Najdi forum

Bisatum tablete

Spoštovani, lepo prosim za razlago razlike med zdraviloma Tulip in Bisatum. Po prvem, ki sem ga jemala dlje časa, me bolijo mišice nog, zato mi je zdravnica zamenjala zdravilo za Bisatum. Ker ne vem nič o tem zdravilu, vas prosim, da mi poveste svoje mnenje. Imajo ta zdravila drugačno sestavino ali je samo proizvajalec drug. Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Pozdravljeni!
Obe zdravili vsebujeta enako učinkovino, to je atorvastatin, ki znižuje povišane vrednosti maščob v krvi. Obe zdravili imata tudi enake neželene učinke, torej je pri obeh navedeno med drugim tudi, da lahko pride do bolečin v mišicah. Zdravilo Tulip izdeluje tovarna zdravil Lek, zdravilo Bisatum pa Teva Pharma. Če boste pogledali obe navodili za uporabo zdravil, kar vam seveda svetujem, boste sami ugotovili podobnost obeh zdravil.
Vendar pa so možne razlike med delovanjem enega ali drugega zdravila kljub temu, da vsebujeta enako učinkovino, ker zdravili poleg učinkovine vsebujeta različne pomožne sestavine, ki služijo temu, da farmacevti lažje oblikujemo zdravila. Te različne sestavine včasih vplivajo na to, da se naše telo različno odzove na zdravilo. Zato vam je vaša zdravnica tudi zamenjala zdravilo.
Opozoriti pa vas moram, da se tudi v tem primeru, če pride do težav v mišicah, takoj vrnete k zdravnici. V takem primeru je potrebno izvesti preiskavo krvi na vsebnost kreatinina, kar vaša zdravnica zagotovo ve. Morda pa bo izbrala tudi drugo zdravilo.
Druga možnost za vaše težave pa je, da zdravilo medsebojno reagira še z drugim zdravilom ali več zdravili, ki jih morda jemljete, zaradi česar tudi lahko prihaja do težav.
Zato vam svetujem, da se oglasite v lekarni, kjer bodo iz vaše zdravstvene kartice razbrali, katera zdravila še jemljete poleg zdravila Bisatum in vam svetovali režim jemanja, ali pa morda nujno spremembo terapije.
Lepo vas pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close