Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil biotop-riževi kosmiči

biotop-riževi kosmiči

Pozdravljeni!

Glede na to, da moj sin ne mara riža, sem kupila (upam, da) njegov nadomestek: riževe kosmiče od Biotopa (http://www.zdravahrana-biotop.si/si/productdetail.php?prd=208)
Mi lahko poveste kaj več o riževih kosmičih – njegove hranilne vrednosti ipd. Kakšen način priprave mi svetujete?

Že vnaprej hvala za odgovor.

POzdravljeni,
kosmiči so pravzaprav stisnjeno zrno. Torej ne gre za veliko spremembo živila, saj ta postopek predelave ne posega na področje prehranske vrednosti, razen seveda tega, da ker je zrno stisnjeno, poškodovano in se določene snovi lahko hitreje izgubljajo s skladiščenjem kot sicer.
Riževe kosmiče lahko pripravite tako kot običajne, torej z mlekom ali jogurtom, dodatkm sadja in semen…..lahko pripravite muesli.
Seveda jih lahko tudi skuhate, toda potem bo okus bolj tipičen, morda bi lahko tudi to vaš otrok zavrnil.
Predlagam vam, da jih mešate z drugimi živli in iz njih pripravljate naprimer polpete, ki jih spečete, dodate jih lahko tudi v palačinke (v testo) ali različne nadeve.
Ste morda otroku ponudili tudi rdeči ali basmati ali neoluščen riž? Ali vse te vrste zavrača?
Sicer pa lahko uporabite tudi riževo moko, ki jo dodajate pšenični ali pa jo uporabite samostojno (ker nima lepka kruha iz nje brez dodatka krušnega žita pa ne morete speči).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

kakšna pa je hranilna vrednsot teh riževih kosmičev? Ali so boljše kakšne muesli rezine ali polnozrnati prepečenec?

POzdravljeni,
Hranilna vrednost je podobna rižu. Na vsakem živilu je to tudi označeno, pogledati morate na deklaraciji, kjer so vrednosti hranilnih snovi podane na 100 g živila.
RIž je glavni vir ogljikovih hidratov, neoluščen pa je tudi pomemeben vir vlaknin in vitamina B.
Muesli rezine običajno vsebujejo tudi suho sadje, sladkor ali med, različna semena…spet odvisno od sestave (pogleje deklaracijo).

Kaj je bolje je odvisno od tega kaj želite doseči. Če želite čim bolj polnovreden obrok, potem laho tudi sami pripravite muesli dodajte različne kosmiče (ovsene, riževe, ržene,….) sveže in/ali suho sadje, pa različne oreščke in semena. Zalijete lahko z mlekom ali jogurtom, če tega ne uživate pa z riževim ali sojinim mlekom oziroma sokom.
Pripravljene muesli ploščice so bolj primerne za hiter prigrizek, izberite takšne, ki nimajo dodanega sladkorja.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close