Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Bisolvon

Bisolvon

Spoštovani,

Za zdravljenje bronhitisa smo dobili kapljice bisolvon kot dodatek fiziološki raztopini pri inhaliranju.

Ker se zdravilo dobi brez recepta, me zanima, če se lahko uporablja tudi brez predhodnega zdravnikovega pregleda.

3,5 letni punčki se je namreč po 2 tedenskem smrkanju pojavil sočen in pogost kašelj. Ali lahko uporabim Bisolvon?

Hvala in lepo pozdravljeni,

Mateja

Ničesar od sredstev proti kašlju ali za izkašljevanje ne priporočamo za otroke, celo zelo odvsetujemo. Sočen kašelj pomeni, da se dihala čistijo, da je sluz dovolj tekoča, otrokova težava pa je v tem, da ne zna izkašljati, pri tem pa ji Bisolvon ne bo pomagal. Raje naredite nekaj vlažnih inhalacij, otroka tapkajte po hrbtu, naj se zaigra in teka, da se zakašlja, bruha ali kakorkoli izloči sluz iz dihal.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

pozdravljeni,
z našim 10 mesečnikom sva bila danes zaradi kašlja pri P. ko je poslušala pljučka spredaj ni slišala nič, zadaj pa piske. predpisala je sumamed na 24 ur in bisolvon. zdaj pa berem vaše odg. in bisolvon odsvetujete. naj povem, da mali veliko kašlja, tudi ponoči, in se mi zdi, da se lepo izkašljuje. res pa je, da mu v prsih ful hrope oz. meni se zdi tako, je pa verjetno samo od nosa to hropenje. v petek imava kontrolo. danes sem mu dala enkrat bisolvon, vendar pa zdaj po vaših odg nisem več prepriačana je sploh dober za našega malčka oz. a mu sploh pomaga. kaj narediti? inhalacije ter kolikokrat na dan?

lp

Klavdy

Pediatri pulmologi in infektologi, ki so strokovni vrh in narekujejo strokovne smernice, odsvetujejo katerekoli sirupe ali ekspektoranse in karkoli pri otroku, kajti to prav nič ne deluje in otrok tega ne potrebuje. Pa tudi res je, da manj je več in ni potrebno dajati nečesa, samo da damo. Dosti bolj mu boste pomagali z vlažnimi inhalacijami, da bo sluz bolj tekoča in jo bo pojedel, izbruhal, izkašljal. Z Bisolvonom pa si ne boste čisto nič pomagali. Sluz bo enako lepljiva in se bo držala dihalnih poti. Inhalacije fiziološke 3-4x dnevno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Dajanje trpotčevega sirupa je pri kašlju že od nekdaj stalnica. Kaj je tudi to potem nepotrebno?

Hvala

Marsikaj se daje kar tako, brez pravih potrditev o učinkovitosti. Za sirupe je to že dolgo znano. Ne delujejo. Če bi imeli dve skupini otrok, eno bi zdravili s sirupov, drugo pa ne, bi videli, da se obe enako hitro (ali dolgo) podzarvita in da kašlja ni nič več ali manj. Mogoče le, da sladkoba sirupov malo pripomore k bruhanju in na ta način izloči sluz. Ostalega učinka pa nimajo.

glede na zgoraj napisano nadaljujem kar tukaj.

danes sva bila na kontroli. spredaj vse čisto, zadaj še vedno piski-na pljučkih-dobila Ventolin na 4 ure 5 dni, v sredo kontrola. za danes imava še sumamed (ki sva ga dobila za tri dni). bisolovon sem mu dala samo v sredo enkrat, danes pa mi je v lekarni rekla, da ne bi bilo slabo, če bi dala bisolvon, da ga ona svetuje. ali se bisolvon in ventolin izključujeta ali lahko dam obadva-zdaj če ga že imam doma(bisolvon)? joj ko je P rekla, da bo dala ventolin sem se kr malo ustrašila, ko je fantič star šele 10m. kaj lahko pričakujemo naprej? ali bo ob vsakem kašlju potreben ventolin ali je sedaj samo izjema?ali je prav, če ventolin dava samo 3-4 na dan, ponoči pa po potrebi?

hvala in lp

KLavdy

Dobro bi bilo, ko bi se lekarnarji držali svojega poslanstva. Glede na to, da je zdravljenje in predpisovanje zdravil strokovno naloga zdravnikov in se zato tudi stalno izobražujemo in sledimo novostim in glede na to, da je že dolgo znano, da otrokom ne dajemo ničesar za kašelj, je ta nasvet nestrokoven in vtikanje tja, kjer jih nič ne srbi (ali pa, glede na to, da se Bisolvon plača).
Pediater bio morda želel narediti terapevtski poskus. Pogosto se poslužimo tega načina, da predpišemo ravno Ventolin, da vidimo ali bo kaj učinkoval. Potem je bolj jasno, v katero smer se bo vse skupaj odvijalo. Sledite navodilom pediatra.

še nekaj bi vprašala.
ventolin je rekla naša P na 4 ure 3 vpihe (naj si pomagam z jogurtnim lončkom). zdaj pa berem navodila zraven zdravil pa piše, da največ 8 vpihov na dan. če bi mu jaz dala ventolin na 4 ure 3x na dan bi potem bilo že 9 vpihov? a je to drugače, če uporabim zraven lonček in ni takšnega učinka ventolina, saj ga gre nekaj tudi v zrak? torej bisolvona ne svetujete, Ventolin pa po navodilih?

hvala in lp

Klavdy

Ne, Ventolin dajemo na 3-4 ure, kajti toliko pač traja njegov učinek. Sledite navodilom pediatra.
Uporabo Ventolina ne morem komentirati, računam pa na strokovnost zdravnika, ki je predpisal Ventolin.
Je pa res, da pri vdihovanju na lonček otrok dobi morda 10% predpisanega odmerka, pa še to ne v pljuča, temveč najdlje do grla.

še nekaj, čeprav vem, da neradi komentirate druge P.

ali ima potem “smisel” jemati ventolin, saj mi je P rekla, da naj dam malemu ventolin na 4 ure 3 vpihe-ko sem vprašala kolikokrat na dan je rekla 3x na dan-ob 9, 12 in potem ob 16-17, ponoči ne rabim če ne bo kašljal-to noč ni.
starh me je, da bi mu z ventolinom naredila večjo škodo kot pa korist!

hvala za vaše potrpljenje

lp

No, ravno ponoči se dihalni težave najbolj poslbšajo:=(
Če je Ventolin predpisan za kašelj, potem je brez potrebe. Če pa je zaradi piskanja in težkega dihanja, potem ga dajajte, da vidite ali pomaga. Seveda pa tudi ponoči, na 4 ure.
Za kratkotrajno uporabo pri terapevtskem poskusu Ventolin škode ne bo naredil, je pa tudi po številnih vprašanjih na forumu razvidno, da se Ventolin uporablja nekritično, stalno, pri otrocih, ki ga niti slučajno ne potrebujejo.

ventolin sva dobila zaradi piskanja, ki ga je P slišala zadaj na pljučih, ko jih je poslušala, spredaj so bila pljučka čista. mah zdaj pa ne vem…ali lahko naredim kaj škode, če mu dam ventolin samo tako kot je rekla P-ponoči ne? mu naredim škodo, če ga dam pa ni potreben? ponoči lepo diha, saturacija je tudi 98. edino čez dan ta kašelj pa hropenje!

lp

Kaj naj napišem? Če je Ventolin predpisan zaradi piskanja in suma na astmo oz. terapvtskega poskusa, potem vemo, da je ponoči poslabšanje dhanja najbolj izrazito. Če je kašelj zelo sočen, so piski slišni lahko tudi samo zaradi sluzi, ki ožij dihalna pota. V tem primeru bodo inhalacije sluz znehčale in otrok bo izkašljal.

samo to še

zanimivo je, da ponoči spploh ne kašlja in lepo diha:S sedaj mu najrajši ne bi dala ventolina, sej verjetno sploh ne bi pomagal. P mi ni rekla, da sumi na astmo, ampak samo zaradi piskanja bi ona dala ventolin. ali škodim, če mu ga dam? kaj naj storim? zdaj sem čisto zmedena:(((((

Sledite navodilom pediatra, on ga je pregledal, mi tukaj lahko samo razglabljamo. Ni pa mogoče na ta način jasno videti in vedeti, kako je dihalno ogrožen otrok.

samo še eno vprašanje, če nisem že dovolj tečna:)))

če sva jemala sumamed in glede na to, da mu je piskalo v pljučih, ko jih je P poslušala (samo zadaj, spredaj čisto), ali to pomeni, da ima mali pljučnico? na pregledu P ni nič rekla, sama pa sem pozabila vprašati. ali naj bi se po sumamedu izboljšalo stanje oz. bi v pljučih nehalo piskati? če ima mali pljučnico, ali zaradi tega ob naporu(plazenje, igranje) bolj hrope in malo bolj hitreje diha?

še eno vpr. o ventolinu-kolikor sem razmela svojo kolegico, ki ima astmo, ventolin stanja ne pozdravi, samo izboljša trenutno dihanje? ona mi je sicer rekla, da ona ventolina svojemu otroku ne bi dala, se moram pa sama odločiti. ker ji je baje pulmologinja rekla, naj se mu raje izogiba in naj vzame nekaj drugega (ne vem pa kaj), ventolin pa samo zvečer, če res ne bi mogla spati. naj povem še, da se ne oziram na njeno mnenje in se ravnam po navodilih P, me pa zanima kako je s tem ventolinom?

a je naš fantek v večji nevarnosti, da ima astmo, če jo je imel od moža oče?

hvala in ne zameriti, samo rada bi več vedala o tem, pri P je ponavadi tako, da vse pozabim kar mislim vprašati:))

lp

Klavdy

Pri pljučnici slišimo drobno pokanje, kot bi nežno pokali, šušteli s celofanom, piski so sicer lahko pridruženi, vendar niso specifični za pljučnico (pač pa za astmo ali zoženje dihal zaradi sluzi …). Sumamed pozdravi vnetje, vse tisto, kar slišimo, pa seveda tudi, če je zdravljenje potrebno in ustrezno.
Pri pljučnici je otrok lahko tudi zahidah, kašlja, hrope.
Ventolin širi dihalna pota, ni pa to zdravilo za astmo. Je samo olajševalec, zelo pomemben in urgentno udravilo pri težkem dihanju. Pri zdravljenju astme uporabljamo inhalacijske glukokortikoide (npr. Flixotide) kot temeljno zdravilo, Ventolin pa samo po potrebi. Kako je astma dobro urejena ocenjujemo po tem, kako pogosto je bil Ventolin potreben. Če je bil več kot 1x mesečno, je to slaba urejenost in velika poraba. Ampak to seveda velja za urejenost astme in ne za terapevtski poskus, kar ocenjujem, da gre pri vas.
Družinska obremenjenost vedno pomeni večjo verjetnost astme, ožje v družini je, večja je verjetnost.

samo še nekaj
ker je P svetovala ventolin 3x na dan( ob 8, ob 12 in ob 17) s pomočjo jogurtnega lončka, ponoči pa ne-ker lepo spi, ne kašlja, a je potem sploh smisel dajati? po vaših odg 3x na dan ni nič, bi blo trba še ponoči. ste tudi rekli, da s pomočjo jogurtnega lončka sploh ne pride do pljuč , zakaj torej sploh dati ventolin. ni mi jasno?!? če bi hotela narediti terapevtski preiskus, bi pa ja moral biti ventolin strogo na 4 ure, po mojem mnenju?
sej vem da sem že “zlajnana” vendar še vedno oklevam dati ali ne.

lp

Ja, imate prav. Včasih sem tu kot ena zoprnica, kar nečemu nasprotujem (mislim zdravljenju), ampak vi imate čisto prav. Po lončku itak ne pride nič v pljuča in na 8 ur nima nobenega smisla. Torej? Nepotrebno. Če pa je potrebno, pa na 3-4 ure.
In če do sedaj otrok ni imel poslabšanja dihanja, potem tega zdravila ne potrebuje.

New Report

Close