Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Biopsija na Jetrih – zapleti

Biopsija na Jetrih – zapleti

Pozdravljeni,

po vseh preiskavah (2×UZ, 2×CT, 1×MR, 1×Scintigrafija, 1×Koloskopija, Tumorski markerji….) je sedaj potrebno opraviti še Biopsijo jeter.

Glede biopsije me zanima, kakšni so možni zapleti oziroma koliko je takšna biopsija rizična.

Odkrite so 4 lezije (5×4cm (MR=Hemangiom), tudi ostale 2 naj bi bile hemangiomi, zadnja (cc 1cm) pa se ni odzivala na preiskave).

Ali se v tem primeru jemljejo vzorci vseh 4 lezij ?

Star sem 34 let. Pred posegom se bom seveda še pogovoril z zdravnikom , vendar izkoriščam ta medij za pridobitev drugega mnenja. Prosil bi Vas, če mi lahko tudi svetujete, kaj naj zdravnika glede biopsije še povprašam..

Za odgovor se Vam zahvaljujem Lojze

Dragi Lojze!

Pred samo biopsijo mora biti strjevanje krvi normalno, da ne bi prišlo do krvavitve po posegu, zato se odvzamejo vzorci krvi za laboratorijsko testiranje. Vsaj teden dni pred posegom ne smete jemati aspirina, ibuprofena ali antikoagulantnih zdravil. Osem ur pred biopsijo ne smete jesti ali piti, prihod v bolnišnico naj bo vsaj uro pred posegom.

Ob samem posegu boste ležali na hrbtu z desnico nad glavo. Zdravnik bo označil jetra in vbrizgal lokalni anestetik, da bo področje omrtvičil. Nato bo naredil majhen vrez in vstavil biopsijsko iglo, s katero bo pobral vzorec jetrnega tkiva. Pogosto si zdravnik pri tem pomaga z ultrazvokom, da določi, od kod bo vzel vzorec. Ob posegu morate biti zelo pri miru, da se igla po nesreči ne usmeri npr. v žolčnik ali pljuča, ki so v bližini. Medtem, ko bo zdravnik potisnil iglo v jetra, boste morali nekaj sekund zadrževati sapo. Čutili boste pritisk in morda nekaj tope bolečine. Zdravnik bo odvzel vzorce po svoji presoji. Če sta določeni spremembi zelo podobni, gre najverjetneje za isto tkivo in zelo redko so spremembe v jetrih treh ali večih različnih vrst.

V primeru, da gre za laparoskopsko biopsijo vstavi zdravnik posebno cevko, imenovano laparoskop, skozi vreznino v trebuhu. Laparoskop pošilja slike jeter na monitor. Zdravnik opazuje sliko na ekranu in uporablja inštrumente, s katerimi lahko odstrani vzorec z večih mest jeter. Transvenozna biopsija pomeni, da se vstavi cevka ali kateter v veno v vratu in se jo vodi do jeter. Biopsijska igla se vstavi v kateter in nato gre do jeter. Ta pristop je primernejši za bolnike, ki imajo težave s strejevanjem krvi ali tekočino v trebušni votlini.

Po biopsiji boste dobili obvezo čez vrezninico, počivali boste še uro ali dve. Nato morate takoj domov in ostati v postelji 8 do 12 ur, odvisno od navodil. Seveda lahko hodite na stranišče. Še teden dni se izogibajte telesnim naporom, da se bo ranica zacelila. Ranica lahko malo boli, včasih boli tudi desna rama. Bolečino povzroča draženje prepone. Ne smete jemati aspirina ali ibuprofena še teden dni. Ta zdravila preprečujejo strjevanje krvi, slednje pa je pomembno za celjenje.

Kot vsak postopek ima jetrna biopsija tudi možne zaplete, ki pa so izredno redki: predrtje pljuč, žolčnika, vnetje, krvavitve in bolečina. Priporočam vam torej, da se na preiskavo napotite brez strahu.

Zdravnika povprašajte, kdaj lahko pričakujete izvide preiskave (prepričana pa sem, da tega ne boste pozabili).

Lepo vas pozdravljam in srečno,

Irena

Spoštovani,

sicer ne vem ali je to ok ali ne, vendar zdravnik biopsije ni opravil, saj je dejal, da vse kar vidi po UZ-ju so hemangiomi, 4.tvorbe ki se je videla na MR pa na UZ ne vidi in ne ve kje vzeti vzorec za biopsijo.

Tako biopsije ni bilo in je izvid HEMANGIOMI na jetrih. Kontrolo imam ponovno čez 6 mesecev.

Upam, da imajo prav…

Hvala in lep pozdrav.. Lojze

Dragi Lojze,

tudi jaz ne vem, če je to ok ali ne. Je pa jasno, da odvzem ni bil možen, če se na UZ sprememba ni mogla prikazati. Hemangiomi so pogoste spremembe jeter, ki povzročajo preplah, ker se ob njih posumi na raka. Sicer ste bili temeljito diagnostično obdelani in kolikor razumem, je vse ostalo v mejah normale – ste pa tudi mlad človek. Kakšne pa so bile vaše prvotne težave, zaradi katerih je bila opravljena diagnostika?

Irena

Pozdravljeni,

Pred 5 leti so mi iz hrbta odrezali znamenje za katerega je bila postavljena diagnoza maligni melanom (CII 0,41mm globine). Po pregledu izvida je bilo napisano, da tkivo nima vseh kliničnih lastnosti melanoma, vendar se patolog odloči za slabšo diagnozo.

ok…

Tako sem zaradi tega in bolečin v spodnjem delu trebuha odšel na UZ (pred 4 leti). Na UZ so bile odkrite spremembe na jetrih (2 spremembi), vendar je zdravnik dejal da je to hemangiom. Še parkrat sem opravil UZ (3×) v razmaku cc 6 mesecev in stanje je bilo enako. Prav tako so odkrili spremembo na ledvici (angiolipom), ki pa do sedaj ostaja ista. Po premoru cc 1,5l sem šel na kontrolni UZ v drug zdravstven dom (šiška) in zdravnik – radiolog je nameril večji hemangiom. OK je dejal to je verjetno zaradi aparata , pridite ponovno čez 6 mesecev. In sem se odpravil lanskega decembra ponovno, kjer je ugotovil povečanje spremembe iz 3,6 cm na cc 5 cm ?! Takrat nas je vse skupaj zaskrbelo in že se je začela odvijati dolga zgodba (upam, da je končana) vseh preiskav (2×CT,1×MR,Koloskopija, kri, neuspela biopsija….).

Sedaj imam čez 6 mesecev ponovni UZ, saj je zdravnik tik pred biopsijo (NA GASTRO kliniki) dejal, da nima kaj vzeti, ker vse kar vidi so hemnagiomi te pa ne sme pičiti. Podoben je tudi končni izvid, ki sem ga dobil pred kratkim.

Dejstvo je, da je hemangiom RASTEL in zanima me ali bo še rastel in ali je to običajno, da v roku 1 leta zraste iz 3,6 na cc 5-6 cm ? Ali je zaradi hemangioma povečano tveganje za razvoj raka ali česa drugega ? No ja, hemangiomov naj bi bili vsaj 3-je, 4-te spremembe na jetrih pa se z UZ (ob poskusu biopsije) ni videlo, pokazala jo je MR.

Kakšnih posebnih zapletov ali težav v tem trenutku nimam. Vsi izvidi krvi, koloskopija so bili BP (no ja “V mejah normale”, kakor je zapisano v izvidu).

Mimogrede pa me še zanima, kaj pa angiolipom na ledvici, na katerega smo vsi pozabili ? nevarno ?

Upam, da nisem povedal ne premalo ne preveč ampak ravno prav.

Lepo Vas pozdravljam in se Vam zahvaljujem za odgovore. Lojze

Pozdravljeni!

Danes smo izvedeli za mamino diagnozo – rak na jetrih. Ugotovili so ga z ultrazvokom. Baje bo imela nadaljnje raziskave. Ker sem prebrala Lojzetov mail o vseh raziskavah, ki jih ne poznam, vas prosim, da mi obrazložite postopke pri MR, koloskopiji in scintigrafiji.

Najlepša hvala, zelo mi boste pomagali pri razumevanju te strašne bolezni.

lp

Darja

Draga Darja,

prosim vas, da za naštete diagnostične postopke uporabite tudi iskalnik. Datum nastavite na “vsi datumi”. V branje vam priporočam ti dve povezavi:

Scintigrafija je preiskava, pri kateri uporabljamo radioaktivni kontrast. Z njim prikažemo samo presnovno aktivnost nekega tkiva. Razen slabega okusa, če bolnik kontrast spije, ni pri tej preiskavi nič posebnega. Aparat, podoben rtg aparatu, bolnika slika in prikaže, kako se je to sredstvo v njegovem telesu kopičilo in presnavljalo. Bolnik ni nevaren okolici in svojcem, sevanje je minimalno.

O koloskopiji so mnenja očitno zelo deljena (preberite temo “pregledi črevesja”). Običajno pa je preiskava sicer neprijetna, a nekaj, kar se da prestati – tako pravi večina pregledanih. Pri magnetni resonanci ni prav tako nič hudega, gre za neboleče slikanje, kjer bolnik običajno leži. Prostor, v katerem leži, pa je nekoliko klavstrofobičen (podoben veliki cevi), zato nekateri nimajo najbolj prijetnega občutka.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Dragi Lojze,

rast hemangiomov je redka, je pa možna. Nekateri hemangiomi lahko zrastejo do zelo velikih razsežnosti in povzročajo težave (krvavitve, zamašitve – močna bolečina, motnje prebave, bolečine). Večina ljudi pa se ne zaveda, da ima hemangiome v jetrih. Prisotni pa so (ocenjeno) pri do 20 odstotkih ljudi. Razlog pojava te spremembe v jetrih ni poznan. Ker so možni zapleti, je rast hemangioma potrebno spremljati. Tveganje za razvoj raka ni povišano. Ob ponovnem pregledu povprašajte zdravnika za mnenje, ali bi koristila še preiskava s PET (pozitronska emisijska tomografija).

Angiolipom velja pustiti pri miru, če vam ne povzroča nikakršnih težav. To je benigna, nenevarna sprememba. Če pa bi se pojavile težave (včasih lahko vraščajo v košček tkiva), pa bi ga bilo potrebno odstraniti. Pogosto se tudi po odstranitvi ponovno pojavijo.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close