Bivak vreča bi lahko bila nadomestek šotora, ampak se z njim ne more primerjat. Je kot ena velika (spalna) vreča. Lahko je za 1 ali 2 osebi. Na spodnji strani je zadrga, na zgornji pa so odprtine za glavo. V njej spimo v spalni vreči. Bivak vreča je kot nekakšna zaščita pred vetrom in dežjem zate, ko spiš v spalni vreči. Se pa čez noč na notranji strani bivak vreče nabere kondenz in in si sigurno mokra. Zložena bivak vreča ima velikost manjše polivinilne vreče, težka je pa 300-500g.
Lahko so navadne (nekaj 1000 SIT), lahko pa goretex ( 20000 SIT).
Boljše so za 2 osebi.
Hvala Psiho.
Sem mislila za nadomestek šotora, ker je lažja oz. se jo lažje stlači v nahrbtnik, žep.
Ali se v vseh nabira kondenz, tudi goretexovih? Sicer te zadnje tako ali tako ne namaeravam kupiti (cena)?
Praviš, da je boljša za dve osebi. Verjetno si mislil, če dva skupaj kampirata. Jaz namaeravam sama bivakirati in je potem boljša enojna? Ali je tudi za eno osebo bolje kupiti dvojno?
Živjo!
Kondenz se nabira tudi na goretexovih. Za to da goretex dobro deluje, mora bito dovolj velika razlika v temperaturi med notranjo in zunanjo plastjo. Bivak vreča pa je dokaj daleč od površine telesa, zato pri bivak vrečah goretex ni tako učinkovit kot pri oblačilih. Je pa sigurno boljši od navadne bivak vreče.
Bivak vreča za dva je bolj uporabna, ker jo lahlo uporabiš za na tla. Če je vreme dobro si z njo lahko narediš streho nad glavo, da nbe pada rosa nate, spiš pa samo v spalni vreči. Bivak vreča za dva je pravokotne oblike in ima na vogalih že luknjice za vrv, da si to lahko narediš. Bivak vreča za enaga pa je bolj podobna spalni vreči in za kaj takega manj uporabna.
Poleg tega pa imaš še nekaj možnosti izbire:
– nekatere imjo notranjo stran srebrno, da ti odbija nazaj toploto, ki jo telo seva.
-nekatere imajo na eni strani čez celo vrečo velik napis HELP, če slučajno potrebuješ pomoč.
-…
Nekaj o bivak vrečah lahko prebereš na naslovu:
Imam bivy-a iz goratex-a in lako recem, da se zanemraljivo malo kondenza nabere, prakticno nic. Kolegi, ki so spali v navadnih vrecah so imeli spalke skoraj mokre.
Prej navedeno ceno bi pa bilo treba pomnozit s ~3, da se dobi pravo ceno. Moj bivy je namrec stal ~$300. Najbrz pa so tudi cenejse. Karkoli ze kupujes, pazi da so tudi zadrge vodotesne!