolečin.dajam mu že tri dni kašico od sliv,probala sem že z sladkano kamilico,sladkano toplo vodo a še vedno ima trdo blato.kako naj mu omilin te bolečine,ker pravi tudi zdravstvo,da nekje od 5 do 7 dni je normalno,da ne izloča blato.jaz še vedno dojim na vsake tri ure in pred dojenjem mu dodajam gosto hrano.kaj bi morala dodajat po dojenju?jaz mu dam malo kašice in nato ga še podojim.je tako prav?kakšne izkušbnje imate vi?
hvala za odgovor
Pravzaprav ga jabolko ne bi smelo zapirati, če kašico narediš svežo in ne stoji, priporočam ti sok iz namočenih suhih sliv (čez noč namoči v vodo)- pa ne pretiravaj, pri tako majhnih otrocih je lahko hitro preveč.
Se pa spomnim, da je imel tudi naš mali pri tej starosti huda zaprtja – kuhala sem mu tako hrano, za katero sem vedela, da ne zapira – brokoli, cvetačka, breskvica, marelična kaša, nič riža, nič korenčka – zapirata! Suhe slive so pomagale v 12 urah.
Pri otroških kašicah, ki jih kupiš na kozarčku ponavadi (za Hipp vem, da je tako, za Frutek nisem sigurna) piše, kakšen vpliv ima kašica na blato. Ti priporočam, da morda kupiš kakšnega in poskusiš ali pa iz teh sestavin, ki so napisane na kozarčku, sama skuhaš obrok. Kamilice v bistvu ne pomagajo, pa še malo močne so za tako mali želodček (meni je zdravnik priporočal kamilice samo za umivanje kože, ne pa za pitje vse do 1. leta). Pomaga pa navadna voda, veliko vode.
Če pa bi bil alergičen na korenček – zmešaj ga denimo z jabolkom – bi se verjetno pikice pokazale prej kot v dveh dneh. Morda mu je bilo prevroče, pa tudi sicer otroci po obrazu hitro dobijo kakšne mozoljčke, ki tudi hitro izginejo.
T.
Tezave z odvajanjem smo imeli od 3 mesecev pa do 9 mesecev. Naš tamali je odvajal samo enkrat na 5-7 dni in to že ko je bil samo dojen. Najprej smo celo posumili na napako v črevesju a je zdravnica to ovrgla. Njegova “diagnoza” je bila nezrelo črevesje. Kadarkoli sem jaz pojedla kaj takšnega ki je malo bolj agresivno ga je ščipalo in zaprlo. Pri 8 mesecih smo ugotovili, da je alergičen na laktozo in ko smo popolnoma ukinli mlečne izdelke tudi iz moje prehrane je bilo vse O.K. tudi prebava se je uredila. Ga pa še sedaj zelo hitro zapre korenček, banana in riž.
Mogoče si mu ponudila preveč goste hrane in je to preveč za njegovo črevesje. Poskusi res samo z eno žličko na dan in ščasoma povečuj. Pri zaprtosti pomaga tudi malo pomarančnega soka (1/2 žličke sveže stisnjenega v prekuhano vodo ali čajek). Pri nas je edino to delovalo. Pri jabolkih pa je bilo neverjetno to, da ga je doma pripravljena kašica zapirala (nikoli ni stala), kupljena HIPP ova pa odpirala, tako da je takoj odvajal. Jaz sem mu hrano prav tako dala pred dojenjem, priporočajo pa vmes. Pri nas ni bio šans, da bi mu hrano ponudila vmes, ker ko je imel dojko je bilo to ta glavno.
Pozdrav,
M.
Živio!
Dojenje je hrana in pijača, ko pa preidemo na gostejšo hrano, pa se včasih stvari malo zakomplicirajo, a ne? Hkrati je to tudi čas ogrevanja stanovanj, otrok postane bolj fizično aktiven… Otroku je potrebno ponuditi predvsem več tekočine, vodo, nesladkan čaj, razredčen jabolčni sok (če ni alergije) ipd. Otrok naj se tudi čim več giblje sam; položite ga na odejo na tla, naj brca, se kotali, razmigava ipd. Kup koristnih nasvetov so že napisale moje predhodnice; zanimiv je tudi sok Hipp, pri katerem je na vsakem izdelku zapisano, ali blato učvrsti ali razrahlja. Tudi razne Hippove kašice močno rahljajo blato – zlasti hruškova.
Pozdrav!
Nina
Tudi pri nas imamo te dni podoben problem. Punčka je stara 6 mesecev in pol in smo v 14 dneh počasi zamenjale 2 obroka (malico in kosilo) – s tem, da že od 4 meseca poskušamo gosto hrano. Ostalo jo še dojim. Pomagal ji je slivov sok od Hippa, za kosilo pa sem ji skuhala bučke. Sicer sem se držala načela, da ji vso hrano sama skuham, vendar smo na kocu jedle eno in isto, zato ji sedaj dam pol-pol, s tem da raje izberem tisto kašico, ki bolj odpira (slive, marelice) in katerega sadja trenutno ni svežega. Meni je to res grozen občutek, ko nikoli ne veš, če delaš prav. Ta forum mi res veliko pomeni. Jaz sicer uvajam po eno novo živilo na teden, zaradi alergij, pa me zanima po koliko dneh se najpogosteje pojavi alergija in kako približno izgleda (bojim se, da bom kaj spregledala).
Veliko sem brala o žitaricah, ki so menda zelo priporočljive in tudi ugodno vplivajo na prebavo. Jaz še nisem poskusila, a jo že imam kupljeno od Milupe iz več žit (taka, ki se meša z vodo ali mlekom). Kakšne so vaše izkušnje? Ko ste omenjale, da riž zapira, ali isto velja za riževo kašico (v prahu)?
Hvala vsem, pa lepo se imejte.
Aja! Jaz sem pod iskanje vtipkala zaprtje in sem dobila še dve zanimivi in koristni diskusiji na temo zaprtje.
Moj sinček bo kmalu star 8 mesecev, težave z odvajanjem pa je imel v prvih mesecih. Patronažna sestra nam je takrat svetovala sladkan čaj (dala sem mu Bebe čaj) in recept se je obnesel. Pri uvajanju goste hrane so se težave ponovile, vendar je sladkan Bebe čaj vedno deloval. Zdaj ponavadi odvaja 2 – 3 x na dan normalno kašasto blato. Ker spije tudi veliko tekočine (nesladkan Bebe čaj) čez dan, nimamo nobenih problemov, ne glede na to kaj je jedel (krompir, riž, koren, banane, cvetača, piščanček, puran,…).
Lep pozdrav!