Bivši alkoholiki – povejte svojo zgodbo!
Povejte svojo zgodbo!
Ste pred več kot enim letom koreniteje zmanjšali količino zaužitega alkohola zaradi težav, ki ste jih imeli zaradi pitja, morebiti celo prekinili z uživanjem le-tega? Ste to naredili brez pomoči strokovnjakov zdravstvenih služb ali drugih skupin za samopomoč (anonimnih alkoholikov, ipd.)? Če je odgovor na obe vprašanji “Da”, vas pozivamo, da se javite in sodelujte v prostovoljni raziskavi o samozdravljenju težav z alkoholom. Pokličite: 041 924 521, ali pišite na elektronski naslov: [email protected], kjer boste pridobili podrobnejše informacije.
Vaša izkušnja je lahko dragocena in v pomoč mnogim posameznikom, ki imajo težave z alkoholom, ki jih je vam uspelo premagati. Prosimo, pomagajte nam pridobiti ustrezne podatke na področju, ki je pri nas slabo raziskano.
Lep pozdrav
Kaj naj rečem,bil sem pijanec,kronik,zapit do konca brezdomec-klošar pač vse naj kar je pač v pijanščini možno.Zadeva z pitjem je prišla do te točke,da bi umrl ma kaj umrl,CRKNIL kot kaki potepuški pes v jarku.12.9.je bilo 17mes.kar se nisem dotaknil alkohola.12.04.07 na rojstni dan sem še zadnji liter poceni dreka spil.
Moral sem pustit alkohol kajti zob mi je tako zatekel,da sem dobil močne antibiotike,ki v mešanju z alkoholom človeka ubijejo.Saj toliko sem še bil pri pameti,da sem poslušal zdravnika.
Verjemite mi da je res da človek čuti kdaj bo umrl.Jaz sem hudirjevo dobro to zaznal,mislim ali pa sam Bog to ve kot da se mi je prikazala Marija in rekla” pusti,novo življenje te čaka”,
zaživi ne umiraj.Veste ko se vse to nazaj spominjam ne morem verjet,da sem zmogel to sam,čisto sam razen-o tem kasneje.Oceta, mamo kot da jih ni pa sta bila.Sramovala sta se me,popolnoma jima dam prav,kriv sem tako in tako bil sam.Tudi to sem sedaj izvedel koliko noči ni prespala zaradi mene.Potem ni čudno da je še za RAKom zbolela.Zaenkrat miruje se ne širi.
Edino z bratom sem se tu pa tam srečal.Ima družino nisem ga hotel kaj preveč obremenjevat z mojo pijanščino.Sramota stric sem postal pa saj ne vem,nekje 2leti nisem vedel,da brat ima hčerko.
Probal bom biti kratek o moji izkušnji.Prve 4tedne muka takšna,ki je nobenemu ne privoščim zato prosim vse ki še niso tako daleč zabredli kot jaz.Pustite lažje boste nehali če to želite boste videli splačalo se bo.Meni tega ni povedal nobeden,bil sem pač smet,sam sebe se nisem več upal pogledat v ogledalo kaj še je sploh ostalo od človeka ki je imel cilje vendar alkohol je bil vse.Mama,ata,brat,cela žlahta,ljubica,bodoča žena in seveda prijatelj najboljših pivskih bratov.Ležanje po jarkih,potolčen obraz,raztrgana oblačila,popolna neurejenost,zapuščenost,smrad da še za v štalo nisem bil sposoben iti itd.To je samo delček ki je trznemu človeku popolnoma tuj.
Počasi sem se pobiral zlezel sem nekak ven iz tega dreka bilo je težko vendar bitke z alkoholom še nisem dobil.Dobil jo bom če do smrti ne bom več pil in to je ta poanta nas pijancov.To breme nosimo vedno z sabo tako pač je.Z tem se moramo sprijaznit.Jaz ne gledam več nazaj 17let pitja zadnjih 5let intenzivnega ampak naprej.
Lani oktobra sem vpisal v 1letnik srednje šole da dokončam tisto kar sem pustil leta1988.
Še letos 2letnik in matura-GRADBENI Tehnik.Moram nardit da si dokažem da še vse eno nisem tak zanič.Prej sem hodil za GEODETSKEGA Tehnika pa tudi to bom probal skupaj spravit.
Veste tudi noge so mi začele odpovedovat,cesta se mi je gor postavljala,na prehodu za pešče nisem upal sam preko.Človeka sem se mogel prijeti da sem prišel preko.Danes pa.Normalno vozim avto,pa policiji rad piham če mi dajo.Lep občutek ko sam pri sebi veš da si trezen.Nazaj pogledano sigurno 3 po starem če se že nebi prej zaleto pa še koga nedolžnega ubil ali naredo invalida.Dosti je takih primerov.
Tak po sebi sodim, da smo pač pijanci najbolj pametni dokler se kaj ne zgodi.
To je samo delček moje zgodbe,mislim da nisem v tem sam,da pokažem ljudem kateri še imajo radi kaj svoje življenje in svoje bližnje,da se da pa tudi če si sam.Neko vizijo si mora človek zadat jaz sem si šolo,da si zapolnim čas,pa seveda staro družbo treba pustit.V času ko ne pijem so 3 prijatli mi umli,verjetno bi bil jaz v tej družbi prvi.
Pa še to:
Ne lažite sebi in drugim,da niste pijanec,če pač 1lspijete.Ste povejte nekomu ne držite tega v sebi.Nesme vas biti sram.Sramotno je tako crknit kot sem prej napisal.Jaz sem jokal probajte pomaga pa če ste nevem kaki ded.
Probajte spremenit okolje.Že 14 dni bo dovolj. Sorodstvu povejte naj vas ne obsojajo kakšni ste
Vsem povejte da več ne pijete,boste videli poglede,po3mes.boste pošteno ponosni na doseženo,vedno lažje vam bo.Moja socialna delavka na CSD ne more verjet,na zavodu isto.9 štemlov v del.knj.pa še ne 10 let delovne dobe.-alkohol
Če hoče kdo kaj več o tem mu bom rade volje pomagal,dal sem to skozi vem kako se človek počuti pišite mi na moj mail,bo pri moderatorju,samo ne se v sebe zapret in še bolj pit.
Glejte že samo pogovor pomaga bom vam pomagal če želite jaz vas bom razumel pa jaz še tudi mam dosti gradiva o sebi kaki sem bil.Naj ljudje zvejo da ne bodo ponovili moje napake ki me tepe sedaj komaj.SAM SEM pri 39letih brez družine, otroka sicer pa katera bo pa pri hiši imela pijanca.
Torej le pogumno ROBERT
P.S
Ob tej priliki bi se najlepše zahvalil celotni ŠkofijskIKaritasMB.
Posebej g.Boštjanu Cvetiču za pomoč,celotni ekipi na Ljubljanski,ki skrbi za brezdomce:gos.Jeleni,gos.Mariji,frizerki in vsem ki ste tam
HVALA VAM
JA LEJTE VSI SKUPAJ PIJANSTVO JE ENO SRAJE DA GA NI DOBR DROGA ,RAZNE SORTE PA TAK TO JE SE VECE SRAJE ,JZ SVETUJEM VSEM KI SE DROGIRAJO PA TUDI PIJEJO PREVEC,JZ NOBENM TO NE PRVOSCM ZDAJ VM PA BOM JZ POVEDO SVOJO ZGODBO:ROJEN SM 27.10.1981V BOSNI,SOLO SM KONCAO V BOSNI TUDI SREDNJO,POL SM PA SEL V VOJSKO 9 MESCOV IN STRIC KO JE ZE 30 LET V SLO.MI JE ZRIHTO PAPIRJE ZA DELAT V DEZELI IN SM PRISPEO V LJUBLJANO NA POSTAJO 04.10.2002.JE PRSEL POME SM PRVO NOC PR NJEM PRESPAO POL PA SM SEL NARDIT ZDRAVNISKEGA ZA NA SIHT IN ZACEO DELAT 07.10.2002.SPOZNAO SM NEKATERE ZA KERE SM MISLO DA SO MI PRIJATELJI,TEPO SE ZA NJIH ,PIO Z NJIMI,SE NAPREJ IN NAPREJ,INSM MISLO DA TO NEKAM PELEPA VRJEMTE MI DA NE POL TE PA NOBEDN NE JEBE NITI 2%.ZAKAJ?ZATO KR VSI GLEDAJO DA BI TE ZA KAKSNO KORIST IMELI.JZ PA TO NISM DOVOLIO PA TUDI VI NE BOSTE KO TO PREBERETE KR NE MARAM NOBENGA IZKORISCAT PA TUDI NIMAM RAD DA MENE KER.
Pozdravljen Robert!
Cestitke, da si prilezel čez ta pekel, iskrene čestitke. žal je v tem peklu zdaj moj oče, ni star, 55 let, ima ženo, hčerko ( mene), pa še vnuka in vnučko, ki ju ima resnično rad. Aja, pa v penzionu je že.Od takrat gre strmo navzdol.
Lepo prosim, svetuj mi, kako naj postopam z njim.
Zdaj sem mu odvzela vnuke, oziroma postavila ultimat ali alko ali vnuki. Včasih sta za vikend ostala pri babici in dedku, zdaj tega ne bo več, ker oče pitja na kontrolira in bi ta patološki odnos prenašal na moje otroke.Tega nočem. saj, ne vem, če je poteza pravilna, boli me srce, ker se mi zdi grobo do fotra, a nimam izhoda, mama-njegova žena je soodvisnica in mu ultimata noče postaviti. Uspelo mi je, da sem ga za 3 mesece prepričala in pripeljala v društvo anonminih alkoholikov, a kaj ko je čez praznike ponovno recidiviral.
Ne vem, kaj naj še storim. bi bilo pametno iti na pogovor k njegovemu osebnemu zdravniku? Da še on malo pritisne nanj?
vsak nasvet bo dobrodošel.
Lp.
Pozdravljena,
Res je za čestitati Robertu in takšnim, ki spregledajo, da morajo nekaj spremeniti in na srečo so še taki, ki jim uspe priti čez tak pekel, želimo si, da bi tudi vaš oče bil eden izmed tistih, trenutno pa nima nekega interesa, da bi se soočil s svojo težavo. Mnogi z vstopom v penzijo izgubijo smisel in če nimajo nekega hobija, nekaj kar bi jih razveseljevalo jim dajalo motivacijo, da se za nekaj trudijo jih pogosto prične odnašat v gostilne. Kot je videti ste že marsikaj poskusili, da bi ga odvrnili od pitja a vsi poskusi so se izjalovili. Prevzema vas nemoč, jeza in srce vas boli, ko na silo jemljete vnukom možnost, da bi ohranjali stike z dedkom, kateri so ponavadi bogat zaklad zanje in dober zgled na poti njihovega odraščanja in k samostojnosti. V vašem primeru tega ni, slab zgled vašega očeta lahko napravi mnogo škode. Prav je, da ste mu postavili ultimat, toda kaj če se oče nikoli ne bo spremenil, kaj to pomeni za otroke, da svojega dedka nikoli več ne bodo videli? Pravite, da je njegova žena soodvisna, ne razmišlja o ultimatih, torej začnite pri njej! Dokler bo žena popuščala tudi ultimati z odvzemom vnukov ipd. ne bodo pomagali. Nanj lahko pritisne le ona, saj ona z njim živi šele zatem boste prišli na vrsto vi, zdravnik in ostali ter dodali svoje. Vključite jo na skupino za svojce alkoholikov ali kaj podobnega. Šele, ko bo ona priznala težavo se bo stvar lahko začela premikati z mrtve točke.
Lahko nas pokličete na spodnjo telefonsko številko.
Vse dobro v novem letu in čim manj skrbi;
Lep pozdrav
Pozdravljeni
Šele pred kratkim sem odkrila to spletno stran in forum ter tole bolečo tematiko. Draga ggggg, morda nekaj besed še z moje strani. Nasvetov ti lahko vsi najbrž napišemo za poln koš, ampak vsak človek je oseba zase, ni nekega univerzalnega recepta ali čarobne paličice, s katero izbrišeš zasvojenost. To tako ali tako že sama veš, če si z očetom obiskovala AA. Napisala si, da si ga “spravila” tja, torej, če prav razumem, to ni bila njegova odločitev? Kolikor razumem, je šel, “zato da je pri hiši mir”, ni pa še prišel do tiste točke, ko bi rekel,si priznal, da je alkoholik? Veš, žal je tako, da mora odvisnik najprej pasti do konca (kje je ta konec, je spet odvisno od vsakega posebej), potem se šele lahko “otrese” in pobere. Morda bo njemu pomagalo, da mu resnično prepoveš stike z vnukoma, hkrati mu odkrito povej, zakaj ne dovoliš, da se dobiva z njima (da je grd, ko je pijan, da se ga otroka bojita …). Seveda pa ima levji delež pri njegovem pitju in zdravljenju tvoja mati. Ona ga noče postaviti pred ultimat? Zakaj ne? Ji to stanje odgovarja? Zakaj ji odgovarja? Zakaj je vam vsem odgovarjalo njegovo pitje … Morda se bodo moje besede brale kot krute, ampak tako je, ob zdravljenju alkoholika se ob njem in z njim zdravijo tudi najbližji in odnosi med njimi. Pa da ne boš vzela zdaj mojih besed, kot da obtožujem vas za njegovo pitje! Vsak alkoholik sam zliva pijačo vase, sprva najbrž zaradi nečesa, česar ne more razrešiti, mimo česar ne more priti brez kozarca; po nekem času pa tako ali tako niti sam ne ve, zakaj pije oz. je začel piti, ampak mu vsaka stvar pride prav, da nekaj spije. Ko med procesom zdravljenja odkrije, kaj je bila tista bistvena stvar, ki ga je gnala v pitje, potem pa, verjemi, mu na misel ne pride, da bi se moral skrivati za alkoholom.
Pravzaprav si hotela nasvet, ne dolgovezenja … Mislim, da je res treba začeti pri materi, ona mora biti tista, ki bo udarila po mizi in zahtevala zdravljenje, šele potem prideš na vrsto ti in tvoja otroka. Če to ne bo šlo, boste morali pač poskusiti na grd način. Prekiniti vse stike z njim, ne dvigovati telefona (prej mu seveda poveš, da ko bo pijan, ne boš govorila z njim), tudi mati bi morala narediti enako. Ko bo sprevidel, da je sam, da ga takega ne marate, mu bo pa zazvonil alarm, da zdaj pa vendarle mora nekaj narediti, če vas hoče obdržati ob sebi.
Rešitev vsekakor obstaja, verjemi. Ni pa instant rešitve ali nasveta. Kako lepo bi bilo in toliko laže, če bi obstajal, ni res?
Lep pozdrav in obilo uspeha v življenju!
Zdravo….
Tudi moj oče je alkoholik,…in to že nekaj let. vendar si on tega ne prizna. Ko mu z mami rečeva kakščen je spet se nama smeji in reče da ni pijan. Jaz sem stara 23 in bom izgubila živce z njem in sebi uničila življenje. Tako nobenega človeka ne sovražim kot njega. Vsak dan samo gledam kakšen bo prišel domov…in vedno je pijan. Potem pa sledi zmerjanje mami (kakšna kurba,prasica….) Mami se mi ful smili da vse to more preživljati. Sva že razmišljali da bi se preselili stran, vendar nama nebi zneslo finančno.
Pred parimi meseci je pa v službi dobil da se more it zdravit ali pa ga odpustijo. Tako da je žel v Vojnik(bolnica) in podpisal da se bo zdravil.. ampak sedaj čaka že 2 meseca na pregled, ki ga ima 30. septembra in sedaj vmes še vedno pije. Čeprav si je sam postavil datum da koliko spije do konca avgusta spije, potem pa nič več. Ampak se še svojih dogovorov ne more držati. To VSE pove o njem!!! Sedaj 30. sep. gre na pregled in potem more še čakati tako da ne vem kdaj bo šel na zdravljanje. Čeprav tudi jaz NE verjamem da se bo spremenil.Ne bo vidil kako nam je uničil življenje.
Najbolj mi gre na živce ker sedaj pri svojem fantu podzavestno gledam pod prste koliko spije in ku težim.
Ne vem kako se bo končalo moje življenje….
Vsem čestitke ki ste se pozdravili!!!
lp
Post – 40 DNI BREZ ALKOHOLA
Ob letošnjem postu je Slovenska Karitas pripravila posebno postno pobudo; 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Gotovo se vsi po malem zavedamo, kakšne hude posledice ima prekomerno pitje alkohola. Zato je pred nami predlog, da bi letošnji post usmerili v odpoved alkoholu. Glavni namen tega predloga je aktivirati širšo javnost k razmišljanju o negativnih posledicah prekomernega uživanja alkohola in s skupnimi močmi prispevati k preoblikovanju kulture pitja.
Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji vsaj 170.000 oseb, ki so zasvojene z alkoholom. Če povemo poenostavljeno, to pomeni, da se s tovrstni problemom srečuje vsaka četrta družina. Najbolj ranljiva skupina za začetek tovrstne odvisnosti so osebe med 25 in 35 letom. Praviloma se resne težave pokažejo šele čez nekaj let. Najhujše posledice so nasilje nad partnerjem in otroci, razbitje družine, nezmožnost za delo in duševna ranjenost otrok. Trpljenje in agonija družin se lahko vleče leta in leta. Druge še bolj vidne posledice se kažejo na naših cestah, na katerih je po navedbi Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v zadnjih petnajstih letih umrlo 1777 ljudi in bilo povzročeno za več kot miljardo eurov družbene škode. Kar vsako tretjo nesrečo s smrtnim izidom je povzročil voznik pod vplivom alkohola. Tudi na področju zdravja številke govorijo same po sebi. Po navedbah Inštituta za varovanje zdravja je bilo npr. v letu 2006 zaradi zastrupitev z alkoholom in alkoholu pripisljivih bolezni 3.578 primerov hospitalizacij, kar je povzročilo 1.466 primerov začasnih odsotnosti z dela in s tem izgubljenih 76.348 koledarskih dni. Skupaj je zaradi bolezni, ki so posledica prekomernega pitja alkohola, v tem letu umrlo 674 oseb. Najpogostejši vzrok smrti je alkoholna bolezen jeter. Vendar vse te številke in podatki niso le statistika: so očetje, matere, otroci, sodelavci.
S skupnimi močmi lahko tudi v Sloveniji spremenimo odnos do alkohola in zmanjšamo tragične posledice prekomernega pitja. Pot ne bo lahka in enostavna. Prav pa je, da čimprej začnemo. Prvi in najpomembnejši korak je zagotovo osebna odločitev. Vsak iz med nas se lahko odloči in se v času posta za 40 dni odpove alkoholu. Darujmo svojo odpoved Bogu za vse družine in posameznike, ki na tak ali drugačen način trpijo zaradi alkohola. To je zagotovo največ, kar lahko storimo kot posamezniki. Druga možnost je, da se za to odločimo kot družina in v svojem domu v času posta ne postrežemo z alkoholom. Mogoče se nam zdi taka odločitev težka, vendar naši prijatelji nas bodo gotovo razumeli, če jim bomo to na primeren način razložili. Nenazadnje pa se lahko zato odločimo tudi kot župnijsko občestvo in v času posta iz družabnih dogodkov in srečanj izključimo alkohol. Še bolje pa je, da v župniji v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, s tako odločitvijo nadaljujemo preko celega leta. Simbol pobude 40 dni brez alkohola je spomladanski zvonček, ki predstavlja pomlad in novo življenje. Vsaka naša odločitev za tovrsten post predstavlja en zvonček. Upajmo, da jih bo to pomlad res veliko in da bodo pobelili travnike ter prinesli vsem ljudem sporočilo upanja.
(Peter Tomažič, Slovenska Karitas)
http://www.brezalkohola.si/
Center za zdravljenje, ki sem ga sam uspešno (upam) zaključil je na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani. Pogooglaj, in dobiš vse…telefon in kontakte. Priporočam, da se obrneš na g.Matjaža ali pa go. Klaro. 01/3003 475
za vsa vprašanja sem na voljo na mailu [email protected].
Srečno.