bioresonanca
Zanima me, kakšni so principi, ozadje, začetki te metode in ali je to le fizikalna zadeva, na čem temelji ali ima kakšno drugačno, morebiti tudi “duhovno” ozadje? Kdo jo je izumil?
Spoštovana,
tudi bioresonančna terapija spada med alternativne terapevtske metode, v uradni znanosti še vedno ni dobila mesta, saj še ni znan in potrjen fizikalni mehanizem delovanja, znanstveni članki, ki fenomen raziskujejo pa so bolj izjema kot pravilo. Podobno kot na primer pri homeopatiji, je problem zelo zahteven in večstopenjski, najprej bi morali raziskati in razumeti sam mehanizem delovanja v fizikalnem smislu, potem pa še konkretno za posamezne simptome in bolezni, ki, kot veste, jih je nešteto.
Bolj nazorno in poljudno, kaj bioresonanca je in njeno ozadje si lahko preberete na naslednjih straneh: . Duhovnega ozadja pa metoda nima, razen v kolikor se v njenem okviru priporoča zdrav in kakovosten slog življenja.
Vedeti je potrebno, da se danes znanost (zlasti biologija in medicina) pri razlagi delovanja živih organizmov močno osredotočata na molekule in njihove interakcije, torej na kemijo in biokemijo. Polja, nihanja in podobne fizikalne veličine pa so večini ljudem mnogo težje predstavljive in razumljive, še zlasti pa je težko takšne stvari raziskovati. Pri nas smo mnenja, da je za sam razvoj in delovanje živih bitij potrebna še neka višja stopnja organizacije na ravni celega organizma. To seveda vključuje tudi molekulske interakcije, ki pa same zase ne zadostujejo za razlago mnogih povsem osnovnih pojavov življenja. Takšno vlogo naj bi imelo biopolje kot kompleksna in subtilna fizikalna veličina; ali gre v tem primeru za koherentno elektromagnetno ali kakšno podobno (znano) polje (k čemur se nagiba večina tovrstno razmišljajočih znanstvenikov) in kako naj bi sploh delovalo, pa še daleč ni znano, poznamo le njegove fizikalne, kemijske in biološke učinke ter razvijamo (zaenkrat posredne) biološke in fizikalne metode njegove zaznave. Nekaj si lahko o tem preberete na naših spletnih straneh: .
Fizikalna razlaga, ki jo bioresonanca zagovarja, čeprav zanimiva in ne brez osnove, je zelo verjetno preveč poenostavljena in znanstveno še vedno nedokazana. Naprave za bioresonanco delujejo ponavadi na frekvenčnem območju med 100 in 1000 kHz, kar pa je mnogo pod molekularnimi emisijsko absorpcijskimi spektri, kjer bi normalno prihajalo do resonančnih učinkov. Poleg tega pa tudi pri organizmih frekvence endogenega elektromagnetnega polja še niso bile dokazane v povezavi z različnimi organi in celicami, kaj šele boleznimi. Spodaj citirani članki, ki vendarle zaznavajo pozitiven učinek nakazujejo, da gre tudi pri bioresonanci dejansko za subtilno polje (biopolje) in za klasično elektromagnetno polje, čeprav je slednje uporabljeno za vzbujanje prvega. Pojav je v tem kontekstu podoben homeopatiji (poglejte si starejše poste na temo homeopatije)
Nekateri prej omenjeni znanstveni poskusi, ki preverjajo učinkovitost bioresonace kot terapevtske metode so naslednji:
Nienhaus J, Galle M Placebo controlled study on the effects of a standardized MORA bioresonance therapy on functional gastro-intestinal complaints: Forschende Komplementarmedizin Und Klassische Naturheilkunde 13 (1): 28-34 2006
Fedorowski A, Steciwko A, Rabczynski J Serum cathepsin B activity during regression of Morris hepatoma 5123 D: Medical Science Monitor 10 (5): BR144-BR150 MAY 2004
Islamov BI, Balabanova RM, Funtikov VA, Gotovskii YV, Meizerov EE Effect of bioresonance therapy on antioxidant system in lymphocytes in patients with rheumatoid arthritis: Bulletin Of Experimental Biology And Medicine134 (3): 248-250 SEP 2002
Spoštovani!
Sem študentka, ki ima že 6 let probleme z atopijskim in seboroičnim dermatitisom, alergijami na pršice, trave, mačjo dlako ter blago astmo (ki pa mi ne dela pretiranih težav). Kreme mi vedno manj pomagajo, izbruhi bolezni pa vedno pogostejši in daljši, kar me psihično “ubija”. Pred kratkim sem slišala za BICOM- bi mi lahko to pomagalo do ozdravitve ali vsaj izboljšanja? Kam naj se obrnem?
Spoštovana!
BICOM terapije so precej uspešne pri alergijah, težko pa bi vam koga konkretno priporočila, saj sami nimamo izkušenj s tovrstnimi terapijami, je pa bilo več o tej metodi opisano tudi na MedOverNet straneh:
Lahko vam navedem uradno registrirane, ne morem pa zagotoviti, da so vsi še aktivni:
Erika Žagar, Moravske Toplice; Karin Rižner, Ljubljana; Jasna Stosič, Ljubljana; Mojca Pavšič Bukovšek, Izola; Neva Furlan, Izola; R-Medik d.o.o., Ljubljana;; Sonja Grobovšek – Opara, Kranj; Milena Zrimšek, Portorož; Andrej Kastelic, Novo mesto; Ambior d.o.o. Aleš Mlač-Černe, Ptuj; Ana Furlan, Škofja Loka.
Poskusite lahko tudi z našimi Infopatskimi kapljicami proti alergijam, lahko so tudi dopolnilna podpora BICOM terapiji. Več o kapljicah najdete na:
Forum je zaprt za komentiranje.