BITKE S STIKI
Nedavno ste se razšli z očetom svojih otrok. Stiki so določeni. Življenje naj bi dalje potekalo normalno. Vendar ni tako, ker bivši partner izigrava stike. Na stike hodi prepozno ali ga sploh ni. Izmišljuje si, kdaj bo prišel in malo pred prihodom odpove, tako da so otroci razočarani in prizadeti. Krivdo za to pa zvali na vas. Kaj se z otroki dogaja pri njemu ne veste natančno, a včasih pridejo nazaj lačni, potolčeni, umazani, mlajši nepreviti, v času stikov sploh niso z očetom… Ne veste kaj bi? Želite si le, da se to preneha, a ne veste kako to doseči?
Kot vsaka mati bi vam z veseljem rekla, da mu otrok preprosto ne dajte, da ne dovolite nobenih stikov več z njim, da ga prijavite itd, a žal je realna slika popolnoma drugačna. Pravno formalno mu ne morete skoraj nič. Najlažje je kaj doseči, če imate stike natančno določene do zadnjega praznika, počitnic in ure natančno. Zaradi tega boste dostikrat šli sebi v škodo, a s časoma, ko bodo dogovori dejansko mogoči, se bo dalo doseči kakšen kompromis. Ker če so stiki natančno določeni in se jih oče ne drži, imate osnovo, da mogoče kaj dosežete. Vsako njegovo dejanje, napako si zapišite, prav tako svojo, in javite na prvo pomoč CSD. Sicer je to dolgotrajen postopek, a edini učinkovit. Če boste pravico jemale v svoje roke in preprečile stike otroka z očetom ste same naredile kaznivo dejanje. Takšna nepremišljena dejanja ne bodo prinesla želenega rezultata. Še najmanj bodo v dobro otroka. Bitka med vami in bivšim partnerjem, kar dejansko to je, je stvar le vaju in je skrajno nepošteno do otroka, da se gresta vojno preko njega.
Če ste mnenja, da je vaš otrok ogrožen ko je pri očetu in vaš sum ni zgolj izbruh vaše jeze, ljubosumja in želje po maščevanju, bi bilo to dobro prijaviti na policijo in javiti CSD. Še posebno, če ste prepričani, da boste s tem zaščitili otroka. Vendar se morate zavedati, da če je vaš sum neutemeljen, boste vi naredili kaznivo dejanje. Poleg tega, bo vaš otrok šel čez proces, kjer mu ne bo ravno prijetno. S takšnim nepremišljenim dejanjem boste otroku naredili več škode kot koristi, ustvarite lahko celo travmo, ki ga bo zaznamovala za celotno življenje in vas bo otrok mogoče zaradi tega sovražil.
Prave in pametne formule ni, kako naj mati zaščiti otroka, ko ga domnevno ogroža oče. A če otrok želi iti k očetu in pravi, da se ima pri njemu lepo, se temu ne da oporekati, pa če tudi hodi nazaj potolčen, umazan in celo izveste, da očeta ni videl nič, ker je bil v času stikov nekje drugje. Naj je ženska še tako močno negativno nastrojena proti bivšemu partnerju, je on še vedno oče. In ne, da ima on pravico videt otroka, tudi otrok je tukaj tisti, ki ima pravico poznati svojega očeta in imeti redne stike z njim, če nam je to prav ali ne. Stvar pa se zakomplicira, če otrok ne želi k očetu. V takšni situaciji pomaga le pogovor z otrokom in z očetom (vendar brez obtožb, kar je v takšni situaciji najtežje). Če še otrok vedno ne želi k očetu, se to javi na CSD, da skupaj najdete rešitev, do takrat pa bi otrok vseeno imel stike z očetom. Vendar če je oče razumljiv in v prvi vrsti gleda na dobro otroka, bo sprejel odločitev otroka, če je res njegova. Dokler sta oče in mati zgolj maščevalna in besna mož in žena, ne bo to v otrokovo dobro, le trpel bo. Če bosta ta moški in ženska sposobna biti le oče in mati, ter vsak zase dajala vse od sebe, postavljala podobne vrednote in meje, bo otrok imel vse. Ni se dobro preveč ubadati s tem, kaj bivši partner počne z otrokom ko sta sama, ampak bolj s tem, kaj lahko vi daste otroku. Dvomim, da bi oče ali mati namerno delala slabo otroku, če pa, so za to pristojne ustrezne instance.
Ja, …..vse v otrokovo dobro.
In kaj to je? Nekej, kar je opredeljeno v knjigah in kar veselo zagovarjajo na CSD-ju in na sodišču. Kaj pa je pravzaprav otrokovo dobro?
Kdo si tukaj upa trditi od tujih ljudi, da res VE, kaj je za mojega otroka dobro?? Ga noben ne pozna, poznam pa ga jaz, njegova mati.
Ni nujno otrokovo dobro to, da ima stike z očetom. Še posebej v primerih, ko je oče total na podnu, nima pošlihtanih osnovnih življenskih razmer. Maltretira otroke in jih uničuje. Vendar kaj pa mu mora ta ‘cankarjanska mati’? Gospa nič, če ni posiljevalec in alkoholik….ne morete nič.
Kako pa to merite stokovnjaki?
Ne ne, važno je le, da ima očka le vse pravice, stike, ja. Pa kakšne, kako kvalitetetne? S tem se nihče ne ukvarja. S tem se ukvarjamo mame, kajne?
Kakoo imamo po stikih zmešane otroke, pa zmešane in neposlušne najstnike, ki znajo izsiljevati odrasel. Ko so pri mami, jim je bolje pri očku, ker imajo tam vso svobodo, pa vse dovoljeno….
Takrat se statistika in teorija podre. Padete v razmere realnega življenja.
In veste kaj, mame imamo premalo besede pri teh tako opevanih ‘stikih’.
Samo, da je črki zakona, teoriji in statistiki ugodeno. Saj ni važno, kako je po tem. Se kdo vpraša?
Ne, mame nosimo vse breme. Za očke je vseeno, kako stike izvajajo, ali plačujejo preživnino, ali ne, kako ravnajo z otrokom….
Ne grem se bost s CSD-jem, da si scefram živce ali kako? Vendar se mi ‘fržmaga v dna rit’, ko tole berem. Moj otrok trpi. Na mojemu otroku se dela škoda.
Vendar to pa po tem ni itak več važno, kajne? Ostane meni. Ne CSD-ju, ne sodišču, je le številka v statistiki….
lp,D
Če sta z očetom ločena, je edina institucija, ki je pristojna za omejitev stikov sodišče. Tu pa se postopki neizmerno vlečejo. Glede na to, da jih niti pravnomočna sodba za nasilje v družini ne gane preveč, je vsak komentar odveč. Če je otrok ogrožen, je treba ukrepat takoj. Če se otroku dela škoda, je treba ukrepat hitro.
Najboljše mi je stališče CSDja. Ukrepajo lahko samo proti skrbniku. In ker otroci pri meni niso ogroženi, ne ukrepajo. S tem da se moja odgovornost za otroke konča takrat, ko otroke predam očetu. Od takrat dalje je on odgovoren za njih. Ampak ker nima skrbništva, proti njemu spet ne bojo ukrepali, pa četudi je on edini za njih takrat odgovoren in otroke ogroža. Jaz pa naj se ne sekiram, ker če se kaj zgodi ko so z očetom, itak jaz ne bom kriva. ??? Pa ne govorim o tem, da otrok pade s kolesom in si potolče koleno. To se lahko zgodi tudi doma.