Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje biološki učinki kajenja

biološki učinki kajenja

Pozdravljeni!
Prosila bi, če mi lahko posredujete bolj podroben opis učinkov kajenja na posamezne organe(z mehanizmi delovanja).Lahko tudi navedete kakšno internetno stran.
Sem zdravstvena delavka in rada bi malo bolj naštuirala omenjeno tematiko.
hvala za odgovor

kaja 123 napisal:

> Pozdravljeni!
> Prosila bi, če mi lahko posredujete bolj podroben opis učinkov
> kajenja na posamezne organe(z mehanizmi delovanja).Lahko tudi
> navedete kakšno internetno stran.
> Sem zdravstvena delavka in rada bi malo bolj naštuirala
> omenjeno tematiko.
> hvala za odgovor

Spoštovana Kaja!

Bioloških učinkov kajenja je zares veliko, tako da bi popisala cele strani. Nekaj je člankov dostopnih že preko tega foruma. Več je napisanega tudi v moji knjižici dostopni na strani http://med.over.net/kajenje/pdf/opusti_kajenje_zmagaj.pdf. V njej so navedene tudi internetne strani med drugim WHO in CDC (Center for Disease Controle), ki imata zelo podrobno stvari prikazane. V knjižici je tudi literatura – članki, ki podrobneje opisujejo vse učinkovanje.
Na kratko pa tole: nikotin poleg tega, da povzroča odvisnost, še slabša aterogeni index(viša LDL in niža HDL), sprošča proste radikale in s tem ko povišuje izločanje adrenalina in noradrenalina vpliva na arterijski pritisk in povzroča motnje ritma. Ogljikov monoksid, ki se v velikih količinah sprošča ob tlenju cigarete (kjer je tleč ogenj, je ogljikov monoksid), izpodriva kisik iz hemoglobina (CO ima 200 krat večjo afiniteto do hemoglobina kot O2) in zaradi tega v vseh tkivih telesa prihaja do kroničnega pomankanja kisika (stalna hipoksija). Okvarjajo se arterijske stene, kar vodi poleg spremenjenega aterogenega indeksa do dodatnega nastajanja aterogenih plakov. Povečano je tudi nastajanje trombotičnih plakov in mašenje žil. Ob vsem tem pa seveda vpliv na nastanek različnih rakov, saj je v tobaku več kot 40 kancerogenih snovi.

Toliko zaenkrat, če boste imeli še kaj vprašanj, pa se oglasite.

Lep konec tedna želim

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close